GP-UL: UN ALTFEL DE „MEDIC DE FAMILIE”

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Sănătate pe data 21 octombrie 2012

Diaspora romaneasca_GP-ul - Un altfel de medic de familie1

 

GP-ul britanic, explicat de medici romani

 

GP-ul britanic nu este nici „mai frumos” si nici „mai destept” decat medicul de familie roman… El este, totusi, total diferit; pentru ca isi desfasoara activitatea in cadrul sistemului national de sanatate NHS (National Health Services) si respecta rigorile si procedurile stabilite in interiorul acestuia.

Modul de abordare a actului medical, ca si particularitatile relatiei dintre medicii de familie si pacientii lor in Marea Britanie au fost explicate pe larg pentru cititorii Diaspora Romaneasca de catre trei doctori romani. Ei fac parte din conducerea SMR-UK (Societatea Medicilor Romani din Regatul Unit) si activeaza ca GP in aceasta tara.

Medicul de familie britanic este descris ca un profesionist, dar si ca un om de afaceri, de catre dr. Mihaela Carmaciu, care lucreaza in Marea Britanie ca GP principal, fiind in acelasi timp si unul dintre directorii asociatiei SMR-UK. Ea accentueaza insa ca, in Regatul Unit, GP-ul este platit in mare parte din bugetul sanatatii, in timp ce pacientii au acces gratuit la consultatiile acestuia. „Nu exista nicio tranzactie financiara directa intre pacient si medic. (…) Orice persoana care traieste in UK si care are dreptul la ingrijire NHS nu plateste absolut nimic cand isi vede doctorul”, spune Mihaela Carmaciu. 

 

Pacienti pe banda rulanta

GP-ul britanic lucreaza „ca pe banda rulanta”, dupa cum ne-a declarat dr. Mihaela Carmaciu. Astfel, o consultatie cu un pacient dureaza de obicei 10 minute, iar uneori chiar cinci minute; „in tot acest timp, pacientul trebuie ascultat sa isi expuna problema, apoi trebuie examinat, pus un diagnostic, o medicatie de prescris, explicat posibilele efecte adverse si eventual de dictat o scrisoare de trimitere, daca este cazul”.

In consecinta, un GP britanic vede intre 30 si 40 de pacienti pe zi, iar in pauza de pranz mai face si vizite la domiciliu sau raspunde telefonic la mesaje urgente, verifica zeci de analize de laborator, citeste scrisori primite de la medici specialisti sau de la alte agentii.

In Marea Britanie, notele medicale facute de medicul de familie sunt total computerizate, iar retetele se fac electronic. GP-ul este detinatorul intregului istoric medical al pacientului, pe care il examineaza in conditiile in care, de cele mai multe ori, ii cunoaste intreaga familie. „Pacientii raman inscrisi la acelasi doctor atata vreme cat locuiesc in aceeasi zona geografica, ceea ce mentine o continuitate a supravegherii medicale. Ei nu prea pot fi practic «furati» de cabinetele vecine”, precizeaza Mihaela Carmaciu. In plus, „GP-ul britanic lucreaza pe baza unor ghiduri si protocoale, ceea ce uniformizeaza actul medical. Acest lucru ii descurajeaza si pe pacienti sa mearga de la un doctor la altul pentru alte opinii, fapt care reduce confuzia pacientului si cheltuielile nenecesare.”

 

GP-ul roman, o optiune privata

Dr. Mihaela Carmaciu crede ca dorinta romanilor ajunsi in Marea Britanie de a apela la un GP originar din Romania este fireasca.

„Modul de operare a celor doua sisteme (n.r.: roman si britanic) este destul de diferit. In Romania, pacientul merge la doctor si este obisnuit sa ceara ceea ce crede el ca i se cuvine. Acest lucru este oarecum intarit de faptul ca pacientul isi plateste consultatia. In UK, unde consultatia nu se plateste in mod direct, pacientul merge sa il consulte pe doctor in calitatea sa de profesionist. Faptul ca nu exista o tranzactie financiara directa intre pacient si doctor il transforma pe medic intr-un profesionist impartial, care nu are nimic de castigat sau pierdut ca rezultat al actului medical. Eu consider acest lucru ca fiind exceptional in UK”, spune GP-ul roman.

„Recent, avem tot mai multi colegi si colege de origine romana care s-au specializat in medicina de familie, aici in Marea Britanie. Ei ar putea veni in sprijinul comunitatii romane din UK, dar serviciile nu ar putea fi oferite decat in regim privat, datorita conditiilor stricte legate de arondarea geografica in medicina primara din UK”, mai adauga directorul din cadrul Societatii Medicale Romane din Regatul Unit. 

Mihaela Talmaciu a mai informat ca pretul unei consultatii private in medicina de familie britanica este de 45-60 lire, iar analizele si medicatia se platesc suplimentar. „Din fericire, medicatia folosita in mod uzual a devenit in ultimii ani destul de accesibila financiar”, conchide dr. Mihaela Carmaciu.

 

 

Vizita la GP: intre profesionalism si frustrare

 

Intalnirile dintre medicii de familie ce-si desfasoara activitatea in Regatul Unit si romanii care au ajuns in aceasta tara se incheie de multe ori cu nemultumiri din partea celor din urma. Dr. Gabriela Badea, unul dintre directorii SMR-UK, a relatat pentru Diaspora Romaneasca in ce fel ar trebui sa decurga o intrevedere standard intre un GP si un pacient oarecare.

„In general, GP-ul va incepe discutia cu o intrebare generala, de exemplu «Cum va pot ajuta azi?» Dupa istoric si examinare fizica (daca este necesara), medicul de familie va formula un diagnostic diferential si, in functie de caz, va organiza alte investigatii (de exemplu: analize de sange, radiografie etc.) sau va incepe un tratament medicamentos.

In multe situatii, nu este nevoie nici de investigatii suplimentare, nici de medicamente, deoarece diagnosticul este evident clinic si e posibil sa nu necesite mai mult decat sfaturi legate de dieta, lucruri care trebuie evitate, efort fizic etc.”, dupa cum a aratat Gabriela Badea.

GP-ul roman a continuat folosind exemplul unui pacient care vine la medicul de familie pentru ca tuseste de o saptamana. „GP-ul face istoricul bolii, examineaza pacientul, masoara pulsul si tensiunea arteriala si conclude ca boala este de origine virala. Pacientul roman se asteapta, insa, sa primeasca antibiotic, nu sfaturi. GP-ul ii va explica atunci de ce antibioticele nu sunt necesare si ii va da doar sfaturi generale”, detaliaza directorul SMR-UK.

Gabriela Badea a mai subliniat si ca unii medici de familie se straduiesc mai mult sa isi convinga pacientii ca antibioticele nu sunt necesare, in timp ce altii nu depun eforturi considerabile in acest sens. In final, relatia medic-pacient va fi influentata tocmai de aceasta disponibilitate a medicului de a se apropia si a se face inteles.

GP-ul britanic are „in cele mai multe cazuri” o pregatire foarte buna. Chiar si cei care au terminat rezidentiatul de curand au cel putin 18 luni de experienta in cabinetele de medicina de familie, a dat asigurari medicul roman din Marea Britanie.

————————————–

„Trebuie subliniat faptul ca sistemul de sanatate din UK (NHS) este gratuit pentru toti cei care au domiciliul stabilit aici. Din aceasta cauza, doctorii urmeaza protocoalele locale sau nationale si nu vor elibera o reteta sau nu vor face o trimitere la specialist, daca acest lucru nu este necesar. Toate acestea pot fi dificil de inteles de catre cei care vin dintr-o cultura unde accesul la specialist este direct, fara «intermediari». Desi uneori sistemul de sanatate din Marea Britanie poate fi frustrant pentru cei care nu-l cunosc, o intelegere buna a sistemului national de sanatate NHS este utila pentru a realiza o comunicare eficienta cu medicul de familie.”

Dr. Gabriela Badea, GP si director in cadrul SMR-UK

————————————–

 

 

Costul medicamentelor

                 

Medicii de familie din Anglia au prescrisaproape 962 milioane de medicamente in cursul lui 2010, conform ultimelor date raportate anual. Acestea au costat circa 9 miliarde de lire sterline. Evaluarile guvernamentale ulterioare au concluzionat ca fiecare produs a costat £9,16. In pofida acestui rezultat insa, toate aceste medicamente au ajuns la pacienti la un singur pret.

„Orice reteta care contine un singur medicament costa 7,65 lire sterline. Exista, totusi, diferente intre diversele zone din Regatul Unit cu privire la plata retetelor pentru medicamente. Astfel, in Scotia, toate retelele sunt gratuite, in timp ce in Anglia numai anumite grupuri sociale nu platesc pentru medicatie”, ne-a precizat dr. Radu Burtan, presedintele SMR-UK si GP.

 

Gratuitati si compensatii

In Anglia sunt scutiti de plata pentru retete copii sub 16 ani, dar si cei sub 18 ani, care sunt inca in sistemul educational, ca si persoanele care primesc ajutor social sau de somaj si pacientii care au varsta de peste 60 de ani, conform informatiilor care ne-au fost puse la dispozitie de presedintele Societatii Medicilor Romani din UK. Mai sunt si alte diverse grupuri de pacienti care nu platesc pentru medicatie indiferent de varsta sau de venit. In aceste categorii sunt inclusi pacientii care sufera de boli cronice (diabet, afectiuni tiroidiene ce necesita hormon tiroidian, cancer si efectele tratamentului pentru cancer etc.) si femeile gravide. Anticonceptionalele sunt prescrise, de asemenea, gratuit prin intermediul medicului de familie sau a clinicilor speciale.

In afara de medicamente, mai sunt si alte produse care se pot prescrie in cadrul NHS-ului: pansamente, diverse produse pentru stome intestinale, catetere, cat si produse alimentare pentru bolnavii cu anumite afectiuni intestinale. Si pacientii care iau foarte multe medicamente si nu sunt in categoriile celor care beneficiaza de scutiri de pret au optiunea de a plati o suma fixa pentru retete. Aceasta este stabilita la £29.10 pentru 3 luni sau £104 pentru un an.

„Datorita acestor facilitati pentru plata medicatiei in Anglia (si mai mult in Scotia, unde toate retetele sunt gratuite), guvernul trebuie sa subventioneze semnificativ aceste costuri”, a aratat dr. Radu Burtan.

 

Dupa buget…

Fiecare dispensar specializat in medicina de familie din Anglia elibereaza retete in baza propriului buget pentru prescrierea de medicamente. Exista, insa, statistici facute trimestrial cu privire la produsele prescrise de clinicieni si costurile disproportionate sunt astfel identificate. Periodic, dispensarele care ofera servicii ca GP trebuie sa se supuna la verificari si audituri, care au ca scop final incercarea de a inlocui produsele foarte scumpe cu cele care au un pret mai mic.

„Clinicienii au datoria de a oferi pacientilor medicatia care este potrivita pentru conditiile tratate, bazandu-se pe recomandarile National Institute for Clinical Excellence (NICE)”, precizeaza dr. Radu Burtan. In general, se prefera prescrierea produselor generice, adica acele medicamente care au aceeasi calitate si eficienta in tratarea unui pacient, dar care au pretul cel mai mic. In felul acesta, se evita eventualele presiuni din partea companiilor farmaceutice. In plus, pacientul beneficiaza de medicatia de care are nevoie indiferent de pretul acesteia, iar daca exista doua produse echivalente cu costuri diferite, atunci i se va oferi medicamentul cu un pret mai mic.

„Pentru a se evita irosirea medicamentelor, retetele se prescriu de obicei lunar (cu exceptia anticonceptionalelor, a tratamentului hormonal pentru menopauza si a altor medicamente cu uz indelungat). Exista si posibilitatea de a prescrie medicatie pentru bolile cronice (ca hipertensiunea arteriala, nivelul de colesterol crescut etc.), pentru o perioada mai mare, de exemplu sase luni. Pacientul isi poate lua in acest caz medicatia lunar de la farmacie, fara a necesita o alta vizita la medic. In acest timp, farmacistul este cel care vede pacientul lunar si il indruma la medic doar daca exista efecte nedorite ale tratamentului medicamentos. Daca pacientul se simte, insa, bine respectand medicatia curenta, medicul face doar un control de rutina la fiecare sase luni”, mai explica dr. Radu Burtan, presedintele SMR-UK.

————————————–

„Daca exista un efect echivalent intre medicamentele cu un cost mai mic in comparatie cu cele cu un cost foarte mare, medicamentele cu costul cel mai mic sunt preferate. Clinicienii sunt obligati sa prescrie medicamentul care costa cel mai putin, pentru ca nu este etic sa se cheltuiasca banii publici ineficient.”

Dr. Radu Burtan, presedintele SMR-UK, despre pretul medicamentelor si cheltuirea banilor publici

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “GP-UL: UN ALTFEL DE „MEDIC DE FAMILIE””

 1. VICTOR Spune:

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
  Acuzat de omor
  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
  Morga in salon
  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
  Personalul, redus la tacere
  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
  Externari preferentiale
  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
  Frig in saloane
  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
  Scuze prin acuze
  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

 2. Mania Andreea Bianca Spune:

  Londra Barking

Spune-ti si tu parerea!