Gorbaciov: „Lumea se îndreaptă spre al doilea Război Rece”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 ianuarie 2015

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov atrage atenția că structurile politice europene și internaționale, instituite după 1989, nu au trecut testul timpului.

„Se pare că lumea este în pragul Războiului Rece II. Unii spun chiar că a început. În același timp, principalul organism internațional, Consiliul de Securitate ONU, abia ia măsuri concrete pentru a stinge focurile și a opri crimele. De ce nu a acționat cu hotărâre pentru a evalua situația și a dezvolta un program de acțiune comună?”, se întreabă Gorbaciov într-un amplu editorial pentru Project Syndicate, preluat de ziare.com.

Unul dintre motivele principale, crede Gorbaciov, este că încrederea creată prin eforturile depuse reciproc pentru a pune capăt Războiului Rece s-a prăbușit.

„Fără încredere, relațiile pașnice în lumea globalizată de astăzi sunt de neconceput. Încrederea nu a fost, însă, subminată în ultimele zile ale lui 2014, ci este un proces îndelungat, ale cărui rădăcini se regăsesc în evenimentele anilor ’90.

Sfârșitul Războiului Rece ar fi trebuit să marcheze începutul unui nou drum către o nouă Europă și o nouă ordine mondială mai sigură. În loc să construiască noi instituții de securitate europene și să urmărească demilitarizarea Europei, Occidentul, în special SUA, au proclamat victoria. Euforia și triumfalismul s-au urcat la capul liderilor occidentali, care au profitat de slăbiciunea Rusiei și lipsa unei contragreutăți, fără a percepe avertizările cu privire la monopolizarea conducerii globale”, susține fostul lider sovietic.

Evenimentele din ultimele luni sunt consecințele încercărilor de impunere a voinței ignorând interesele partenerilor – și aici Gorbaciov include extinderea NATO, războiul din Iugoslavia, planurile apărării antirachetă, Irakul, Libia și Siria.

„Europa ajunge să sufere cel mai mult. În loc să conducă schimbarea într-o lume globalizată, continentul s-a transformat într-o arenă a frământărilor politice, competiției pentru sferele de influență și conflictului militar. Consecința inevitabilă este că Europa slăbește într-un moment în care alte centre de putere și influență se întăresc. Dacă această tendință continuă, Europa își va pierde influența în problemele lumii și va deveni irelevantă”, mai spune fostul lider.

Gorbaciov mai scrie că din fericire, „experiența anilor ’80 sugerează cum se poate avansa în sens pozitiv. La acel moment, situația internațională era la fel de periculoasă. Ameliorarea a venit în special pe calea dialogului. Însă cheia pentru dialog este voința politică și stabilirea priorităților corecte.” „Prioritatea zilei de azi trebuie să fie dialogul”, scrie fostul lider sovietic. Acesta militează pentru abandonarea polemicilor și acuzelor reciproce, pentru ridicarea sancțiunilor pentru politicieni și parlamentari, în așa fel încât aceștia să se poată alătura procesului de găsire de soluții.

„Este valabil și pentru provocările globale și securitatea pan-europeană. Problemele cele mai importante ale zilelor noastre – terorismul și extremismul, sărăcia și inegalitatea, schimbarea globală, imigrația și epidemiile, se înrăutățesc continuu. Oricât de diferite ar fi între ele, au în comun faptul că niciuna nu poate fi rezolvată militar. Pentru securitatea Europei, numai o soluție pan-europeană e viabilă.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!