Ghid de prim ajutor în caz de hemoragie

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 4 septembrie 2014

Atunci când sângele se scurge în afara vaselor sanguine se numește hemoragie. În cazul hemoragiilor externe, se poate acorda un prim ajutor, sângerările interne fiind mai greu de identificat fără ajutorul unui specialist.

Sângerările externe, în funcție de vasele secționate, se clasifică în : hemoragii arteriale, în care sângele, de culoare roșu aprins, tâșnește într-un jet sacadat, în același ritm cu pulsațiile inimii; hemoragii venoase, în care sângele, având o culoare roșu-închis, curge lin continuu; hemoragii capilare, în care curgerea sângelui se observă pe toată suprafața rănii, având intensitate redusă, potrivit site-ului sfatulmedicului.ro.

Operațiunea de oprire a unei hemoragii se numește hemostază. Se realizează în două feluri: natural și artificial. Cel mai simplu mod de a face o hemostază provizorie este aplicarea unui pansament compresiv. Câteva comprese aplicate pe plagă, o bucată de vată și un bandaj ceva mai strâns sunt suficiente pentru a opri o sângerare medie.

Dacă hemoragia nu se oprește, este necesară comprimarea vasului din care curge sângele. În hemoragia arterială, comprimarea se face într-un punct situat cât mai aproape de rană și mai sus, între rană și inimă. În hemoragiile venoase, comprimarea se face sub rană pentru a opri venirea sângelui de la periferie către inimă. Comprimarea vaselor se face mai bine în locurile în care ele sunt mai aproape de un plan osos și se poate face direct, cu degetul sau cu toată mâna, însă numai pentru o hemostază de scurtă durată.

Când se intenționează comprimarea pentru o perioadă mai îndelungată a vasului de sânge, se folosește garoul.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!