Gratis și… bun

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 4 iulie 2016

UK_cumparaturi online

Dacă-i gratis, cu plăcere! Asta își spun toți cei care accesează site-urile destinate celor ce oferă produse în stare bună de funcționare, dar pe care nu cer nimic. Românii stabiliți în UK, dar și cei de altă naționalitate „au prins gustul” acestor afaceri profitabile și, spun ei, au reușit să facă economii serioase după ce au pus mâna pe lucruri bune și care, achiziționate din magazinele de specialitate, i-ar fi costat sute, poate chiar mii de lire. De la obiecte de mobilier până la electronice și electrocasnice, articole vestimentare, jucării și cărți, toate le poți obține gratis. Tot ce trebuie să faci este să fii… pe fază, dezvăluie cei cu experiență!

 

Casă nouă, mobilier second-hand

Toți cei care au închiriat o casă prin intermediul unei agenții imobiliare știu câte cheltuieli presupune un astfel de pas. În multe cazuri, chiriașii au cumpărat doar câteva obiecte de strictă necesitate, lăsând mobilarea completă pe luna următoare, atunci când încasează din nou salariul. Alții au aflat de posibilitatea de a obține lucruri gratis și au profitat de ea. Ionela, o româncă stabilită în Liverpool, a povestit că mare parte din obiectele pe care le are în noua casă provine de la cei care le-au oferit fără a cere bani în schimb.

Ionela, Liverpool: „Până acum două luni am locuit într-o cameră dintr-o casă pe care o împărțeam cu mai multe persoane. Pentru că în viața noastră a apărut un bebeluș, am hotărât împreună cu soțul să închiriem o locuință numai pentru noi. Zis și făcut! Numai pentru închiriere am cheltuit aproximativ 1.500 de lire, la care s-au adăugat alte sute de lire pe care le-am plătit pentru lucrurile de strictă necesitate, cum ar fi un pat, o masă de bucătărie și un dulap.

Mulțumiți că aveam, să-i spunem așa, casa noastră, ne-am gândit că putem să mai așteptăm încă o lună pentru a ne cumpăra ce ne mai trebuie. În perioada respectivă însă, mi-a atras atenția un anunț postat pe un site de socializare. Cineva întreba care sunt posibilitățile de a achiziționa ceva gratis pentru locuință. Iar sfaturile nu au întârziat să apară. De exemplu, persoana respectivă era îndrumată să caute în cadrul secțiunii freebies de pe Gumtree, iar eu nu am mai stat pe gânduri și am făcut același lucru. Nu mică mi-a fost surpriza să văd că acolo erau postate zeci de anunțuri cu lucruri de care chiar aveam nevoie. În câteva săptămâni ne-am luat încă un dulap, o măsuță pentru sufragerie, o canapea, câteva scaune, tablouri, chiar și jucării și hăinuțe pentru cel mic, unele dintre ele fiind noi.”

—————————————

„În momentul de față pot spune că nu ne mai lipsește nimic în casă, dar eu continui să vizitez acest site, evident în căutare de o afacere bună. Oricum, vă spuneam că la început am cumpărat o masă pentru bucătărie. Chiar dacă era nouă, luată direct din magazin, era una foarte micuță, cu doar două scaune, așa că în momentul în care am văzut că cineva oferă gratis una mult mai mare, am luat-o pe aceea.

La rândul nostru, am postat anunț că oferit gratuit fosta masă, iar aceasta a ajuns la o familie care avea nevoie de ea. Este minunat că există aceste posibilități, pentru că uneori chiar nu îți permiți să cumperi totul din magazin.”

Ionela, Liverpool

—————————————

 

Shopping pe Facebook

Site-urile de socializare au „prins teren” în ultimii ani, astfel încât au devenit soluția oricărei probleme de care se lovește cineva. Prin urmare, o modalitate de a cumpăra ceva ieftin, sau chiar de a obține în mod gratuit un obiect de care aveți nevoie, este de a accesa Facebook-ul. Aproape pentru fiecare oraș din Marea Britanie a fost creată cel puțin o pagină de Facebook destinată comerțului la mâna a doua. De exemplu, dacă locuiți în Leeds, tot ce trebuie să scrieți pe site-ul de socializare este For Sale in Leeds. Este o modalitate simplă de a obține lucrurile de care aveți nevoie, la un preț bun, sau chiar fără bani.

Marian, Londra: „Am luat de multe ori obiecte pentru casă fără a plăti pentru ele. În UK, oamenii au dezvoltat acest spirit caritabil și, în plus, își și permit, financiar vorbind, să renunțe fără a cere ceva în schimb la lucrurile ce nu le mai sunt folositoare. Eu locuiesc în Londra și prin intermediul Facebook-ului am făcut de multe ori cumpărături, să le spun așa, gratis. Au fost și cazuri în care cei care ofereau obiecte de mobilier sau electrocasnice nu erau englezi, ci români. Ultima dată am luat o măsuță pentru televizor. Chiar și televizorul l-am primit de la un cuplu de letoni și, am zis noi, dacă nu am dat bani pe el, de ce să dăm pe o măsuță. Așa că timp de câteva zile am urmărit site-urile de profil și, până la urmă, am găsit ceea ce căutam, fără a afecta bugetul.”

Cristi: „Eu sunt în Marea Britanie de un an și jumătate. Până acum, am luat gratis un cuptor cu microunde și un frigider. Pe Facebook sunt multe lucruri gratis care ar fi bune la casa omului, cum spune românul, dar unde să le și depozitezi? Eu împart casa cu încă patru persoane și am luat electrocasnicele alea două pentru a le folosi doar eu. Ce rost avea să investesc câteva sute de lire când am avut posibilitatea să le iau gratis?!”

—————————————

„Spre deosebire de România, în Anglia chiar poți să pui mâna pe lucruri de calitate fără a scoate nici măcar o liră din buzunar. Noi, cei care am venit în UK doar pentru câteva luni sau ani, cu gândul de a face un ban și a ne întoarce acasă, avem noroc că englezii își schimbă destul de des obiectele de mobilier sau alte bunuri și, uneori, le dau altora gratis. Cum noi avem obiceiul de a lua aproape orice dacă nu trebuie să plătim, există riscul, așa cum este cazul meu, de a te trezi că ești la un pas de a deveni colecționar de lucruri vechi. Pentru că urmăresc site-urile de profil, nu de puține ori iau lucruri chiar dacă nu am nevoie de ele. Îmi spun în gând «Dacă tot e gratis… Nu se știe când o să am nevoie de el!» Din păcate, multe dintre achizițiile mele zac aruncate prin diferite colțuri ale casei. Sincer, nici nu-mi pare rău de ele, doar nu m-au costat un pound.”

Robert, Manchester

—————————————

 

Luăm, dar și dăm

Chiar dacă foarte multe lucruri oferite gratuit „le fac cu ochiul” românilor se ajunge, într-un final, la momentul în care spațiul din casă nu mai este suficient. Ce-i de făcut în această situație? Oferim ce nu ne trebuie și „vânăm” în continuare site-urile de profil. Cu siguranță se va găsi ceva care să ne fie util, susțin românii intervievați de Diaspora Românească.

—————————————

„Locuind printre britanici iei, fără să vrei, din obiceiurile lor. De exemplu, când știi că tu ai achiziționat diverse obiecte fără să plătești o liră, parcă nu îți vine să vinzi un obiect la mâna a doua. Cel puțin așa este în cazul meu. De-a lungul anilor am oferit, fără a cere ceva în schimb, o canapea, un filtru de cafea și multe alte mărunțișuri de prin casă. Decât să ajungă la gunoi pentru că eu mi-am luat altele noi, mai bine în locuința cuiva care are nevoie de ele.”

Viorel

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!