Ghidul unui ziar polonez pune pe jar presa britanică

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK pe data 8 aprilie 2016

uk-ghidul-polonezilor-ajutoare-sociale

Cea mai proeminentă publicaţie poloneză din UK, Polish Express, care se laudă cu un tiraj de 75.000 de copii săptămânale, a intrat în atenţia presei britanice datorită unui ghid de 20 de pagini pe care l-a pus la dispoziţia comunităţii poloneze din UK. Ghidul făcea referire la ajutoarele sociale oferite de statul britanic, iar modul de prezentare i-a oripilat pe jurnaliştii britanici.

Polonezii reprezintă comunitatea est-europeană cea mai numeroasă din UK. În 2015, potrivit Daily Mail, nu mai puţin de 111.000 de polonezi au cerut să se înregistreze pentru un National Insurance Number, ceea ce le-ar permite acestora să se angajeze în UK, dar şi să ceară anumite beneficii acordate de stat. Ca şi pentru comunitatea românească, problema Brexitului este pentru polonezi de maximă importanţă, astfel că, sugerează Daily Mail şi Daily Express, este de aşteptat ca până la referendum să apară în UK un număr important de polonezi, care s-ar grăbi să se „aboneze” la ajutoarele sociale britanice, înainte ca acestea să înceapă să le fie limitate.

În astfel de condiţii, ghidul ajutoarelor sociale pregătit de Polish Express pentru polonezii din UK, în special în maniera în care a fost realizat, este considerat de-a dreptul insultător de jurnaliştii britanici. Ghidul şochează, scrie Daily Express, pentru că ar promova beneficiile „generoase” britanice şi că explică faptul că UK ar avea „cel mai dezvoltat” sistem de ajutoare sociale din Europa.

 

trimiteri-sus-4

£5.000 pentru că nu i-au permis să vorbească poloneza la muncă

GREVĂ. „Îndeajuns! Nu mai daţi vina pe noi!” este sloganul

Golul lăsat acasă în seama celor care „n-au putut”

Polonez „cu vecini rasişti”, penalizat cu £6.500

trimiteri-jos-4

 

Aspectul vizual este cel care îi deranjează cel mai tare pe jurnaliştii britanici, fiecare tip de ajutor social din ghidul polonezilor fiind însoţit de câte o ilustraţie foarte sugestivă, cu personaje desenate. Spre exemplu, una din ilustraţii arată o mână care ţine o tavă cu grămezi de bani, în timp ce alta arată un bărbat care „rânjeşte”, aşezat lângă un copac ale cărui fructe sunt reprezentate prin simbolul lirei sterline.

În apărare, redactorul-şef al publicaţiei poloneze, Ilona Korzeniowska, a spus că polonezii „nu urmăresc obţinerea de beneficii”, iar ghidul, în opinia acesteia, nu îi încurajează pe polonezi să ceară ajutoare sociale. Ar fi singurul ghid redactat de Polish Express pentru şomeri, mai spune Korzeniowska, „însă avem şi ghiduri pentru cei care muncesc”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!