George Maior: „Spionii ruși din România și-au intensificat activitatea”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 mai 2015

George Maior11

Fostul director al SRI, George Maior, propus în prezent ambasador al țării noastre în SUA, a mărturisit că acțiunile spionilor ruși din ultima vreme s-au intensificat nu doar în România, ci și în alte țări, cum ar fi Polonia. Fără să dea amănunte, Maior a spus că „SRI reușește să aibă și o cunoaștere bună a ceea ce se petrece și o capacitate de contra-ofensivă.”

„Dacă observați recente rapoarte venind din Polonia, de exemplu, ale Serviciului Intern polonez, privind activitățile de informații ale Rusiei pe teritoriul lor, s-a precizat clar că aceste activități s-au intensificat cantitativ și calitativ. Ceea ce s-a întâmplat și în România, și în alte state. Cu intenția de a culege informații privind orientarea politică și strategică a țării, să nu uităm și scutul anti-rachetă – e o foarte mare preocupare a Rusiei față de această dezvoltare – cu intenția chiar de a genera anumite influențe privind politica Rusiei în aceste state”, a declarat Maior la Pro TV.

Întrebat de unde își obțin spionii ruși informațiile, fostul șef al SRI a afirmat: „Le pot obține de la diverși oameni, asta e activitatea clasică. Oameni din politică, din instituții etc. Sarcina unui serviciu de contraspionaj e să avertizeze, să preîntâmpine asemenea acțiuni și SRI face o treabă bună din punct de vedere al controlului informațional al acestor situații.”

Fără să dea amănunte cu privire la situația din România, Maior a spus că „SRI reușește să aibă și o cunoaștere bună a ceea ce se petrece și o capacitate de contra-ofensivă.” Fostul șef al SRI a menționat, legat de același subiect, că există o colaborare foarte bună și cu SUA, și cu alte servicii din Europa, în special cu Marea Britanie.

Cât despre scopul final al acțiunilor spionilor ruși, Maior a nominalizat „în primul rând, poziționări ale diverselor state UE, nu doar România. Decizii cât mai favorabile Rusiei, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Influențând pe interese, de exemplu economice sau strategice rusești, încearcă să influențeze aceste decizii ale UE”.

„Ați văzut ce se întâmplă pe problema energiei – și, după părerea mea, lucrurile au fost tratate mai puțin riguros de către UE. Faptul că Rusia a reușit să își impună proiectul care o favoriza, South Stream, în dauna Nabucco, și aici cred că s-a greșit din partea UE, pentru că ar fi demonopolizat un pic Rusia și capacitatea ei economică de a avea controlul asupra rutelor de transport pentru hidrocarburi”, a mai spus Maior.

 

Atitudinea României față de Rusia, corectă

În ceea ce privește poziția României vizavi de Rusia, fostul șef al SRI a afirmat: „România a avut o poziție, mai ales în ultimii 10-12 ani, foarte clară în privința Rusiei. Chiar a atras atenția printre primele, inclusiv prin vocea fostului președinte, asupra amenințării rusești în ceea ce privește securitatea economică a statelor membre UE.

George Maior e de părere că atitudinea României e una corectă vizavi de Rusia, atât din punct de vedere politic, cât și strategic:

„Nu trebuie să cădem în extreme și să supralicităm această amenințare. Este semnificativă, dar o putem gestiona. Pe de altă parte, e în interesul României și al statelor UE, NATO etc. să se normalizeze raporturile cu Rusia, pentru că trăim într-o lume a interdependențelor și nu mi se pare firesc să ne comportăm în stilul unui nou Război Rece. Presiunea asupra Rusiei pentru a intra în cadrele legitimității create de dreptul internațional contemporan și în cadrele geopolitice normale trebuie să continue și apoi să se încerce și o discuție serioasă, în mod rațional, pentru a depăși această fază.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!