Ghid de protejare a oaselor pe decade

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 24 martie 2014

women_daughter, mother, grandmother

Indiferent de vârstă, e de datoria ta să îți protejezi oasele. Poți face asta printr-un regim adecvat, prin exerciții fizice și prin evitarea fumatului.

Din păcate, însă, de-a lungul anilor, în organism apar o serie de modificări și la fiecare vârstă trebuie să știi exact ce să faci pentru a evita ca acestea să-ți afecteze oasele.

Printre recomandările valabile la orice vârstă se află includerea în alimentație a produselor care protejează oasele: fructe, legume și produse lactate cu conținut redus de grăsime. Femeile ar trebui să consume 1.000 miligrame de calciu și vitamina D zilnic.

Mișcarea are un efect important asupra sistemului osos, ajutându-l într-o măsură mai mare decât calciul, arată un studiu recent.

Femeile care fumează au un nivel mai scăzut al estrogenului și ajung la menopauză mai repede față de cele care nu fumează. Ambele consecințe conduc la o densitate mai scăzută a oaselor.

Consumul exagerat de sare și alcool afectează, de asemenea, funcționarea oaselor.

Există doi termeni medicali care definesc densitatea oaselor: osteopenia și osteoporoza. Osteopenia înseamnă o densitate osoasă mai mică decât cea normală, care nu este, însă, destul de puternică pentru a fi numită osteoporoza. Peste 20% dintre femeile care nu au ajuns la menopauză au osteopenie.

Osteoporoza este o boală mult mai gravă și înseamnă că densitatea oaselor este atât de mică încât pot apărea oricând fracturi, în special în regiunea șoldurilor, a coloanei vertebrale și a încheieturilor. Deși osteoporoza apare în general la menopauză, nu este totuși exclusă la nicio vârstă.

La 20 de ani

Fii atentă la pierderile în greutate: dacă urmezi vreun regim, asigură-te că faci și sport în același timp. Cercetările arată că persoanele care țin regim fără să facă sport pot pierde din masa osoasă.

Fă exerciții fizice în mod inteligent: exercițiile prin care se pune presiune asupra oaselor (între 20 și 30 de minute pe zi este ideal), precum alergarea sau ridicarea greutăților, făcute regulat, contribuie la menținerea densității osoase, favorizând formarea osteoblastelor (celulele osoase tinere).

Nu exagera cu sportul: practicarea acestei activități în mod excesiv poate afecta ciclul menstrual, în sensul că acesta devine neregulat sau se oprește, ceea ce crește riscul pierderii premature a masei osoase.

Fii atentă la ciclul menstrual: menstruațiile rare (mai puțin de șase sau opt pe an) sunt asociate cu nivelurile scăzute de estrogen și adesea cu o greutate mică. Estrogenul este cel mai bun aliat al oaselor pentru că încetinește tendința de scădere a masei osoase. Dacă nu ai menstruații regulate, este indicat să mergi la un ginecolog.

Ai grijă la măsurile de contracepție: estrogenul din contraceptivele orale îți poate crește densitatea osoasă. Exista și contraceptive care se injectează o dată pe lună (Depo-Provera), care, utilizate mai mult de doi ani, scad nivelul de estrogen și conduc la scăderea masei osoase în cazul femeilor tinere. 

La 30 de ani

În timpul sarcinii: dacă nu consumi o cantitate suficientă de calciu în timpul sarcinii, copilul care se dezvoltă poate asimila rezervele de calciu din oasele tale. Dacă consumi zilnic 1.000 miligrame de calciu, corpul tău va absorbi o cantitate mai mare din acest mineral decât în mod obișnuit.

Ulterior, alăptatul pe o perioadă mai mare de un an îți poate afecta oasele, însă doctorii spun că masa osoasă poate fi recuperată mai târziu dacă ai grijă să consumi necesarul de calciu și vitamina D.

Ai grijă la medicamente: folosirea corticosteroizilor (pentru astm, boli ale intestinelor, artrită reumatică sau lupus), a anticonvulsivelor (pentru boli în care apar convulsii) sau substanțe pentru hormonii de eliberare a gonadotropinei pot duce la scăderea rapidă a masei osoase, spun cercetătorii.

Și medicamentele folosite în refluxul gastroesofagian, luate în cantități mari, pot afecta oasele din cauză că împiedică absorbția calciului.

Controlează stresul: hormonii stresului, precum cortizolul, pot să împiedice creșterea oaselor și să accelereze distrugerea lor. Și depresia are același efect negativ asupra oaselor.

La 40 de ani

Fii atentă la frecvența ciclului menstrual: menstruațiile la intervale mari ar putea fi semnul intrării în perimenopauză (perioada de tranziție care precede menopauza naturală), ceea ce înseamnă că trebuie să demarezi un plan de protecție a oaselor, care să includă exerciții fizice și suplimente din calciu. Când menstruațiile devin neregulate, începe adevăratul declin al masei osoase.

Nu uita de „hoții ascunși” ai masei osoase: o tiroidă hiperactivă poate să accelereze pierderea masei osoase, iar diabetul de tipul 2 mărește riscul fracturilor.

Evaluează factorii de risc: dacă ai suferit vreodată o fractură, dacă ai în familie cazuri de osteoporoză sau fracturi, dacă ești foarte slab și fumezi, dacă ai avut o tulburare legată de alimentație sau ai intrat la menopauză înainte să împlinești 40 de ani, ești predispus la osteoporoză.

Analizează terapia cu hormoni împreună cu medicul tău: terapia de înlocuire a hormonilor pe termen scurt, pentru a controla simptomele perimenopauzei, precum bufeurile, nu este considerată riscantă și poate constitui un factor benefic pentru oase. În timp însă, terapia de înlocuire a hormonilor crește riscul apariției infarctului sau cancerului la sân.

La 50 de ani

Crește consumul de calciu: nivelul de estrogen scade odată cu menopauza, iar pierderea mesei osoase se accelerează cu 1-2% pe an. În aceste condiții, doza zilnică de calciu ar trebui să ajungă la 1.200 miligrame pe zi. Și consumul de vitamina D ar trebui mărit.

Fii atentă la durerile de spate: o durere de spate bruscă poate fi cauzată de o fractură vertebrală. Acest lucru este foarte frecvent în rândul femeilor de peste 50 de ani, însă este adesea ignorat. Este necesar un control medical, pentru că o fractură vertebrală va predispune și la apariția celei de-a doua.

Măsoară-ți densitatea osoasă la trei sau la cinci ani după menopauză: există diverse teste care se pot face în acest sens, începând cu aparatele cu raze X și până la cele cu ultrasunete. Testele sunt nedureroase și se pot face rapid.

Discută tratamentul cu medicul tău: odată ce știi care este densitatea oaselor, alcătuiește un plan de acțiune. Pentru că osteoporoza nu poate fi vindecată, se recomandă administrarea unor medicamente care contribuie la limitarea pierderii masei osoase. 

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!