Grecia, rol strategic în securitatea energetică a UE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 februarie 2016

Visurile Atenei de a specula momentul inițierii proiectului Turkish Stream și de a deveni poarta principală de acces a gazelor naturale pe piața europeană au fost spulberate de tensiunile apărute între Moscova și Ankara. Conform Bloomberg, Grecia ar putea dobândi un rol central în strategia de securitate energetică a Europei folosind interesul Iranului de a-și extinde piața de distribuție până la granița sud-estică a Uniunii Europene.

Ministrul elen al energiei, Panos Skourletis, a confirmat faptul că Atena și Teheranul sunt în discuții privind aprovizionarea Greciei cu gaze din Iran. Din această perspectivă, Grecia ar putea deveni și o poartă de intrare în Europa a gazelor extrase din câmpurile de sonde ale Iranului. Rezerva iraniană de gaze este una importantă, cel mai mare zăcământ aflându-se în administrarea companiei BP.

În ianuarie, oficialii eleni și cei de la Teheran s-au întâlnit pentru a discuta detaliile contractului de achiziție de petrol iranian pentru rafinăriile Hellenic Petroleum, unul dintre primele contracte majore pe piața europeană la care Iranul speră încă de la ridicarea sancțiunilor economice impuse de Occident. Afacerea cu petrol lasă loc și unei colaborări în domeniul livrării de gaze, recunoaște ministrul Skourletis. „Ceea ce este sigur e că Iranul vrea să vândă gazul natural în formă lichefiată și este interesat în Grecia”, a precizat ministrul energiei de la Atena.

Grecia dispune de un terminal pentru gaze naturale lichefiate la Revithoussa, în apropierea Atenei, un altul urmând să fie construit în următorii ani în portul Alexandroupolis. Terminalul LNG de la Revithoussa este inclus și în coridorul care va interconecta rețeaua de gaze dintre Grecia, Bulgaria și România, capacitatea rețelei dintre cele trei state atingând cinci miliarde de metri cubi pe an.

Mai mulți furnizori

Grecia este una dintre țările europene care s-a confruntat des cu probleme de securitate energetică. Resursele în petrol sunt limitate, în vreme ce zăcămintele de gaze naturale de pe teritoriul acestei țări sunt ca și inexistente. La fel ca și vecinii turci, elenii depind foarte mult de livrările de gaze din Rusia. În 2009, în timpul unor tensiuni existente în relația dintre Moscova și Kiev, Grecia a trebuit să treacă o centrală termo-electrică de pe gaz pe petrol, după ce Rusia a sistat pentru o perioadă livrările de gaze prin Ucraina, se arată într-o analiză Bussines 24.

Deși Iranul nu dispune de capacități tehnologice pentru prelucrarea gazelor naturale în gaz natural lichefiat, oficialii de la Teheran speră să obțină acordul Omanului pentru a repune în funcțiune o fabrică inactivă de pe teritoriul acestui stat, arată portalul de știri Shana al Ministerului Petrolului din Iran.

O extindere a terminalului Revithoussa urmează să fie finalizată în 2017, cele două capacități de stocare și re-gazeificare a gazului natural lichefiat urmând să fie conectate la gazoductul Trans Adriatic și rețeaua de interconectare cu Bulgaria și România. Companiile iraniene sunt interesate să intre în parteneriat și cu Depa, firma de stat din Grecia care se ocupă cu distribuția gazelor, pentru a construi terminalul plutitor de re-gazeificare din largul portului Alexandroupolis.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!