GHIDUL NOULUI SOSIT

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii pe data 27 ianuarie 2014

Diaspora Romaneasca_Ghidul noului sosit

2014 este – pentru cetatenii Romaniei ajunsi de curand pe aceste meleaguri – primul an in care ei se pot bucura deplin de dreptul de a munci neingradit, oriunde pe teritoriul regatului.

Practic, insa, fiecare roman ajuns aici pentru un loc de munca se afla in fata unei provocari pe care trebuie sa o abordeze pe cont propriu. El va fi nevoit sa isi gestioneze economiile si resursele financiare pana cand va castiga bani muncind. Intre timp, exista costuri pentru asigurarea unei locuinte, hrana, transport si obtinerea actelor care permit intrarea oricarui rezident in legalitate pe teritoriul britanic.

La capatul acestui efort se afla reusita sau, dimpotriva, insuccesul. Ambele variante sunt posibile. Daca totul se incheie cu un angajament pe piata muncii, experienta britanica va continua. In schimb, pentru cei carora norocul nu le surade in acest sens, visul se incheie brusc. Si atunci ramane solutia intoarcerii in Romania…

Dar, atentie!… In ambele cazuri mai exista un pret; unul sentimental, care ne leaga de tara in care ne-am nascut, de oameni si de locuri. Si acesta va trebui, in cele din urma, platit… 

 

Primii pasi in UK…

Gasirea unei locuinte in Marea Britanie reprezinta prima preocupare pentru cei mai multi romani ajunsi in Regatul Unit, imediat dupa ce au coborat din avion ori din autocarul ce i-a purtat din tara natala pana pe taramul acestei insule.

Deschiderea unui cont bancar este urmatoarea provocare ce ar trebui tratata ca o prioritate de romanii proaspat stabiliti aici. Un extras de cont sau detaliile contului personal pot fi solicitate oricand de potentialii angajatori, de functionarii institutiilor din aceasta tara sau de catre reprezentantii companiilor care ofera diverse servicii.

In fine, al treilea pas recomandat este obtinerea numarului de asigurare National Insurance Number (NINo). Acesta este necesar oricarei persoane care isi propune sa munceasca legal in Regatul Unit.

Dupa aceste prime trei etape esentiale, urmeaza gasirea unui loc de munca; si aventura britanica poate incepe…

O camera sau un apartament luat cu chirie, direct de la un proprietar privat, constituie cea mai accesibila posibilitate de procurare a unei locuinte inca din primele zile pentru romanii ajunsi in Marea Britanie. Cerintele agentiilor imobiliare care intermediaza astfel de tranzactii sunt tot mai severe. Iar cumpararea unei case este o varianta putin probabila. Aceasta este posibila doar cu bani cash sau prin credite ipotecare ale caror conditii de acordare sunt inaccesibile pentru rezidentii sositi recent pe teritoriul Marii Britanii…

In piata tot mai aspra a imobiliarelor, persoanele care inchiriaza locuinta sunt presate nu doar de preturile mari, ci si de cerintele agentiilor si proprietarilor.

 

Chirie pentru fiecare

In Marea Britanie, inchirierea locuintelor a devenit o adevarata industrie. Ofertele de inchiriere sunt disponibile in jurnalele de presa scrisa sau pe website-urile specializate, dar si in birourile agentiilor imobiliare. Locuintele disponibile pot fi ocupate imediat, prin plata costurilor solicitate de proprietar pentru o luna si a unei sume suplimentare care va constitui o garantie pe intreaga perioada a sederii noului locatar in spatiul care face obiectul tranzactiei. In schimbul acestor bani, chiriasul beneficiaza de toate conditiile de locuit, ocupand un spatiu mobilat si avand toate dotarile necesare unui trai decent. Pentru cei care cauta solutii de cazare foarte ieftine exista si varianta inchirierii unei camere in care locuiesc doua sau mai multe persoane. In general, in astfel de situatii, chiria costa intre 40 si 60 de lire sterline si se plateste saptamanal. 

Preturile locuintelor inchiriate nu sunt foarte mici niciunde in Regatul Unit. Totusi, acestea difera mult in functie de diversele regiuni de pe intinsul tarii. Chiar si in capitala Marii Britanii, costurile chiriei sunt considerabil mai mici in periferia metropolei, comparativ cu zonele centrale ale Londrei.

 

Confortul se plateste

D. este un roman care traieste de cativa ani de zile la Londra, in chirie. A venit in Anglia in 2005, ca absolvent al unei facultati romanesti pentru a continua cu studii post-universitare. Timp de un an, a urmat cursurile la un master intr-una din universitatile din nordul tarii. Apoi a ajuns in Londra, metropola cu o oferta nemarginita in ceea ce priveste inchirierea unei locuinte.

La inceput, D. nu avea un loc de munca stabil si nici siguranta zilei de maine. A experimentat, in consecinta, traiul intr-o locuinta suprapopulata alaturi de alti romani, al caror unic scop era sa stranga cat mai multi bani pentru a-i trimite acasa. El platea proprietarului pentru aceste conditii saptamanal 50 de lire sterline.

Cu timpul, situatia lui s-a schimbat. A ajuns sa locuiasca intr-o casa frumoasa si spatioasa pe care o impartea cu doar cativa vecini pe care ii vedea foarte rar. Pentru aceste conditii, el cheltuia lunar de trei ori mai mult decat platea in prima sa locuinta londoneza.

————————————–

Casa la Londra pe bani putini…

„Cand am ajuns in Londra, aveam doar zece lire in buzunar. Am fost, asadar, obligat sa caut solutii de cazare extrem de ieftine. Locuiam opt persoane intr-o casa cu trei dormitoare si cu o singura baie. Eu eram singurul locatar care nu imparteam camera cu nimeni. Era ocupata pana si sufrageria cu trei paturi. Casa avea o bucatarie mica, care, fiind multi locatari, era in permanenta aglomerata. Mobilierul era saracacios si vechi, dezmembrat pe alocuri, dar utilizabil atat cat sa acopere strictul necesar…”, isi aminteste D. despre prima sa camera de la Londra.

—————————————

 

Surprizele unui cont bancar

Conturile bancare curente, puse la dispozitie de banci pentru clientii lor, constituie un instrument firesc la care ar trebui sa aiba acces orice persoana ce isi manifesta intentia de a munci intr-un stat oarecare. Pe de alta parte, acestea sunt indispensabile pe o piata a muncii evoluata ca cea britanica, unde companiile isi platesc colaboratorii si angajatii exclusiv prin transferuri bancare.

 

Produse bancare pentru est-europeni

La inceputul lui 2007, anul intrarii Romaniei in UE, mai multe banci britanice ofereau facilitati in deschiderea si gestionarea conturilor curente, care se adresau in special imigrantilor est-europeni, sositi in numar mare in Marea Britanie, dupa aderarea tarilor lor la UE.

Produsele acestora propuneau clientilor veniti din rasaritul continentului posibilitatea deschiderii unui cont curent numai pe baza unui act de identitate, fara necesitatea comunicarii unei adrese permanente, asa cum stipulau regulamentele aplicate pana atunci.

Contul curent Silver, propus de Lloyds TSB, de exemplu, oferea la pachet un card de debit Visa, o asigurare europeana de calatorie, asigurare pentru telefonul mobil, asistenta de drum si protectie a cardului bancar. Contul dispunea si de un card de transfer bancar, care le permite clientilor sa trimita bani inapoi in tara de origine.

Contul Passport al bancii HSBC era special creat pentru imigranti, oferind si servicii de consultanta non-stop, cu informatii in mai multe limbi est-europene.

Aceste produse continua sa existe, dar au aparut si oferte bancare mai putin prietenoase…

 

Discriminare la ghiseu

Numeroase persoane de origine romana au reclamat inainte de 1 ianuarie 2014 ca functionarii britanici le impun proceduri imposibile si conditii discriminatorii atunci cand vor sa devina clienti ai bancii.

„Voiam sa imi deschid un al doilea cont bancar si am ales doua banci: Santander si Lloyds”, ne-a dezvaluit Daniel, un tanar care traieste de sapte ani in Regatul Unit.

„Mi-a venit acasa, dupa sapte zile, un raspuns in care mi se spunea ca au motive intemeiate, pe care nu o sa mi le dezvaluie, dar au decis sa nu imi acorde acest drept. Am facut o noua aplicatie prin telefon si am primit din nou un raspuns identic.

Am incercat apoi la Lloyds, tot online in prima faza. Mi-au spus si ei ca am fost refuzat, fara sa imi acorde explicatii. I-am sunat sa intreb de ce, si la telefon mi-au spus ca tine de politica bancii, dar ca vor lua in considerare cererea mea daca ma duc personal la una din sucursalele lor. Mi-au cerut sa am la mine ID, un document din care sa reiasa ca am drept de munca, dovada de adresa si pasaport”, isi aminteste Daniel.

Discutia pe care acesta a purtat-o cu functionarul bancii a durat 40 de minute. „Mi-au scanat toate documentele. Apoi mi-au cerut istoricul tuturor adreselor unde am locuit de cand sunt aici.

Contrariat, am intrebat de ce e atat de complicat sa iti deschizi un cont. Atunci angajatul bancii a intors monitorul computerului spre mine ca sa imi arate ca aveau reguli speciale pentru romani si bulgari”, dezvaluie romanul.

„Am fost furios si m-am simtit discriminat. Am primit, totusi, cardul peste cateva zile”, adauga el.

———————————

„In mod normal, in prezent, pretentiile functionarilor bancari fata de romanii care li se adreseaza in vederea deschiderii unui cont bancar ar trebui sa se diminueze. Vechile documente cunoscute ca Yellow Card sau Blue Card si care erau pretinse abuziv in unele cazuri, atunci cand cineva voia sa isi deschida un cont curent, si-au pierdut valabilitatea.

Este adevarat ca acum avem clienti care ne-au povestit ca functionarii de la diverse banci le-au cerut dovada obtinerii NINo. Și aceste practici sunt abuzive, insa. Cred ca aceste metode vor mai continua, pentru scurt timp probabil, din inertie. Dar ele vor inceta cu siguranta.”

Ana Maria S., consultant la un birou de servicii financiare din Londra

———————————

 

NINo, documentul legalitatii

Diaspora Romaneasca_Ghidul noului sosit1

Orice roman care doreste sa lucreze legal in Marea Britanie trebuie sa obtina numarul de asigurare nationala (National Insurance Number).

 

Ce trebuie sa stiti despre NINO

NINO este un numar de identificare unic pe care o persoana il are intreaga viata. Acesta centralizeaza contributiile sociale platite si este necesar persoanelor care desfasoara activitati in calitate de angajat sau de lucrator pe cont propriu, precum si celor care solicita prestatii sociale contributive sau necontributive in Marea Britanie. De asemenea, actioneaza ca un numar de referinta atunci cand comunicati cu Departamentul pentru Munca si Pensii si HM Revenue & Customs (HMRC). 

 

Unde va programati pentru NINO

Pentru a programa un interviu in vederea obtinerii National Insurance Number trebuie sa sunati la JobCentre Plus aplication line, la numarul de telefon 0845 600 0643 intre orele 8.00 si 18.00 de luni pana vineri, pentru a va stabili data, ora si sediul la care trebuie sa va prezentati pentru interviu. Dupa ce ati stabilit aceste lucruri, ar trebui sa primiti acasa o scrisoare de instiintare, cu confirmarea interviului.

 

De ce trebuie sa mergeti la interviu

Angajatii JobCentre Plus va vor pune intrebari legate de identitatea dumneavoastra, dar si de ce doriti un NINO. Astfel de informatii impreuna cu documentele oficiale pe care le veti prezenta la interviu ii vor ajuta pe functionari sa va dovedeasca identitatea. Odata stabilita data interviului, veti fi informati si despre dovezile pe care trebuie sa le aveti in momentul sustinerii interviului. Gasiti in caseta alaturata documentele de care aveti nevoie la interviu.

———————————

Documente necesare obtinerii NINo

Dupa 1 ianuarie 2014, obtinerea National Insurance Number nu mai este atat de complicata. Este nevoie de:

  • dovada de adresa (contracte de casa, statement bancar, permis de conducere;
  • scrisoare de la un eventual angajator (a se mentiona in interviul pe care il aveti cu functionarii guvernului ca aveti nevoie de NINO  pentru angajare.

Raspunsul il primiti in doua saptamani prin posta.

Informatii suplimentare:

  • nu este nevoie de NINO pentru inceperea muncii, se poate obtine ulterior;
  • exista si joburi unde angajatorul poate cere National Insurance Number;
  • daca sunteti la primul job legal in UK, angajatorul poate aplica pentru „emergency/temporar” NINO si astfel va inscrie in statul de plata.

———————————

 

NINO… prezent si trecut

Anca a mers la interviul pentru obtinerea National Insurance Number inca din primele zile ale lunii ianuarie. Desi in trecut a incercat de mai multe ori, acum totul i s-a parut mult mai relaxat.

„Nu am mai simtit teama de dinainte. Chiar functionarii au fost cei care mi-au spus ca acum totul s-a schimbat si ca nu mai sunt probleme. De asemenea, la final au adaugat ca in doua saptamani, voi primi numarul, prin posta. Nu pot decat sa ma bucur.”

Anca, 29 de ani

 

Si Alexandra este o tanara de 23 de ani care a incercat anul trecut in repetate randuri sa obtina National Insurance Number. A reusit in cele din urma, dar daca ar fi sa dea timpul inapoi… ar actiona diferit.

„Am fost la interviu pentru NINO de 4-5 ori, doar anul trecut. Auzeam tot felul de zvonuri, cum unul a luat numarul fara prea multe acte… asa ca in ultimele luni am facut programarile la interviu mai mult de disperare si de ciuda. Stiu ca nu a fost bine. Odata ce ai un refuz, care se vede in sistemul lor, si te prezinti cu acelasi dosar incomplet… e normal sa atragi un altul. Ar fi fost bine daca nu ma luam dupa unul si altul. Cred ca daca as fi fost mai organizata cu actele si mai increzatoare… l-as fi luat din prima.”

Alexandra, 23 de ani

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “GHIDUL NOULUI SOSIT”

  1. Alina Spune:

    Buna!Ce mi se poate intampla daca nu reusesc sa ajung la interviu pt NINO?Mai ma pot reprograma pe urma?

Spune-ti si tu parerea!