Gravidele, testate genetic

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 martie 2015

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează posibilitatea introducerii unui nou program naţional pentru testarea genetică a femeilor însărcinate, astfel încât eventuale afecţiuni ale fătului să poată fi depistate din primul trimestru de sarcină, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Încercăm să determinăm dacă există sau nu o malformaţie genetică încă din timpul sarcinii, din primul trimestru, dar programul este în studiu şi în acest moment nu pot să spun mai multe”, a spus preşedintele CNAS, potrivit Mediafax.

Vasile Ciurchea a precizat că se analizează posibilitatea ca anumite teste genetice să poată fi susţinute de către Ministerul Sănătăţii sau CNAS, însă ar putea fi şi unele teste la care şi pacienţii vor trebui să contribuie.

Programul ar urma să includă o serie de teste genetice din care specialiştii să poată depista afecţiuni care ar însemna costuri ulterioare, dar şi probleme sociale.

Pe de altă parte, conform normelor în vigoare, angajatorilor le este interzis prin lege să concedieze salariatele gravide, după ce sunt informaţi în scris în acest sens. Pentru a beneficia de protecţie la locul de muncă, angajatele trebuie să meargă la medicul de familie și, apoi, să depună la angajator toate documentele necesare, scrie avocatnet.ro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!