George Maior a demisionat de la șefia SRI

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 30 ianuarie 2015

George Maior_SRI

George Maior și-a înaintat demisia, marți, din funcția de director SRI, iar președintele Klaus Iohannis i-a acceptat-o, informează Administrația Prezidențială. Potrivit presei de la București, demisia lui George Maior vine în contextul tensiunilor apărute în ultima perioadă între SRI și Curtea Constituțională pe tema așa-numitei legi Big Brother.

„Directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI președintelui României, marți, 27 ianuarie a.c. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arată în comunicatul remis presei de la Palatul Cotroceni.

George Cristian Maior, fost senator PSD, a fost numit director al SRI în data de 6 octombrie 2006, la propunerea președintelui Traian Băsescu. Serviciul Român de Informații (SRI) este condus de către un consiliu director alcătuit din directorul SRI, prim-adjunctul directorului, adjuncții directorului și șefii unor unități centrale și teritoriale. Directorul are rang de ministru și este numit de Parlament, la propunerea președintelui României.

Cine este George Maior?

Diplomat de carieră, fostul director al Serviciului Român de Informații, s-a născut în 16 noiembrie 1967, în  Cluj-Napoca. Este fiul lui Liviu Maior, fost ministru al învățământului în guvernul Văcăroiu, fost senator PDSR, fost ambasador al României în Canada. La capitolul studii, George Maior a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept, promoția 1991, și Universitatea George Washington, Washington DC, 1991-1992, Drept Internațional și Comparat. Are doctorat în Drept cu tema „Național și european în jurisprudența Curții Europene de la Strasbourg”, nominalizată la Titlul MOST acordat de UNESCO în 1998.  – Master of Arts / Drept Internațional și Comparat;  Este diplomat în Ministerul Afacerilor Externe începând cu 1992; – însărcinat cu afaceri a.i. – Ambasada României din Irlanda – 1997-1999; – Secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare – Ministerul Apărării Naționale, dec. 2000; – Ambasador Ministerul Afacerilor Externe, începând cu 2004;  2004-2006: Senator PSD de Alba, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

La 25 septembrie 2006, președintele Traian Băsescu îl nominalizează pentru ocuparea funcției de director al SRI.  La 3 octombrie 2006, comisia parlamentară de control a activității SRI a avizat favorabil cu 7 voturi „pentru” și 2 „împotrivă” propunerea șefului statului ca senatorul PSD George Maior să ocupe funcția de director al SRI.  La 4 octombrie 2006, în fața plenului Parlamentului, a obținut 285 de voturi „pentru” și 123 „împotrivă” pentru numirea la șefia SRI.

 

Ponta, despre demisia șefului SRI

Victor Ponta l-a lăudat pe George Maior, fostul director al SRI, care a demisionat marți, și i-a transmis președintelui Iohannis un mesaj în legătură cu nominalizarea pe care o va face la conducerea acestui serviciu.

„Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii opt ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!”, a postat pe Twitter Victor Ponta, la câteva ore după ce Administrația Prezidențială a anunțat că George Maior a demisionat din funcția de director al SRI.

George Maior a fost numit în funcția de director SRI de Traian Băsescu în 2006, când era senator PSD, pe atunci partid de opoziție. Anterior, SRI a fost condus de Radu Timofte, de asemenea fost senator PSD. George Maior este nașul de cununie al lui Victor Ponta.

În presă au apărut deja speculații cu privire la nominalizarea pe care o va face Klaus Iohannis, printre numele vehiculate fiind cele ale lui Mihai Răzvan Ungureanu, fost director SIE, în prezent consilier personal al președintelui, și Teodor Atanasiu, senator PNL, fost ministru al apărării. Înainte de alegerile prezidențiale din 2014, George Maior declarase că își va pune mandatul la dispoziția președintelui nou ales.

În acest moment, nici SRI și nici SIE nu mai sunt conduse de directori, ci de interimari. Teodor Meleșcanu a demisionat din fruntea Serviciului de Informații Externe în data de 22 septembrie, pentru a se înscrie în cursa electorală pentru Președinția României.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!