Grecia, mai aproape de salvare

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 februarie 2015

Grecia este cu un pas mai aproape de a obține extinderea cu patru luni a programului de asistență financiară, după ce lista de reforme propusă de Guvernul de la Atena a fost aprobată de zona euro. Totuși, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Centrală Europeană (BCE) au câteva critici la adresa ei.

Marți după amiază, miniștrii de finanțe din uniunea monetară au dat undă verde documentului, numindu-l „suficient de cuprinzător pentru a fi un punct de pornire important”, informează BBC News. Ei au ținut, însă, să precizeze că au cerut autorităților elene să dezvolte și să extindă lista cu reforme, în baza programului actual, în colaborare cu instituțiile europene, se arată într-un comunicat de presă.

Grecia a ajuns, vineri, la un acord cu creditorii săi internaționali legat de extinderea cu patru luni a programului de asistență financiară. Ca parte a înțelegerii, Guvernul de la Atena a trimis luni seară la Bruxelles o listă cu reforme, considerată de șeful FMI, Christine Lagarde, „comprehensivă, într-adevăr, dar care nu include măsuri concrete”. „În primul rând, nu există un angajament ferm prin care Guvernul se angajează să implementeze reforme în sistemul de pensii, în ceea ce privește TVA, în domeniul administrativ, privatizări și piața muncii”, atenționează Lagarde.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!