Ghidul bicicletelor publice din Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Transport pe data 16 iunie 2016

Santander sponsored Hire Bikes being ridden in London.

Cum se face că toată lumea foloseşte bicicletele publice din Londra, iar tu nici măcar nu te-ai apropiat de ele? În realitate, multă lume nici nu le-a încercat, mai ales că nu te poţi folosi de ele în mod gratuit. Care sunt condiţiile şi cât te-ar costa?

Bicicletele publice londoneze, aşa-numitele „biciclete Boris”, au fost lansate în iulie 2010, când primarul Londrei era Boris Johnson. Actualmente, ele sunt cunoscute mai degrabă cu numele de „biciclete Santander”, având în vedere că din martie 2015 banca Santander a preluat de la Barclays sponsorizarea serviciului de închiriere a bicicletelor publice. Ele îţi dau posibilitatea de a călători rapid prin metropola londoneză, de a face un pic de mişcare fizică, de a te bucura de vremea frumoasă, atunci când, în final, apare.

—————————————

Sunt peste 700 staţii de parcare situate la o distanţă de 3-500m una de cealaltă şi găzduiesc mai bine de 10.000 de biciclete. Recordul de utilizare al acestor biciclete într-o singură zi a fost de 73.000.

—————————————

 

Unde le găsesc şi unde le las?

Staţiile de biciclete se înmulţesc pe zi ce trece, însă în septembrie 2015 aria în care aceste staţii erau răspândite era mărginită la nord de Tamisa de Hammersmith,  Shepherd’s Bush, the Westway, St John’s Wood, Camden Town, Kings Cross, Angel, Dalston, Old Ford Road, Bow Interchange, Poplar şi the Isle of Dogs, iar la sud de Tamisa de Putney, Wandsworth, Battersea, Kennington, Walworth şi Tower Bridge.

Următoarele zone sunt acoperite de staţii de biciclete, parţial sau în totalitate: Hammersmith and Fulham, Kensington and Chelsea, Westminster, Camden, Islington, the City, Hackney, Tower Hamlets, Southwark, Lambeth şi Wandsworth.

Bicicletele se pot lua de la oricare din aceste staţii de parcare şi se lasă la oricare altă astfel de staţie. Există hărţi cu ele, inclusiv pe aplicaţia Santander Cycles pusă la dispoziţie de Transport for London care nu numai că îţi poate calcula un itinerariu, dar îţi şi indică staţia de parcare cea mai apropiată şi dacă există un loc liber unde poţi parca bicicleta pe care ai închiriat-o.

 

Care sunt costurile şi ce trebuie să fac pentru a închiria o bicicletă?

Din păcate, costurile nu sunt de neglijat. Sistemul este făcut pentru a se maximiza folosirea bicicletelor de cât mai multe persoane, în condiţiile în care numărul de staţii de parcare şi de biciclete este limitat. Practic, utilizatorul este stimulat să se folosească de bicicletă, dar s-o returneze cât mai rapid.

În linii mari, fiecare 30 de minute de folosire a bicicletei costă £2, mai puţin primele 30 de minute, la care costul poate varia.

Bicicletele pot fi închiriate fără a fi membru, folosind cardul bancar la aparatul electronic prezent în fiecare staţie. Se plătesc £2, ţi se eliberează o chitanţă pe care apare un cod cu ajutorul căruia poţi ridica una dintre biciclete şi, dacă în cel mult 30 de minute ai ancorat bicicleta în oricare altă staţie, nu mai plăteşti nimic. În schimb, dacă ai închiriat bicicleta pentru, să zicem, 51 de minute, ţi se mai opresc de pe card £2, iar dacă ai stat în total o oră şi 37 de minute, mai plăteşti £6 (cu cei £2 achitaţi iniţial, în total £8).

—————————————

De reţinut că cele două lire achitate iniţial îţi dau dreptul de a ridica o bicicletă Santander de un număr nelimitat de ori timp de 24 de ore. Dacă, spre exemplu, ridici de şapte ori câte o bicicletă Santander în aceste 24 de ore (folosind codul cumpărat cu £2) şi de fiecare dată predai bicicleta înainte de scurgerea primelor 30 de minute, nu mai plăteşti nimic suplimentar.

—————————————

Utilizatorii ocazionali au posibilitatea de a cere o cheie (cu un cost iniţial de £3) care să le permită să ridice rapid bicicleta, fără a mai trebui să introducă de fiecare dată cardul şi să obţină acel cod pe hârtie. Cheia ajunge la utilizator prin poştă.

De asemenea, cei care au o astfel de cheie pot totodată să pună credit pe contul lor şi să „plătească pe măsură ce pedalează” (Pay As You Pedal).

Mare atenţie dacă se pierde această cheie! Trebuie raportat imediat la Transport for London (0343 222 6666) incidentul, pentru că dacă cheia este interceptată de o altă persoană şi aceasta o foloseşte, titularul cheii rămâne pasibil de plata tuturor taxelor până în momentul în care s-a anunţat pierderea cheii. Iar o nouă cheie te va costa alţi £3.

—————————————

Utilizatorii frecvenţi au şi opţiunea de a achiziţiona acces la aceste biciclete pe o perioadă de un an. Tariful este de £90 pe an, ceea ce înseamnă că dacă s-ar folosi bicicletele în fiecare zi, costul de acces pe zi ar fi de numai 25p.

—————————————

 

Înainte de a te urca pe o bicicletă Santander

Orice utilizator poate achiziţiona până la 4 coduri de acces cu cardul său la un moment dat şi, de asemenea, poate cere până la 4 chei pe numele său.

De asemenea, există şi un serviciu pentru afacerile care vor să pună la dispoziţie angajaţilor accesul la aceste biciclete, trebuind să achiziţioneze între 5 şi 20 de chei pentru £90 pe an, care dă posibilitatea angajaţilor să folosească între ei cheile respective şi care le-ar da acces la biciclete timp de un an pentru toate călătoriile de până în 30 de minute, iar dacă sunt călătorii care depăşesc această limită, tariful rămâne neschimbat – £2 pe fiecare 30 de minute suplimentare.

O bicicletă, în special într-o metropolă precum Londra, îţi dă un sentiment de libertate de mişcare. Poţi folosi bicicletele publice pentru că este eficient, putându-te deplasa rapid şi fără complicaţii în special în centrul Londrei sau pur şi simplu pentru că îţi place să faci o tură. Aşadar, dacă vrei să te plimbi, să vezi ceva nou, să descoperi părculeţe sau alei interesante, Transport for London îţi pune la dispoziţie rute pe care să te deplasezi în timpul liber, atunci când vrei să te relaxezi. Astfel de „leisure routes” găseşti pe site-ul tfl.gov.uk sau pe aplicaţia Santander Cycles.

Dacă ajungi la o staţie de parcare şi nu există nici un loc liber, trebuie să selectezi „No docking point free” pe terminalul electronic şi ţi se vor aloca 15 minute suplimentare gratuite pentru a găsi altă parcare. De altfel, acelaşi terminal îţi şi poate indica ce altă parcare din vecinătate are locuri libere.

—————————————

Atenţie, dacă omiţi să duci bicicleta înapoi, poţi fi amendat cu £300.

—————————————

E bine de ştiut şi că, după ce ancorezi bicicleta într-o staţie, nu poţi lua alta decât după 5 minute. Aşadar, cu un pic de răbdare, ai putea merge gratuit dacă nu te deranjează să călătoreşti din staţie în staţie.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!