GP-UL: UN ALTFEL DE „MEDIC DE FAMILIE”

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Sănătate pe data 21 octombrie 2012

Diaspora romaneasca_GP-ul - Un altfel de medic de familie

Problemele de sanatate nu tin cont de faptul ca ne aflam departe de tara natala… Si atunci, in insula Regatului Unit, nu ne mai sunt potrivnice doar limba pe care o vorbesc britanicii, clima si felul in care suntem tratati pe piata muncii. Chiar si sistemul medical care ar trebui sa ne produca alinare pare de neinteles in aceasta tara.

Britanicii pretind insa ca au unul dintre putinele sisteme medicale nationale care functioneaza absolut democratic. Ei argumenteaza ca, in tara lor, pacientii se bucura de servicii medicale gratuite indiferent de sex, religie, etnie sau provenienta sociala; si ca intreaga functionare a acestui „mecanism” a fost conceputa in jurul medicului de familie, care a devenit o adevarata institutie in Regatul Unit.

Ceea ce romanii inteleg insa prin „medicul de familie” nu seamana deloc cu ceea ce inseamna General Practitioner (GP) in vorbirea curenta, pe teritoriul Regatului Unit. Si totusi, acest intreg sistem complex si functional de servicii medicale dezvoltat in jurul GP-ului reuseste sa furnizeze locuitorilor Regatului Unit asistenta medicala gratuita si se bucura de apreciere. Iar medicii romani care au ajuns sa isi practice profesia in Marea Britanie vorbesc cu admiratie despre cum functioneaza medicina in tara in care am ales sa traim…

 

 

Cu romanii la GP

 

General Practitioner (GP) este in terminologia britanica de specialitate echivalentul institutiei numita Medicina de Familie in Romania. Atat ca, in Regatul Unit, medicul de familie, denumit pe scurt GP, nu este o persoana, ci o institutie, in jurul careia se concentreaza intregul sistem de sanatate britanic, tutelat de National Health Services (NHS).

 GP-ul functioneaza dupa reguli aparent greu de inteles pentru romanii din aceasta tara. Serviciile medicale oferite nu sunt parca destul de prompte, medicii specialisti sunt greu accesibili, timpii de asteptare par nejustificat de mari, diagnosticele – inexacte, iar tratamentele medicamentoase sunt neobisnuit de simple. Aici aproape orice se trateaza cu paracetamol, observa contrariati romanii, obisnuiti cu altfel de doctori si de doctorii.

 

In cautarea unui medic specialist…

Maria B. este o romanca de 30 de ani, care a inceput sa sufere de dureri de genunchi repetate la cativa ani dupa ce s-a stabilit in Marea Britanie. Asa ca a apelat la GP sa isi „rezolve problema”. „Ajunsesem sa ma doara in continuu, mersul era o povara uneori. Mi-am facut programare la GP pentru a afla ce cauza au durerile, nu avusesem vreun accident sau lovitura la picior, nu intelegeam de ce ma durea. La GP mi-a luat sange pentru analize, acestea au iesit bine, nu aveam nicio problema evidenta. Medicul a zis ca nu are ce sa-mi faca. Am plecat nedumerita spre casa numai ca sa ma intorc peste o saptamana cu aceeasi problema, cand durerea devenise si mai deranjanta. A doua oara m-am dus la acelasi doctor si, din nou, mi-a spus ca nu are ce sa faca pentru mine, si m-a asigurat ca totul este bine”, povesteste contrariata Maria.

Timpul a trecut, dar durerea de genunchi a femeii persista. Si-a dat seama ca nu are o alta alternativa decat sa incerce din nou sa se adreseze medicului ei de familie… „A treia vizita a fost la fel de neajutatoare, ca si cum mi-as fi irosit timpul. La un moment dat insa, in cea de-a patra vizita la acelasi medic, am prins o jumatate de fraza spusa cu jumatate de gura de doctorita mea si am prins firul spre o solutionare. Ea imi spunea din nou ca tot ce poate sa faca este sa ma asigure ca totul este in regula, dar m-am revoltat pentru ca nu ma intelegea si nu ma asculta; parca ma loveam de un zid cand mergeam la ea… Si in plus nu mai rezistam cu durerea. Am intrebat-o, aproape cu disperare: «De ce ma doare, totusi, daca totul e ok?» si atunci a zis asa, slab, din coltul gurii: «As putea sa te recomand unui specialist, dar…», la care eu imediat am spus: «Da, va rog, ar fi de mare ajutor.» Si atunci am simtit ca, de fapt, nu voia sa ma trimita, dar pentru mine, ideea asta era salvatoare; o consultatie la un fizioterapeut.”

Maria B. a ajuns cu greu sa fie consultata de un specialist. A urmat o sesiune de cinci sedinte la o clinica de specialitate, unde i s-a prescris tratamentul de care avea nevoie…

„Imi aduc aminte, insa, ce greu a fost sa il conving pe GP ca durerea mea e reala, si cat de greu am ajuns la un specialist care sa poata da un diagnostic”, concluzioneaza romanca.

 

Munca in UK, consultatiile medicale in Romania

Ileana Lupse, de 46 de ani, avea dureri de spate de mai bine de doi ani, iar munca nu-i permitea concediu medical sau timp de ingrijire. Se stabilise in Marea Britanie de mai mult timp si lucra din greu ca menajera, asa ca multe alte romance. Suferinta a obligat-o, insa, sa isi ia liber de la lucru si sa mearga la doctor. Dar abia dupa prima intalnire cu GP-ul a realizat ca o simpla zi libera nu ii va fi de ajuns; si ca va trebui sa investeasca mult mai mult timp si sa piarda bani pentru a-si ingriji sanatatea.

„Prima oara doar mi-a facut analize. Apoi, fiindca nu se vedea nimic, am facut radiografie, dar tot neconcludent au zis ca era. Am continuat sa merg la lucru asa, abia ma puteam indoi de spate uneori. Ma dusesem de vreo trei ori deja si nu aflasem ce pot sa fac cu durerea. De fiecare data mi-a spus sa fac gimnastica. Cica nu aveam nicio problema majora, doar ca exercitiile vor ajuta sa imi indrept spatele si sa inlature durerea. Mie nu-mi prea ardea de gimnastica, fac destul in «cleaning»; toata ziua «sus-jos» si «du-te – vino». Si de doi ani aveam problema, plus ca de tanara am mai avut probleme cu spatele, sciatica cred ca se numeste, se prea poate ca era ceva mai serios acolo.”

In final, Ileana s-a decis ca este mai bine sa mearga la doctor in tara natala… „Nici eu n-am stiut sa-i explic tot, ce si unde, dar era deja exagerat sa pierd timpul toata ziua la GP. Ce am facut a fost ca am mers a patra oara si am cerut neaparat niste pastile pentru durere. Si cand e rau de tot, iau cateva, nu una. Asa trebuie sa mai rezist inca doua saptamani, cu pastile. Mi-am luat concediu si o sa merg la doctor in Romania.”

 

 

Romanii au asteptari prea mari…

 

In practica spitaliceasca, dar si in cea de asistenta medicala primara din Marea Britanie, se pot observa multe „nemultumiri” ale pacientilor romani, de obicei generate de necunoasterea sistemului medical, cred reprezentantii Societatii Medicilor Romani din Marea Britanie (SMR-UK). Acestia au identificat si alti factori care contribuie la starea de nemultumire a romanilor vizavi de sistemul de sanatate britanic: dificultatile de comunicare, asteptarile foarte mari de la un sistem renumit pentru interventiile de pionierat si posibilitatile sofisticate de investigatie, lipsa de suport psihologic a pacientilor „singuri” intr-o tara straina, lipsa de modalitati de influentare a deciziei medicale in afara motivelor strict clinice, lipsa retelei de cunostinte si prieteni si necesitatea de conformare cu procedurile si directiile sistemului medical local.

„O decizie medicala poate parea gresita sau superficiala cand este analizata prin prisma neincrederii de catre nou-veniti intr-un sistem. Contrar asteptarilor multor pacienti, medicina nu este o stiinta exacta si intorsatura spre gravitate pe care o poate lua o boala ca urmare a cursului ei natural in timp este frecvent interpretata ca o greseala din partea personalului medical.

Multi pacienti (indiferent de nationalitate) se asteapta sa le fie oferite tratamente multiple, cu medicamente cat mai scumpe, pentru ca acest lucru le valideaza ideea pe care o au ei insisi despre conditia medicala de care sufera, dar in cele mai multe cazuri, aceasta nu este necesara. De multe ori, tratamentul scump nu are o baza teoretica, iar in unele situatii poate fi chiar primejdios”, explica dr. Radu Burtan, presedintele SMR UK.

 

 

Medicul de familie, explicat de NHS

 

Medicii de familie britanici sunt cei care poarta responsabilitatea asigurarii serviciilor de sanatate in comunitatile locale din intreaga tara. Tot lor le revin, conform website-ului nhs.uk, si alte multe obligatii cum ar fi: popularizarea unor elemente de educatie medicala in interiorul societatii; transmiterea catre populatie a recomandarilor referitoare la consecintele fumatului si importanta unei alimentatii sanatoase; punerea in practica a programelor de vaccinare; ingrijirea bolnavilor care necesita asistenta medicala primara sau chiar realizarea de mici interventii chirurgicale.

 

Institutia GP

In Marea Britanie, medicii de familie muncesc in general in echipe in cadrul unor clinici specializate, care ofera servicii de medicina generaliste si de familie. In interiorul acestor institutii conlucreaza surori si asistente medicale, medici generalisti, manageri si personal calificat pentru a face munca de secretariat si relatii cu publicul. Moasele maternale si asistentii sociali sunt, de asemenea, colaboratori apropiati ai acestor institutii medicale, denumite generic GP.

Vizita unui pacient intr-o astfel de clinica se va finaliza cu o consultatie medicala asigurata de oricare dintre aceste categorii de personal medical, in functie de problema de sanatate reclamata. Doar atunci cand simptomatica bolii depaseste sfera serviciilor asigurate de GP, pacientului i se va recomanda dupa caz consultarea unui medic specialist, efectuarea de analize sau tratament suplimentar ori chiar o perioada de spitalizare.

Orice persoana care locuieste pe teritoriul Marii Britanii se poate inregistra in evidentele asa-numitului GP. Aceste servicii, ca si consultatiile medicale ulterioare, sunt gratuite. Clinicile GP primesc noi clienti pe criteriul arondarii geografice. Practic, pacientii se pot inregistra la medicii de familie care isi desfasoara activitatea in zona in care acestia locuiesc. Listele continand clinicile care ofera servicii de medicina de familie si adresele exacte ale acestora sunt disponibile pe internet pe website-ul nhs.uk.

 

Inscrieri si… reclamatii

Toti cetatenii UE au dreptul la asistenta medicala gratuita in sistemul national de sanatate britanic NHS. Etapele concrete ale inregistrarii unei persoane ca si client al unui GP sunt simple. In general se solicita mai intai completarea unui formular de inregistrare. Apoi se va face o programare pentru prima consultatie, cu scopul de introducere a datelor pacientului in sistemul de informatii NHS. In cele mai multe cazuri, viitorului client i se mai cere o dovada de adresa. In final, persoana inregistrata va primi prin intermediul postei un card NHS pe care sunt trecute datele personale, dar si un numar de inregistrare in sistem.

Pacientii nemultumiti de serviciile medicale oferite de propriul GP pot face oricand o plangere in acest sens. „Daca nu sunteti multumit de modul in care ati fost tratat de catre propriul GP, puteti sa faceti o reclamatie scrisa. Toate clinicile care ofera servicii in medicina de familie sunt obligate sa aiba propria procedura pentru astfel de cazuri. Trebuie doar sa va adresati in acest scop personalului de la receptie sau celor responsabili cu managementul institutiei. Reclamatie poate fi trimisa, de asemenea, prin intermediul postei electronice, la o adresa de e-mail pe care personalul de la receptie trebuie sa v-o comunice. Iar daca raspunsul primit nu va va satisface, puteti sa adresati o noua plangere celui mai apropiat centru Primary Care Trust (PCT)”, sunt incurajati pacientii nemultumiti de serviciile oferite de propriul GP pe website-ul nhs.uk.

————————————–

False idei despre GP-ul britanic

 

Doctorul de familie trebuie sa te viziteze acasa: FALS!

Daca vizita la domiciliu este potrivita, cadrele medicale o vor face. Ele decid daca este necesara sau nu vizita unui pacient acasa, pe baza unor criterii medicale. Doar pacientii care nu se pot deplasa vor primi vizita medicului de familie.

 

Vei fi consultat mai rapid daca vei solicita vizita medicului la domiciliu: FALS!

Cei mai multi GP isi viziteaza pacientii la sfarsitul programului. Este mai rapid sa te deplasezi la cabinetul medical pe perioada programului de lucru sau la cele care ofera servicii si in afara orelor de lucru. Procedand astfel, medicul poate consulta mai multi pacienti fara a pierde timp deplasandu-se si amanand alte consultatii.

 

Toate infectiile se trateaza cu antibiotice: FALS!

Antibioticele nu au efect asupra multor infectii (ca raceli, gripe si dureri de gat) cauzate de virusuri. Luand prea multe antibiotice, poti influenta dezvoltarea de noi bacterii care sunt imune la antibiotice si care sunt periculoase atat pentru individ, cat si pentru potentiale epidemii. Doctorii recomanda sa consulti un farmacist pentru cazuri minore.

Sursa: www.nhs.uk

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!