Ghidul cumpărătorului de ulei de măsline

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 20 februarie 2015

ulei masline_ghidCum alegi cel mai bun ulei de măsline din zecile de tipuri pe care le comercializează magazinele alimentare, uleiuri etichetate cu termeni care mai de care mai comerciali, cum ar fi „presat la rece” și „nefiltrat”? Care este cel mai bun criteriu: prețul sau alte detalii? În aceste condiții, un ghid al cumpărătorului de ulei de măsline este necesar.

Uleiul extra-virgin și uleiul de măsline virgin este recunoscut pentru proprietățile lui sănătoase, beneficiile venind din nivelul ridicat de grăsimi mononesaturate, care susțin colesterolul „bun”, precum și din bogăția de polifenoli și antioxidanți puternici care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și la scăderea tensiunii arteriale, scrie webmd.com

Uleiurile clasificate „extra-virgin” și „virgin” sunt preparate din măsline strivire sub formă de terci, care sunt presate pentru a extrage uleiul. Aceste uleiuri sunt așa-numite uleiuri de primă presă, fără a utiliza căldura.

Calitatea uleiului depinde de timpul de prelucrare. Uleiurile de foarte bună calitate sunt preparate în circa 24 de ore de la recoltarea măslinelor și au cel mai mare conținut de acizi grași liberi (un ulei extra-virgin poate avea până la 0,8% acizi grași, în timp ce uleiurile virgine 2%). Dar uleiurile extra-virgine au mai mulţi polifenoli decât cele virgine.

Un alt criteriu este calitatea de a fi sau nu filtrat a uleiului. Uleiurile nefiltrate au particule mici de măsline în ele, ceea ce reduce termenul de valabilitate al acestora. În uleiurile nefiltrate, resturile de măsline se depun la fundul sticlelor. Uleiurile nefiltrate sunt virgine şi extra-virgine.

Uleiurile pure de măsline sunt sub standardul uleiurilor extra-virgine şi virgine şi sunt puternic procesate pentru a elimina aromele. Chiar şi aşa, uleiul de măsline este încă o sursă sănătoasă de grăsimi mononesaturate, dar acestea au fost deposedate de polifenoli.

Uleiurile light şi extra-light sunt uleiuri rafinate care au o aromă uşoară. Calitatea de light nu se referă la conţinutul caloric şi sunt uleiuri rafinate la rece.

Datele îmbutelierii sau termenul de valabilitate sunt un indicator al calităţii. Cu cât este mai mic, cu atât produsul este mai bun.

Alege mereu sticlele negre care conţin ulei de măsline. Lumina alterează rapid uleiul de măsline, îi dă un gust rânced şi duce la pierderea proprietăţilor. Uleiul în sticle negre sau în cutii de tablă este mai bun decât cel în sticle albe.

Este mai bine să cumperi ulei de măsline în sticle mici, pentru că un contact îndelungat cu aerul alterează polifenolii şi gustul.

Culoarea uleiului nu indică calitatea sa, ci mai degrabă varietatea şi gradul de maturare al măslinelor din care a fost făcut.

Nu încinge niciodată uleiul de măsline. Calităţile lui sunt complet pierdute. Temperatura maximă la care poate fi încălzit este undeva la 200 de grade Celsius. Peste această temperatură fumegă, îşi pierde toate calităţile şi devine nociv.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!