Gimnastica problemei

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 2 iunie 2016

Gimnastica a trecut prin 2 zile în care a fost aruncată din nou într-un scandal care are la bază lucruri pe care le știm.

Maria Olaru, fostă campioană a gimnasticii, scrie o carte. Una autobiografică, una în care povestește cum era bătută, bruscată și agresată psihic la lotul național de către antrenorii Bellu și Bitang. Îi cere o prefață lui Cătălin Tolontan, probabil singurul jurnalist de investigație din țara asta amărâtă, cel care nu a lăsat ca drama de la Colectiv să treacă atât de ușor și neobservată precum ar fi dorit autoritățile. El scrie și un articol în acest sens, redacția ziarului pe care-l reprezintă îl contactează și pe Bellu, care refuză să răspundă când este întrebat dacă-și bătea elevele.

După toate acestea Mariana Bitang face forward către redacție unui email primit chiar de la Maria, email în care atât ea cât și Octavian Bellu sunt ridicați în slăvi, considerați o pereche de părinți și alte lucruri care sunt adiacente ideilor enunțate. Face forward întrebându-se pe ea și întrebând și redacția de cine este influențată Maria Olaru azi când acum ceva vreme părerile sale erau cu totul altele.

În ceea ce mă privește eu sunt sigur că gimnastele au fost bătute. Rușii mergeau mai departe cu pregătirea, ei le violau, le lăsau gravide și așteptau să nască, se pare că avea și nașterea rolul ei în forma fizică a unei gimnaste. Sunt aproape la fel de sigur că pe drum s-a schimbat ceva în viziunea Mariei. Poate s-au vindecat rănile, este perfect posibil, traumele durează. Poate… chiar este influențată și de undeva cineva trage sforile.

Orice ar fi, un lucru este cert.

Copiii aceia, lipsiți la vremea respectivă de copilărie, sunt și acum copii chiar și-n situația în care îi au de-acum pe ai lor.

Iar la asta trebuie să reflectăm serios, pentru că problema aici este.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!