Ghidul vitaminelor (I)

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 21 decembrie 2009

Continutul in minerale si vitamine al diverselor alimente este foarte divers si, de aceea, pentru a beneficia de dozele zilnice recomandate (DZR), nutritionistii recomanda un regim alimentar care sa cuprinda cel putin cinci legume si fructe diferite.

Unele dintre vitamine sunt sintetizate de organism (vitaminele D, K, B12 si H), dar trebuie completate si prin aport extern, in vreme ce restul vitaminelor trebuie preluate din alimente sau suplimente alimentare. Aportul insuficient (carenta) produce dereglari ale metabolismului si, in anumite cazuri, boli (scorbut, beriberi, rahitism, pelagra etc.). Pe de alta parte, excesul (hipervitaminoza) duce la randul lui la tulburari si chiar intoxicatii.

In continuare va oferim o scurta prezentare a vitaminelor de care organismul are nevoie, precum si alimentele in care se gasesc acestea.

Vitamina A (retinolul, beta-carotenul) intervine in cresterea osoasa si in formarea pigmentilor retinei. De asemenea, este importanta pentru sistemul imunitar, indeosebi pentru timus, care controleaza functiile sistemului imunitar si regleaza sinteza limfocitelor si a producerii de anticorpi. Se gaseste in morcovi, rosii si in alte legume si fructe de culori inchise. 100 de grame de morcov crud contin aproximativ 1.000 de micrograme de vitamina A. Limita maxima admisa: 3.000 de micrograme pe zi.

Vitamina B1 (tiamina, aneurina) este necesara bunei functionari a creierului. Inlatura depresia. DZR este cuprinsa intre 1 mg si 1,6 mg. Se gaseste, in special, in oua, drojdie de bere si germeni de grau.

Vitamina B2 (riboflavina) joaca un rol esential in absorbtia alimentelor din intestin si transformarea acestora in energia necesara organismului. Intervine in metabolismul si recuperarea fibrei musculare. Ca aditiv alimentar poarta denumirea de E 101. DZR este de aproximativ 1,7 mg.

Vitamina B3 (vitamina PP). Previne pelagra. Intervine in metabolizarea ali­mentelor digerate (glucide, lipide, proteine). DZR este de aproximativ 20 mg. Se gaseste in special in lapte, oua si zarzavaturile cu frunze late.

Vitamina B5 (acidul pantoteic) participa la sinteza anumitor hormoni. DZR este de aproximativ 10 mg. Se gaseste in aproape toate alimentele.

Vitamina B6 (piridoxina) intervine in formarea acizilor aminati si in metabolizarea lipidelor. DZR este de aproximativ 2 mg. Spre exemplu, 100 g de ficat de vitel acopera jumatate din necesarul zilnic de vitamina B6. Se mai gaseste si in creier, carne de porc, pui, cereale integrale (orez brun).

Vitamina B8 (biotina, vitamina H) intervine in sinteza vitaminelor B9 si B12, dar si in metabolizarea glucozei si a acizilor grasi. DZR este de 200-400 mg. Se gaseste in cerealele integrale, in ficat, oua si lapte.

Vitamina B9 (acidul folic): DZR este de 400 mg. Se gaseste in spanac si in vegetalele cu frunze verzi (salata, laptuci, stevie). Pentru ca, in primele zile de sarcina, acidul folic previne anumite malformatii ale fatului, femeile care vor sa ramana insarcinate sunt sfatuite sa ia un supliment de acid folic. Limita maxima este de 1 mg zilnic. Depasirea acestei limite poate cauza afectiuni la nivelul sistemului nervos.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!