Gesturi care ajută prostata

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 19 mai 2014

uk_GP1

Parte din aparatul reproducător masculin, prostata cântăreşte numai un gram la naştere şi poate ajunge la maximum 15 grame la 25 de ani. Spre maturitate, această glandă capătă forma şi dimensiunea unei nuci. Ea produce un lichid care contribuie la formarea spermei. Lichidul se varsă în canalele ejaculatorii care străbat prostata. Prin urmare, glanda este implicată în funcţia sexuală a bărbatului. Dar pentru că este străbătută de uretră, prostata influenţează şi funcţia urinară a bărbatului. O caracteristică a prostatei este procesul de îmbătrânire, începând cu vârsta de 35 de ani. La 50 de ani pot să apară primele semne de boală.

O zicală românească spune că bărbatul nu poate scăpa de trei rele: barba, armata şi prostata. De armată bărbaţii au scăpat, dar prostata va crea întotdeauna neplăceri după vârsta de 50 de ani. Urinare frecventă, mai ales noaptea, dificultate la începerea şi terminarea urinatului, senzaţia că vezica nu se goleşte complet după urinare, jet urinar întrerupt sau reducerea forţei jetului urinar. Acestea sunt cele mai frecvente suferinţe ale bolnavului cu adenom de prostată (hiperplazia benignă de prostată), o afecţiune des întâlnită la bărbaţii vârstnici. Prostata poate fi afectată şi de infecţii (prostatite) sau cancer. Din păcate, prea puţine se pot face în sensul prevenirii acestor afecţiuni. Dar suferinţa bolnavului poate fi curmată prin diagnosticul precoce. 

Chestionarul test

Comitetul de Consens al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a creat, în 1991, un chestionar pe care îl recomandă tuturor bărbaţilor trecuţi de 50 de ani. De realizarea chestionarului se ocupă medicul de familie şi tot el este cel care calculează punctajul. Testul, aşa-numitul scor al simptomelor prostatice (I-PSS, ceea ce se traduce prin International Prostate Symptom Score), conţine şapte întrebări referitoare la dificultăţile de urinare pe care le întâmpină bărbatul. Un punctaj cuprins între 7 şi 18 ne arată că bărbatul are prostatism moderat, iar un punctaj mai mare de 18 sugerează prostatism sever. 

Tuşeul rectal

Nu întotdeauna adenomul de prostată sau cancerul de prostată au manifestări clinice. De aceea, în cadrul examenului clinic de rutină, medicul de familie trebuie să efectueze cel puţin anual un tuşeu rectal tuturor bărbaţilor cu vârsta peste 50 de ani. Tuşeul rectal oferă informaţii importante cu privire la dimensiunea şi consistenţa prostatei şi exclude prezenţa altor afecţiuni la nivelul pelvisului. Este foarte important ca medicul de familie să se implice în diagnosticul şi în tratamentul acestei patologii larg răspândite. 

Prostatitele

Orice infecţie urinară sau sexuală se poate transmite la prostată, favorizând apariţia prostatitelor acute sau cronice. Aceste afecţiuni sunt mai frecvente la bărbaţii mai tineri de 50 de ani. Infecţiile localizate la nivelul prostatei duc la alterarea lichidului seminal, a spermatozoizilor şi, în final, la alterarea fertilităţii bărbatului. De aceea, pentru a proteja prostata, este foarte important să prevenim infecţiile urinare şi sexuale. 

Testul PSA

Societatea Americană de Cancer recomandă bărbaţilor peste 50 de ani efectuarea anuală a unui test numit PSA, care are menirea să depisteze cancerul de prostată. PSA presupune dozarea unui marker numit antigenul specific prostatei. Se recomandă această testare cu atât mai mult cu cât în România cancerul de prostată se află pe locul al treilea în rândul bolilor canceroase ce afectează bărbaţii. 

Dieta

Cauzele cancerului de prostată nu sunt cunoscute încă. O serie de studii arată că ar fi favorizat de o dietă bogată în grăsimi animale. Alte studii au demonstrat că unele alimente au un rol protector asupra prostatei, dar nici una dintre aceste legături nu a fost demonstrată ştiinţific. Cert este că simptomele adenomului de prostată sunt mai accentuate după o masă copioasă sau după consumul de alcool, ceea ce demonstrează că dieta influenţează funcţionarea prostatei. 

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!