George Maior, contestat de românii din SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 mai 2015

Mai multe publicații și organizații ale românilor din SUA îi cer președintelui Klaus Iohannis să „reconsidere” nominalizarea fostului director SRI George Maior ca ambasador, solicitând ca președintele să desemneze „o altă persoană care să aibă credibilitatea necesară pentru a putea conlucra cu comunitățile românești de aici”. 

Potrivit presei de la București, reacția vine după ce George Maior, propus de președinte și avizat de comisiile parlamentare, a participat, duminică, la lansarea volumului „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015”, alături de alți foști directori ai serviciului, printre care și Iulian Vlad, șeful fostei Securități comuniste.

„Având în vedere istoricul relației tensionate dintre comunitatea româno-americană și fosta Securitate, precum și acțiunile și atribuțiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu în poziția de ambasador în SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă și comunitate”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată, miercuri, președintelui Klaus Iohannis de Asociația Jurnaliștilor români din America de Nord (NARPA).

În opinia semnatarilor, prin asocierea cu generalul de securitate Iulian Vlad, „nominalizarea domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani”. În scrisoare se face referire și la două „situații recente care ne arată că SRI, sub domnul Maior, s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democrație, făcând enormi pași înapoi în procesul de reformare”. Este vorba despre afirmațiile generalului SRI Dumitru Dumbravă care arată, susțin semnatarii scrisorii, o implicare a SRI în actul de justiție „dincolo de limitele legii”, și despre implicarea SRI în politică, care ar rezulta din declarațiile făcute de George Maior cu privire la discuțiile purtate în campania electorală cu Elena Udrea despre pozele compromițătoare de la Paris.

„Pentru un serviciu de informații care se prezintă ca partener al serviciilor americane, un astfel de comportament al SRI sfidează regulile de bază dintr-o democrație care interzic categoric unui serviciu să se implice în politică, cu atât mai mult într-o campanie electorală”, se afirmă în scrisoare.

Semnatarii scrisorii deschise adresate președintelui Klaus Iohannis cred că în nicio democrație din lume un serviciu secret nu este „creierul” statului, iar „după 25 de ani de la căderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea românească este existența unei instituții necontrolabile care «mișcă», «vede» și «aude» tot”.

„Este de notorietate faptul că în perioada comunistă agenți români, coordonați de securiști aflați sub acoperire diplomatică în cadrul Ambasadei României la Washington D.C., au întreprins acțiuni de dezbinare a comunității românești din SUA cu efecte negative care se văd și azi.

Potențialul enorm pe care comunitatea din SUA îl are pentru a sprijini România va putea fi fructificat la maxim numai dacă în poziția de ambasador va exista o persoană necontroversată”, se afirmă în scrisoarea prin care i se cere președintelui Klaus Iohannis să ia „serios în considerare nominalizarea unei alte persoane în poziția de ambasador al României în SUA, o persoană care să ne inspire încredere și cu care să putem conlucra pentru a ajuta România în continuare”.

George Maior a fost senator PSD, apoi însărcinat cu afaceri la Ambasada României în Irlanda și director al SRI în perioada octombrie 2006 – ianuarie 2015. George Maior este nașul de cununie al cuplului Victor Ponta – Daciana Sârbu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!