Ghidul vitaminelor (II)

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 10 ianuarie 2010

Vitamina B12 (ciancobalamina) este „ingerul pro­tector” al nervilor si siste­mului nervos in general. Ca­renta provoaca, pe langa tul­burarile nervoase, si anemia pernicioasa (anemia Biermer). DZR este de 2,4 micrograme, care se regasesc in 100 de grame de friptura de vita. Multe persoane de peste 50 de ani si-au pierdut capacitatea de absorbtie a ciancobalaminei din surse de hrana naturala, de aceea li se recomanda sa consume cereale, suplimente nutritive sau sa urmeze tratament injectabil cu vitamina B12 in carentele grave.

Vitamina C (acidul ascorbic): DZR, 75 miligrame pentru femei, 90 pentru barbati. Un pahar cu suc de portocale, proaspat, contine necesarul zilnic de vitamina C. Fumatorii au nevoie de inca 35 de miligrame, zilnic.

Vitamina D (colecalciferol): DZR, 200 UI (5 micrograme) pe zi, pentru cei cu varste cuprinse intre 5 si 50 de ani. Pentru cei care au varste intre 51 si 70 de ani, DZR este de 400 UI (10 micrograme) pe zi. Pentru copiii sub 5 ani, DZR este de 100 UI. Se gaseste in laptele concentrat si peste (somon).           

Vitamina E (tocoferol): DZR, 12 miligrame pe zi. Limita maxima este de 18 UI pe zi. Depasirea acestei limite creste riscul unor hemoragii necontrolate. Se gaseste in special in uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati (soia, porumb, floarea-soarelui), fructe oleaginoase (arahide, seminte de floarea-soarelui).

Vita­mina K (vita­mi­na an­ti­he­moragica) este sintetizata de bac­teriile din flora intestinala. Participa la formarea factorilor care intervin in coagulare si la fixarea calciului in oase. DZR, 80 de micrograme pentru barbati si 60 pentru femei. Face parte din grupul B de vitamine si este alcatuita, de fapt, din doua componente naturale: vitamina K (fitochinona) si vitamina K2 (farnochinona). Necesarul zilnic de aproximativ 45 de micrograme poate fi absorbit din alimente ca brocoli, varza, spanac, laptuci, uleiul de soia, ficatul de porc, carnea de vita si de porc, splina, untura de peste, lapte si produse lactate (iaurt), galbenus de ou.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!