Grecia, acord cu creditorii?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iulie 2015

Grecia a ajuns la un acord cu creditorii săi internaționali, care este mult mai dur decât cel pe care Atena l-a respins luni la rând, însă apare întrebarea dacă Grecia va și primi banii. „Guvernul elen a cedat la presiunea creditorilor săi, angajându-se la reforme economice dure, în schimbul unui nou ajutor financiar cuprins între 82 și 86 miliarde de euro”, relatează CNN Money.

„Pentru greci nu s-au schimbat multe. Băncile sunt în continuare închise și vor rămâne așa cel puțin până miercuri. Țara este în continuare în pragul colapsului economic, iar viitorul său în zona euro rămâne nesigur. În plus, este nevoie de multă muncă înainte ca țara să primească cu adevărat banii de care are nevoie pentru a se salva. Astfel, deși summit-ul care s-a întins de duminică de la prânz până luni dimineață s-a încheiat cu un acord, este nevoie de și mai multe aprobări. Înțelegerea este primul pas într-un proces care, cel mai probabil, va dura săptămâni”, mai spune CNN.

În primul rând, trebuie luate o serie de decizii politice în Europa. Grecia însăși are de trecut rapid o serie de noi legi, Tsipras trebuind să convingă Parlamentul să aprobe primele dintre ele, inclusiv reduceri ale pensiilor și taxe mai ridicate. Presupunând că acest lucru se va întâmpla, parlamentarii greci au timp încă o săptămână, până pe 22 iulie, să adopte o altă serie de schimbări economice, inclusiv adoptarea reglementărilor Uniunii Europene privind administrarea băncilor în criză, conchide sursa citată.

Acordul Greciei cu creditorii săi internaționali trebuie în continuare să fie aprobat de parlamentele din mai multe țări ale zonei euro, inclusiv Germania, Finlanda și Portugalia. Grecia este însă într-atât de aproape de un colaps încât are nevoie de ajutor financiar cât mai curând cu putință, însă Atena a ratat deja plata a aproape jumătate de miliard de euro către FMI.

Documentul semnat luni dimineață estimează că Grecia are nevoie de 7 miliarde de euro până lunea viitoare, adică pe 20 iulie, și alte 5 miliarde de euro până în luna august, bani ce ar urma să provină din fondul european de ajutor financiar. Documentul final privind acordul în privința condițiilor programului de asistență financiară pentru Atena, la care au ajuns Grecia și creditorii săi internaționali, cuprinde măsuri precum creșterea TVA, reducerea pensiilor și revizuirea sistemului său de justiție civilă, precum și luarea măsurilor necesare pentru a se asigura că biroul de statistică al Greciei își menține independența.

Spania, pe urmele Greciei

Spania a devenit prima țară europeană amendată pentru raportarea unor date statistice false referitoare la deficitul bugetar înregistrat într-o regiune a statului iberic. Consiliul Europei a decis că guvernul de la Madrid trebuie să plătească 18,9 milioane de euro după ce s-a descoperit că datele referitoare la deficitul înregistrat în regiunea Valencia au fost manipulate, anunță Bloomberg. Comisia Europeană a sesizat această chestiune încă din mai, înaintând cazul experților din cadrul Consiliului Europei. Aceștia au decis că o amendă se impune, în condițiile în care s-au constatat neglijențe serioase în prelucrarea datelor statistice la nivel regional, forțând și o revizuire a deficitului bugetar raportat în 2011 de către spanioli.

Decizia referitoare la Spania vine pe fondul unei crize de durată din Grecia, țară care a reușit să acceadă în uniunea monetară în urma falsificării datelor statistice privind deficitul bugetar. Guvernul de la Madrid a contestat măsura punitivă luată de Consiliul Europei, afirmând că aceasta este impusă retroactiv, iar eroarea se referă doar la regiunea Valencia, nu la datele prezentate de Oficiul Național de Statistică din Spania.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!