Vrei ultimul model de mobil? Dar nu te pierde cu firea!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Utilităţi pe data 14 februarie 2016

ghid-abonamente-operatori-mobili

Vrem-nu vrem, cam suntem clienţi captivi ai marilor jucători de pe piaţa smartphone-urilor. Iar operatorii de telefonie mobilă, jucând ultimele modele de telefoane în faţa ochilor noştri, ca şi cum am fi măgari la expoziţie de morcovi, simt că ne pot vinde orice. Iar tu-ţi zici: „Bă, eşti prost? Vrei să spui că dacă mai pun doar £2 pe lună la abonament îmi dă şi din aia? Şi dacă mai pun £1 primesc şi asta?” şi este foarte uşor să-ţi iei un abonament mai scump decât ţi-ar trebui vreodată. Iată cum să economiseşti chiar şi sute de lire pe an.

Potrivit unui studiu realizat de HandsetExpert.com, unii utilizatori care merg pe abonamente care includ un consum mare de date lunar ajung să achite până la £400 în plus inutil de-a lungul unui contract pe 24 de luni. Dar nu numai ei pierd, ci majoritatea celor care au mers pe tariful standard, cheltuind anual cu £100 mai mult decât ar trebui.

Iar, dacă alegi să-ţi iei un mobil mai ieftin pe un abonament lunar, să fii sigur că eşti păgubit; operatorul de telefonie mobilă vrea să-ţi vândă cel mai scump telefon, iar dacă tu refuzi, este dispus să-ţi facă un târg dezavantajos pe alte produse mai ieftine.

 

Abonamentul sim-only, câştigător

În final, cea mai bună variantă este să mergi pe un tarif de genul sim-only şi să-ţi cumperi mobilul separat. Când iei un mobil pe abonament, operatorul de telefonie mobilă se asigură să-ţi limiteze gama de telefoane mobile şi pe fiecare telefon mobil ţi se limitează variantele de tarif. În schimb, când mergi pe un contract sim-only, fie că este lunar, pe 12 sau 24 de luni, ai ocazia să alegi oricare tarif îţi convine din întreaga gamă, respectiv îţi alegi tu orice telefon mobil din toate cele existente pe piaţă.

Conform studiului citat mai sus mai bine de trei sferturi din toate abonamentele lunare cu mobil inclus sunt mai scumpe faţă de achiziţionarea aceluiaşi mobil la liber cuplat cu un abonament sim-only cu aceleaşi beneficii.

Sigur că la varianta sim-only trebuie să dai toţi banii odată pentru mobil, dar pe termen lung, economiseşti o grămadă de bani, cu alte cuvinte cumperi la reducere.

 

A plăti doar minutele pe care le foloseşti

Când îţi alegi la abonament numărul de minute şi de gigabiţi de date lunare ar fi bine s-o faci cât mai în linie cu propriul consum. Trebuie să iei în calcul să nu fie chiar la limită, pentru că vor fi probabil momente când vei utiliza telefonul mai mult, iar dacă-ţi depăşeşti limita la minute probabil că te va ustura costul minutelor de telefonie suplimentare, dar nici cu mult peste ce foloseşti tu, astfel încât să plăteşti în plus degeaba. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, în zona de echilibru.

Dacă nu eşti sigur care este tariful perfect, înainte de a intra într-un abonament pe o durată lungă cel mai bine ar fi să mergi pe un tarif mai mic, nu mai mare, pentru că, după prima lună poţi urmări care este consumul real şi stabili dacă vrei să faci vreo modificare şi, atenţie, singura modificare pe care o poţi face la abonament este să optezi pentru un tarif mai scump decât cel original, nu şi invers.

 

trimiteri-sus-4

Schimbarea furnizorilor de utilitati

ALOOO, ROMÂNIA?

Când România îţi închide fereastra, intri pe uşă în UK

Încă de la 3 ani, copiii trebuie să înţeleagă transsexualitatea

trimiteri-jos-4

 

Dacă foloseşti mobilul doar pentru a primi telefoane şi pentru urgenţe, atunci o cartelă sim pay-as-you-go (PAYG) e de preferat.

 

Super abonamentul, dar n-am semnal!

Mare atenţie, atunci când intri într-un contract pe termen lung, dacă schimbi totodată şi reţeaua. Mulţi s-au trezit că nu au semnal ba la ei în casă, ba la muncă, ba pe ruta pe care o frecventează, însă era prea târziu, pentru că semnaseră deja contractul. Dacă trebuie să schimbi reţeaua şi în acelaşi timp nu vrei să rişti o mare dezamăgire, cumpără iniţial un sim PAYG pentru a verifica dacă totul e în ordine cu semnalul.

 

Abonamentul expiră şi tu ce faci?!

Dacă ai smartphone-ul pe abonament, ţine cont de luna când expiră perioada minimă a contractului, moment după care operatorul ar putea încerca să te vâneze din nou ca şi client pentru o nouă perioadă contractuală sau, mai rău, ai putea lăsa lucrurile aşa şi să achiţi în continuare acelaşi tarif mare, în condiţiile în care telefonul a fost deja plătit. Fii deci pe fază şi fă upgrade, mută-te pe un contract sim-only sau du-te la alt operator care are o ofertă mai bună pentru circumstanţele tale.

 

Mie îmi plac lucrurile performante, chiar şi dacă doar mă uit la ele

Atâta bătaie de cap cu telefoanele astea… lumea parcă a înnebunit. Mai ales că mulţi utilizatori nici nu ştiu să-şi folosească propriile mobile achiziţionate sau le folosesc doar pentru telefoane, poze şi facebook, în condiţiile în care un smartphone performant este capabil de atâtea şi atâtea.

Cu alte cuvinte, se poate implicit să pierzi sute de lire cumpărându-ţi un smartphone mult prea performant pentru nevoile tale. Dar dacă tu vrei să-ţi iei ultima ediţie de telefon, pentru că este atât de frumos şi emblematic, cumpără-l! N-o să regreţi. See you on Facetime!

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!