GP-UL: UN ALTFEL DE „MEDIC DE FAMILIE”

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Sănătate pe data 21 octombrie 2012

Diaspora romaneasca_GP-ul - Un altfel de medic de familie

Problemele de sanatate nu tin cont de faptul ca ne aflam departe de tara natala… Si atunci, in insula Regatului Unit, nu ne mai sunt potrivnice doar limba pe care o vorbesc britanicii, clima si felul in care suntem tratati pe piata muncii. Chiar si sistemul medical care ar trebui sa ne produca alinare pare de neinteles in aceasta tara.

Britanicii pretind insa ca au unul dintre putinele sisteme medicale nationale care functioneaza absolut democratic. Ei argumenteaza ca, in tara lor, pacientii se bucura de servicii medicale gratuite indiferent de sex, religie, etnie sau provenienta sociala; si ca intreaga functionare a acestui „mecanism” a fost conceputa in jurul medicului de familie, care a devenit o adevarata institutie in Regatul Unit.

Ceea ce romanii inteleg insa prin „medicul de familie” nu seamana deloc cu ceea ce inseamna General Practitioner (GP) in vorbirea curenta, pe teritoriul Regatului Unit. Si totusi, acest intreg sistem complex si functional de servicii medicale dezvoltat in jurul GP-ului reuseste sa furnizeze locuitorilor Regatului Unit asistenta medicala gratuita si se bucura de apreciere. Iar medicii romani care au ajuns sa isi practice profesia in Marea Britanie vorbesc cu admiratie despre cum functioneaza medicina in tara in care am ales sa traim…

 

 

Cu romanii la GP

 

General Practitioner (GP) este in terminologia britanica de specialitate echivalentul institutiei numita Medicina de Familie in Romania. Atat ca, in Regatul Unit, medicul de familie, denumit pe scurt GP, nu este o persoana, ci o institutie, in jurul careia se concentreaza intregul sistem de sanatate britanic, tutelat de National Health Services (NHS).

 GP-ul functioneaza dupa reguli aparent greu de inteles pentru romanii din aceasta tara. Serviciile medicale oferite nu sunt parca destul de prompte, medicii specialisti sunt greu accesibili, timpii de asteptare par nejustificat de mari, diagnosticele – inexacte, iar tratamentele medicamentoase sunt neobisnuit de simple. Aici aproape orice se trateaza cu paracetamol, observa contrariati romanii, obisnuiti cu altfel de doctori si de doctorii.

 

In cautarea unui medic specialist…

Maria B. este o romanca de 30 de ani, care a inceput sa sufere de dureri de genunchi repetate la cativa ani dupa ce s-a stabilit in Marea Britanie. Asa ca a apelat la GP sa isi „rezolve problema”. „Ajunsesem sa ma doara in continuu, mersul era o povara uneori. Mi-am facut programare la GP pentru a afla ce cauza au durerile, nu avusesem vreun accident sau lovitura la picior, nu intelegeam de ce ma durea. La GP mi-a luat sange pentru analize, acestea au iesit bine, nu aveam nicio problema evidenta. Medicul a zis ca nu are ce sa-mi faca. Am plecat nedumerita spre casa numai ca sa ma intorc peste o saptamana cu aceeasi problema, cand durerea devenise si mai deranjanta. A doua oara m-am dus la acelasi doctor si, din nou, mi-a spus ca nu are ce sa faca pentru mine, si m-a asigurat ca totul este bine”, povesteste contrariata Maria.

Timpul a trecut, dar durerea de genunchi a femeii persista. Si-a dat seama ca nu are o alta alternativa decat sa incerce din nou sa se adreseze medicului ei de familie… „A treia vizita a fost la fel de neajutatoare, ca si cum mi-as fi irosit timpul. La un moment dat insa, in cea de-a patra vizita la acelasi medic, am prins o jumatate de fraza spusa cu jumatate de gura de doctorita mea si am prins firul spre o solutionare. Ea imi spunea din nou ca tot ce poate sa faca este sa ma asigure ca totul este in regula, dar m-am revoltat pentru ca nu ma intelegea si nu ma asculta; parca ma loveam de un zid cand mergeam la ea… Si in plus nu mai rezistam cu durerea. Am intrebat-o, aproape cu disperare: «De ce ma doare, totusi, daca totul e ok?» si atunci a zis asa, slab, din coltul gurii: «As putea sa te recomand unui specialist, dar…», la care eu imediat am spus: «Da, va rog, ar fi de mare ajutor.» Si atunci am simtit ca, de fapt, nu voia sa ma trimita, dar pentru mine, ideea asta era salvatoare; o consultatie la un fizioterapeut.”

Maria B. a ajuns cu greu sa fie consultata de un specialist. A urmat o sesiune de cinci sedinte la o clinica de specialitate, unde i s-a prescris tratamentul de care avea nevoie…

„Imi aduc aminte, insa, ce greu a fost sa il conving pe GP ca durerea mea e reala, si cat de greu am ajuns la un specialist care sa poata da un diagnostic”, concluzioneaza romanca.

 

Munca in UK, consultatiile medicale in Romania

Ileana Lupse, de 46 de ani, avea dureri de spate de mai bine de doi ani, iar munca nu-i permitea concediu medical sau timp de ingrijire. Se stabilise in Marea Britanie de mai mult timp si lucra din greu ca menajera, asa ca multe alte romance. Suferinta a obligat-o, insa, sa isi ia liber de la lucru si sa mearga la doctor. Dar abia dupa prima intalnire cu GP-ul a realizat ca o simpla zi libera nu ii va fi de ajuns; si ca va trebui sa investeasca mult mai mult timp si sa piarda bani pentru a-si ingriji sanatatea.

„Prima oara doar mi-a facut analize. Apoi, fiindca nu se vedea nimic, am facut radiografie, dar tot neconcludent au zis ca era. Am continuat sa merg la lucru asa, abia ma puteam indoi de spate uneori. Ma dusesem de vreo trei ori deja si nu aflasem ce pot sa fac cu durerea. De fiecare data mi-a spus sa fac gimnastica. Cica nu aveam nicio problema majora, doar ca exercitiile vor ajuta sa imi indrept spatele si sa inlature durerea. Mie nu-mi prea ardea de gimnastica, fac destul in «cleaning»; toata ziua «sus-jos» si «du-te – vino». Si de doi ani aveam problema, plus ca de tanara am mai avut probleme cu spatele, sciatica cred ca se numeste, se prea poate ca era ceva mai serios acolo.”

In final, Ileana s-a decis ca este mai bine sa mearga la doctor in tara natala… „Nici eu n-am stiut sa-i explic tot, ce si unde, dar era deja exagerat sa pierd timpul toata ziua la GP. Ce am facut a fost ca am mers a patra oara si am cerut neaparat niste pastile pentru durere. Si cand e rau de tot, iau cateva, nu una. Asa trebuie sa mai rezist inca doua saptamani, cu pastile. Mi-am luat concediu si o sa merg la doctor in Romania.”

 

 

Romanii au asteptari prea mari…

 

In practica spitaliceasca, dar si in cea de asistenta medicala primara din Marea Britanie, se pot observa multe „nemultumiri” ale pacientilor romani, de obicei generate de necunoasterea sistemului medical, cred reprezentantii Societatii Medicilor Romani din Marea Britanie (SMR-UK). Acestia au identificat si alti factori care contribuie la starea de nemultumire a romanilor vizavi de sistemul de sanatate britanic: dificultatile de comunicare, asteptarile foarte mari de la un sistem renumit pentru interventiile de pionierat si posibilitatile sofisticate de investigatie, lipsa de suport psihologic a pacientilor „singuri” intr-o tara straina, lipsa de modalitati de influentare a deciziei medicale in afara motivelor strict clinice, lipsa retelei de cunostinte si prieteni si necesitatea de conformare cu procedurile si directiile sistemului medical local.

„O decizie medicala poate parea gresita sau superficiala cand este analizata prin prisma neincrederii de catre nou-veniti intr-un sistem. Contrar asteptarilor multor pacienti, medicina nu este o stiinta exacta si intorsatura spre gravitate pe care o poate lua o boala ca urmare a cursului ei natural in timp este frecvent interpretata ca o greseala din partea personalului medical.

Multi pacienti (indiferent de nationalitate) se asteapta sa le fie oferite tratamente multiple, cu medicamente cat mai scumpe, pentru ca acest lucru le valideaza ideea pe care o au ei insisi despre conditia medicala de care sufera, dar in cele mai multe cazuri, aceasta nu este necesara. De multe ori, tratamentul scump nu are o baza teoretica, iar in unele situatii poate fi chiar primejdios”, explica dr. Radu Burtan, presedintele SMR UK.

 

 

Medicul de familie, explicat de NHS

 

Medicii de familie britanici sunt cei care poarta responsabilitatea asigurarii serviciilor de sanatate in comunitatile locale din intreaga tara. Tot lor le revin, conform website-ului nhs.uk, si alte multe obligatii cum ar fi: popularizarea unor elemente de educatie medicala in interiorul societatii; transmiterea catre populatie a recomandarilor referitoare la consecintele fumatului si importanta unei alimentatii sanatoase; punerea in practica a programelor de vaccinare; ingrijirea bolnavilor care necesita asistenta medicala primara sau chiar realizarea de mici interventii chirurgicale.

 

Institutia GP

In Marea Britanie, medicii de familie muncesc in general in echipe in cadrul unor clinici specializate, care ofera servicii de medicina generaliste si de familie. In interiorul acestor institutii conlucreaza surori si asistente medicale, medici generalisti, manageri si personal calificat pentru a face munca de secretariat si relatii cu publicul. Moasele maternale si asistentii sociali sunt, de asemenea, colaboratori apropiati ai acestor institutii medicale, denumite generic GP.

Vizita unui pacient intr-o astfel de clinica se va finaliza cu o consultatie medicala asigurata de oricare dintre aceste categorii de personal medical, in functie de problema de sanatate reclamata. Doar atunci cand simptomatica bolii depaseste sfera serviciilor asigurate de GP, pacientului i se va recomanda dupa caz consultarea unui medic specialist, efectuarea de analize sau tratament suplimentar ori chiar o perioada de spitalizare.

Orice persoana care locuieste pe teritoriul Marii Britanii se poate inregistra in evidentele asa-numitului GP. Aceste servicii, ca si consultatiile medicale ulterioare, sunt gratuite. Clinicile GP primesc noi clienti pe criteriul arondarii geografice. Practic, pacientii se pot inregistra la medicii de familie care isi desfasoara activitatea in zona in care acestia locuiesc. Listele continand clinicile care ofera servicii de medicina de familie si adresele exacte ale acestora sunt disponibile pe internet pe website-ul nhs.uk.

 

Inscrieri si… reclamatii

Toti cetatenii UE au dreptul la asistenta medicala gratuita in sistemul national de sanatate britanic NHS. Etapele concrete ale inregistrarii unei persoane ca si client al unui GP sunt simple. In general se solicita mai intai completarea unui formular de inregistrare. Apoi se va face o programare pentru prima consultatie, cu scopul de introducere a datelor pacientului in sistemul de informatii NHS. In cele mai multe cazuri, viitorului client i se mai cere o dovada de adresa. In final, persoana inregistrata va primi prin intermediul postei un card NHS pe care sunt trecute datele personale, dar si un numar de inregistrare in sistem.

Pacientii nemultumiti de serviciile medicale oferite de propriul GP pot face oricand o plangere in acest sens. „Daca nu sunteti multumit de modul in care ati fost tratat de catre propriul GP, puteti sa faceti o reclamatie scrisa. Toate clinicile care ofera servicii in medicina de familie sunt obligate sa aiba propria procedura pentru astfel de cazuri. Trebuie doar sa va adresati in acest scop personalului de la receptie sau celor responsabili cu managementul institutiei. Reclamatie poate fi trimisa, de asemenea, prin intermediul postei electronice, la o adresa de e-mail pe care personalul de la receptie trebuie sa v-o comunice. Iar daca raspunsul primit nu va va satisface, puteti sa adresati o noua plangere celui mai apropiat centru Primary Care Trust (PCT)”, sunt incurajati pacientii nemultumiti de serviciile oferite de propriul GP pe website-ul nhs.uk.

————————————–

False idei despre GP-ul britanic

 

Doctorul de familie trebuie sa te viziteze acasa: FALS!

Daca vizita la domiciliu este potrivita, cadrele medicale o vor face. Ele decid daca este necesara sau nu vizita unui pacient acasa, pe baza unor criterii medicale. Doar pacientii care nu se pot deplasa vor primi vizita medicului de familie.

 

Vei fi consultat mai rapid daca vei solicita vizita medicului la domiciliu: FALS!

Cei mai multi GP isi viziteaza pacientii la sfarsitul programului. Este mai rapid sa te deplasezi la cabinetul medical pe perioada programului de lucru sau la cele care ofera servicii si in afara orelor de lucru. Procedand astfel, medicul poate consulta mai multi pacienti fara a pierde timp deplasandu-se si amanand alte consultatii.

 

Toate infectiile se trateaza cu antibiotice: FALS!

Antibioticele nu au efect asupra multor infectii (ca raceli, gripe si dureri de gat) cauzate de virusuri. Luand prea multe antibiotice, poti influenta dezvoltarea de noi bacterii care sunt imune la antibiotice si care sunt periculoase atat pentru individ, cat si pentru potentiale epidemii. Doctorii recomanda sa consulti un farmacist pentru cazuri minore.

Sursa: www.nhs.uk

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “GP-UL: UN ALTFEL DE „MEDIC DE FAMILIE””

 1. VICTOR Spune:

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
  Acuzat de omor
  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
  Morga in salon
  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
  Personalul, redus la tacere
  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
  Externari preferentiale
  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
  Frig in saloane
  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
  Scuze prin acuze
  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

 2. Mania Andreea Bianca Spune:

  Londra Barking

Spune-ti si tu parerea!