Ghid de supravieţuire în spital (partea a doua)

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Sănătate pe data 1 septembrie 2016

uk_spital

(continuare din numărul trecut)

Aflaţi trucuri ingenioase care vă pot salva din calea dezastrelor spitaliceşti.

Citiţi în continuare ce trebuie să faceţi dacă veţi fi nevoit să treceţi pragul spitalului pentru a vă asigura că veţi pleca de acolo într-o stare mai bună decât aceea în care aţi sosit.

 

Nu atingeţi jucăriile

Orice copil sosit în vizită la spital trebuie ţinut la distanţă de jucăriile aruncate în sala de aşteptare.

Când cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au cercetat suprafaţa a 12 jucării din camera de terapie intensivă, au descoperit că jumătate dintre acestea erau impregnate cu numeroase bacterii şi germeni, inclusiv stafilococul auresu, care provoacă afecţiuni plecând de la cele minore de piele şi terminând cu cele de pneumonie şi meningită.

„Bacteriile şi celulele pielii de la pacienţi se transferă uşor pe obiecte ca jucăriile, revistele şi cărţile existente care, spre deosebire de echipamentul medical, nu sunt curăţate frecvent”, spune cercetătorul Jacqueline Randle.

„Chiar dacă acestea nu sunt folosite în intervenţiile chirurgicale, asta nu trebuie să vă facă să presupuneţi că nu sunt un pericol”.

 

Beţi multă apă

Hidratarea înseamnă vindecare. „Pentru ca organismul să se vindece, celulele trebuie să dispună de o cantitate suficientă de apă”, spune doctorul Ron Cutler.

„Dacă sunteţi deshidratat, sunteţi în pericol de a vă infecta, de a vă creşte tensiunea, electroliţii din sânge nu mai sunt echilibraţi, aceste afecţiuni ducând la greaţă, un sistem imunitar slăbit, probleme cu inima şi alte complicaţii, mai ales dacă sunteţi mai în vârstă. De asemenea, căile respiratorii uscate uşurează accesul bacteriilor în organism”.

Încercaţi să beţi zilnic 2 litri de lichide cu două săptămâni înainte de internare şi pe parcursul şederii în spital.

 

Acoperiţi stetoscopul

În timp ce doctorul vă ascultă bătăile inimii, milioane de bacterii se transferă pe corpul vostru, aşa că rugaţi-l pe acesta să sterilizeze stetoscopul înainte de a-l folosi.

La fel de efective: o mănuşă de latex peste partea cu care sunteţi auscultaţi sau un înveliş special antibacterian, AgIon (cereţi-l, pentru că vor şti despre ce este vorba, fiind un produs standard în spitale).

Similar, în timp ce un mic procent din angajaţii spitalelor au o atenţie sporită pentru curăţenie, există şi personal care se spală doar când crede că este murdar, este părerea lui Gail Van Kanegan.

Cereţi un tub de dezinfectant cu pompă pe bază de alcool, pe care să-l ţineţi pe măsuţa de lângă pat: personalul şi vizitatorii vor pricepe aluzia.

Acest lucru este deosebit de important pentru orice procedură care penetrează pielea, de la injecţii la orice operaţie minoră, crede Huys Pennington, profesor emerit de bacteriologie la Aberdeen University.

„Insistaţi ca medicul sau asistenta să-şi cureţe mâinile cu dezinfectantul şi să sterilizeze echipamentul pe care-l folosesc.”

 

trimiteri-sus-4

Ghid de supravieţuire în spital (prima parte)

Marea Britanie, țara care oferă cea mai bună îngrijire medicală persoanelor aflate pe moarte

M-am angajat la… o clinică de urologie!

DE-AS FI… „GUNOIER” LA LONDRA

trimiteri-jos-4

 

Mâncaţi mai mult

Dacă observaţi cea mai mică pierdere în greutate înainte sau în timpul vizitei la spital (inelele de pe degete ies mai uşor, cureaua este prea largă), măriţi consumul de calorii apelând la nutrienţi şi la alimente bogate energetic pentru a evita malnutriţia.

„Organismul are nevoie de mai multă energie decât de obicei pentru a se repara şi a lupta cu microbii, aşa că optaţi pentru un lapte gras, unt, hrană bogată în carbohidraţi”, spune Eileen Steinbrock, de la British Dietetic Association.

„Multe persoane în vârstă mănâncă numai pâine cu unt şi ceai pentru că nu-şi mai gătesc, ceea ce înseamnă că vin la spital cu un deficit serios de calorii – este mai bine să vă îngrijoraţi în privinţa greutăţii după ce vă însănătoşiţi şi să nu vă asumaţi riscuri inutile”.

Bărbaţii ar trebui să consume cel puţin 2.500 de calorii pe zi, în timp ce femeile ar trebui să-şi asigure cel puţin 2.000, incluzând cele trei mese principale, gustări şi lichide.

 

Cereţi încă o pătură

În dimineaţa zilei în care vă operaţi, tăiaţi-vă unghiile foarte scurt, pentru a reduce riscul de a permite bacteriilor să se ascundă sub ele, apoi faceţi un duş de 15 minute cât se poate de fierbinte, folosind de preferinţă un săpun antibacterian, spune Derek Butler, de la MRSA.

Săpunul cel mai bun ar fi acela care conţine ticlosan, un agent chimic antibacterian folosit în multe produse de curăţat (puteţi încerca Boots Antibacterial handwash).

Înainte de a fi anesteziaţ, cereţi o pătură în plus pentru pat.

Combinaţia dintre anestezie şi o cameră rece de operaţie poate duce la hipotermie, care poate încetini procesul post-operator de refacere al organismului.

 

Pregătiţi-vă

Înainte de a ajunge la cuţit, aflaţi care este rata de infectare din spital, ne sfătuieşte tot Derek Butler.

„Este dreptul dumneavoastră să alegeţi orice spital din ţară sau, dacă nu puteţi să vă operaţi la timp, prin intermediul NHS puteţi alege să faceţi asta în străinătate”, explică el.

Comparaţiile referitoare la rata de infectare pot fi aflate de la NHS Direct, NHS Choices sau de pe site-ul mrsaactionuk.net, care updatează lunar ultimele date. „Din propria experienţă, doctorii de familie (GP) pot fi foarte rezervaţi în a vă interna în altă parte decât la spitalul local, dar nu acceptaţi un NU ca răspuns dacă nu sunteţi satisfăcut de varianta oferită”, spune Butler.

 

Renunţaţi la fumat

Fumatul reduce cantitatea de oxigen din organism, ceea ce înseamnă nu doar că vă veţi vindeca mai greu – adică veţi sta mai mult în spital – ci şi că sistemul imunitar vă este slăbit, lăsându-vă mult mai vulnerabil la microbii din spital.

Dacă este să cităm un studiu american, fumatul a 10 ţigări pe zi în cele două săptămâni de dinainte de internare vă pot mări durata de şedere acolo cu o treime.

Un alt studiu spune că ţigările conţin un mare număr de bacterii care sunt legate de afecţiunile la plămâni, gât şi ale sângelui, despre care specialiştii cred că sunt atât de rezistente încât reuşeşc să supravieţuiască procesului arderii ţigării şi să vă intre în corp. Renunţaţi la fumat şi în numai 6 luni sângele dumneavoastră se va reface la întregul său potenţial de vindecare.

 

Împachetaţi bine

„Împachetaţi o geantă cu un schimb de haine, două seturi de pijamale şi papuci, toate puse în pungi de plastic curate pentru a le ţine departe de praf şi mizerie, împreună cu minimum necesar pentru spălare, două periuţe de dinţi (una înainte de operaţie şi una după aceasta pentru a reduce riscul de infecţie) şi multe fructe spălate bine pentru a vă asigura rezervele de energie. Nu presupuneţi că vă va aduce cineva toate aceste lucruri”, a adăugat Butler.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

O parere la “Ghid de supravieţuire în spital (partea a doua)”

  1. Emma Spune:

    Ei, hai, ca nu este chiar asa….. E mai curat decat in spitalul de stat din ro unde ai gandaci in dulap. In uk vezi, se poate face si dus.
    Eu am avut 3 cezariene, o operatie si doua internari la urgente, si n-am patit nimic. Trebuie sa te mentii curat intr-adevar, dar nici exagerat cum scrieti.

Spune-ti si tu parerea!