Gigi Becali, liber prin lipsa ipocriziei

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 5 mai 2014

America fierbe. Donald Sterling, patronul lui Los Angeles Clippers, este implicat într-un uriaș scandal legat de rasism. Într-un context dovedit acesta i-ar fi transmis logodnicei sale, deloc albă, să nu se mai afișeze cu jucători de culoare, după ce domnișoara a postat o poză în care apărea alături de Magic Johnson. Să mai oferim un amănunt: patronul echipei de baschet se numește Donald Tokowitz Sterling, părinții săi fiind imigranți evrei. Nu că este simpatic să vedem rasism nazist de la un reprezentant al nației care a suferit enorm din acest punct de vedere? Ipocrizia nu poate fi cuantificată și nici noi nu vom încerca să facem asta.

În încercarea de a-l apăra, Washington Post, un nume respectabil în mass-media, face un top al celor mai ofensatori patroni de club sportiv din lume. Cine credeți că este pe primul loc? Păi…Gigi Becali! Ishaan Taroor, autorul materialului, conchide că Gigi Becali ocupă pe merit acest loc pentru că patronul Stelei este unul care adoptă o “retorică homofobă, misogină și rasistă”.

Ne-au dat lacrimile de râs. La primele alegeri care-l aduceau pe Barack Obama în postura de a deveni președinte am urmărit un documentar american, realizat prin sudul țării. Cu tradiționalii redneck, cu șoferii de tir, cu oameni, în genere. Concluzia era că sudul ar fi votat într-un singur context pentru actualul președinte de culoare al SUA: ar fi votat pentru ca el să fie atârnat de o cracă. Cu atât mai mult ne distrează comunicatul de presă al șefului de stat al SUA, unul în care înfierează cu mânie proletară atitudinile rasiste față de afro-americani. Cum ar veni, quod licet Jovi, non licet bovi.

Mai trist, din toate acestea este că, văzând cum stau lucrurile, concluzionăm că…Gigi Becali ar trebui să fie liber.

Sau Teo Peter răzbunat.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!