George Osborne: Surpriză pentru cumpărătorii de locuințe

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Locuinţe, UK la zi pe data 5 decembrie 2014

George Osborne_Autumn Statement

Cumpărarea unei locuințe în Marea Britanie va deveni mai facilă pentru aproape orice român care visează să devină proprietarul unei case în această țară, începând din 4 decembrie. Aceasta este marea surpriză anunțată de ministrul finanțelor britanice George Osborne în tradiționalul „Autumn Statement” – un discurs despre starea economică a țării, rostit în fiecare an, la sfârșit de toamnă.

 

Reformă în impozitarea tranzacțiilor imobiliare

Impozitul pentru tranzacțiile imobiliare, care îi obliga până acum la plata unei sume de câteva mii de lire pe cumpărătorii de locuințe va fi redus considerabil pentru 98% dintre aceștia, a promis conservatorul George Osborne, ministrul finanțelor britanice. El a anunțat reformarea sistemului de plată a taxei cunoscute în terminologia britanică sub denumirea de „stamp duty” (taxă de timbru – n.r.) în fața parlamentarilor din Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului din Westminster Palace.

Sistemul de impozitare care era valabil anterior în Marea Britanie și stabilea calcularea taxei ca un anumit procent din valoarea totală a imobilului vândut și-a pierdut aplicabilitatea cu începere din 4 decembrie. El a fost înlocuit de un altul prin care valoarea impozitului crește gradual cu suma de vânzare a unei case, fiind foarte redus pentru imobilele cu preț mic și tot mai costisitor pentru locuințele de lux, a explicat cancelarul britanic.

Reforma i-a luat prin surprindere pe reprezentanții opoziției parlamentare laburiste care au criticat, totuși, declarația lui George Osborne, în ansamblu. Modificarea a fost caracterizată ca fiind una cu vădit conținut de „campanie electorală” și în publicația online BBC News.

 

Calculator pentru „taxa de timbru”

Oricine va cumpăra o locuință în valoare de sub 125.000 de lire sterline va fi scutit de la plata impozitului pe tranzacții imobiliare, conform noilor reglementări anunțate de George Osborne în cadrul tradiționalului „Autumn Statement”. Următorul prag valoric folosit pentru calculul taxei „stamp duty” se referă la casele care se vând cu până la 250.000 de lire sterline. Cumpărătorii unui astfel de imobil vor plăti către stat un impozit de 2% raportat doar la suma care depășește nivelul neimpozabil de £125.000. În mod similar vor fi taxate cu 5% tranzacțiile imobiliare de până la 925.000 de lire sterline, respectiv cu 10% cele care depășesc 1,5 milioane și cu 12% acelea de peste 12 milioane de lire sterline. În toate cazurile, pragul minim de 125.000 de lire sterline rămâne neimpozabil, procentele calculându-se doar pentru sumele care se încadrează între două benzi de impozitare, conform noilor reglementări intrate în vigoare la 4 decembrie.

De noul sistem beneficiază și cei care se aflau la data menționată în plin proces de tranzacționare a unei locuințe. Acestea vor putea opta dacă preferă să plătească impozitul după vechia procedură sau ținând cont de cea nouă.

 

Se „ieftinesc” biletele de avion

Declarația Autumn Statement susținută de ministrul de finanțe George Osborne în 3 decembrie a cuprins și alte informații de interes pentru locuitorii Marii Britanii, inclusiv pentru românii care trăiesc în această țară.

Astfel, taxa de aeroport care se adaugă la valoarea fiecărui bilet de călătorie cu avionul va dispărea pentru copiii cu vârste mai mici de 12 ani începând de anul financiar următor (2015-2016). Scutirea de la plata acestei taxe se va extinde și pentru minorii care nu au împlinit 16 ani peste încă 12 luni (anul financiar 2016-2017), a mai anunțat Osborne. El a mai garantat înghețarea valorii accizelor pentru combustibili și a susținut suplimentarea fondurilor alocate serviciilor de sănătate cu 2 miliarde de lire sterline.

Bugetul Marii Britanii va câștiga mai mulți bani pe viitor prin introducerea unei noi taxe numită popular „Google tax”. Aceasta a fost gândită special pentru impozitarea activităților marilor corporații care deși activează pe teritoriul regatului, evită plata taxelor către statul britanic, a mai informat George Osborne, în fața unei audiențe formată exclusiv din parlamentari.

Ministrul de finanțe a anunțat, de asemenea, o creștere economică de 3% în acest an pentru Marea Britanie, procent care îl depășește pe cel previzionat de analiști pentru economia Germaniei.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!