Grecii spun „Nu” Europei. Ce urmează?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 iulie 2015

grecia_referendum1_ 2015Grecii au votat, duminică, împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaționali. Peste 61,31% dintre greci au spus „Nu”, față de 38,69% care ar fi mers pe mâna Europei. Prezența la vot a fost suficientă pentru validarea referendumului, peste 60% dintre grecii cu drept de vot prezentându-se la urne, în condițiile în care, pentru validare, era nevoie de 40%.

Imediat după anunțarea rezultatelor, premierul Tsipras a declarat că, în urma mandatului primit, va reîncepe negocierile cu Europa și va cere restructurarea datoriei Greciei, singura soluție pe care o consideră viabilă, în condițiile în care grecii au spus „nu” austerității. De cealaltă parte, liderii euro-zonei au avut reacții negative, chiar dure, iar liderii de la Berlin și Paris au cerut organizarea unui summit de urgență, la Bruxelles.

Premierul elen, Alexis Tsipras, a insistat asupra faptului că rezultatul referendumului nu echivalează cu ieșirea din zona euro, așa cum au sugerat unii lideri europeni. El a explicat că se va întoarce la masa negocierilor și că „prioritatea zero” este funcționarea normală a băncilor elene. „Chiar și în cele mai dificile circumstanțe, democrația nu poate fi șantajată – e o valoare puternică și calea înainte”, a mai spus Tsipras, care le-a mulțumit celor care au votat „Nu” adăugând că „acum trebuie să ridicăm Grecia cu toții”.

„Noi, grecii, am luat o decizie foarte curajoasă săptămâna trecută și sunt foarte conștient de mandatul dat, de a negocia cu Europa, să ieșim din acest cerc vicios al austerității. Voi pune acest mandat în aplicare fără ezitare – odată cu votul istoric de astăzi (duminică, 05.07 – n.r.), poporul grec a răspuns întrebării corecte – nu dacă vor sau nu să rămână în Europa, ci că Europa nu poate fi o stradă cu un singur sens pentru austeritate, ci vor o stradă a democrației.

Mâine, Grecia va merge înainte cu negocierile și va căuta să găsească o soluție mai sănătoasă. Suntem siguri că BCE conștientizează situația umanitară din țara noastră. Putem avea o soluție viabilă doar dacă restructurăm datoria, țara noastră are nevoie mai mult ca oricând să fie unită. Îl voi contacta pe președintele țării să îi cheme la negocieri pe liderii politici și să le explicăm ce vrem să cerem la negocieri”, a declarat, duminică seară, Alexis Tsipras.

 

Ce spun liderii UE?

Cancelarul german Angela Merkel a ținut un discurs în fața coaliției de guvernare, în cadrul căruia l-a criticat pe premierul grec Alexis Tsipras pentru decizia de a merge înainte cu referendumul, arată revista Spiegel, citată de Greek Reporter. Se pare că „doamna de fier” a Europei nu și-a ascuns iritarea față de modul în care se face politică la Atena și l-a acuzat pe liderul guvernului elen că încalcă principiile Europei.

Și alți politicieni nemți au reacționat la rezultatele referendumului din Grecia. Conservatorul Hans Michelbach a menționat că această țară o va duce mai bine în afara zonei euro, informează Sky News, iar colegul său de partid Michael Fuchs a transmis că prim-ministrul grec a cauzat un dezastru. „Regret foarte mult acest rezultat”, a opinat acesta, potrivit agenției Reuters.

Potrivit Telegraph, nici Italia nu vede luminița de la capătul tunelului. Ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, a invitat cele două părți la discuții, însă a avertizat că nu există scăpare din labirintul grec, în contextul unei Europe slăbite, care nu dă semne de creștere.

Și premierul spaniol Mariano Rajoy susține că Grecia se va confrunta cu multe provocări. „Europa a arătat mereu că este solidară Greciei, însă zona euro nu poate fi un club à la carte, în care ai de ales”.

 

Franța, împărțită în două

Francois Hollande, președintele din Hexagon, a anunțat duminică că se va întâlni cu Angela Merkel, pentru a discuta situația din Grecia și găsirea unei modalități de a colabora cu Tsipras, potrivit administrației prezidențiale de la Paris.

Opoziția franceză este de altă părere. Marine Le Pen, cea care conduce partidul eurosceptic Frontul Național, a salutat rezultatul referendumului, precizând că va pune capăt „oligarhiei Uniunii Europene”. „Votul va pava drumul către o abordare mai sănătoasă (a negocierilor – n.r.)”, a opinat aceasta, potrivit Reuters.

Belgia este optimistă. Ministrul de finanțe Johan Van Overtveldt speră la găsirea unei soluții și susține că votul „nu”, exprimat în majoritate de eleni, complică puțin situația. Însă el a îndemnat la dialog, precizând că Europa are mereu porțile deschise pentru Grecia, arată AFP. De asemenea, fostul premier belgian Guy Verhofstadt susține că Tsipras trebuie să primească o a doua șansă.

 

Rusia vede Grecia plecată din zona euro

Moscova consideră că votul de la referendum duce mai aproape Grecia de ieșirea din zona euro, potrivit AFP. Declarația a fost făcută de secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Alexei Likhachev.

Ministrul slovac de finanțe, Peter Kazimir, și-a exprimat dezamăgirea pe Twitter în legătură cu rezultatul referendumului din Grecia. „Coșmarul arhitecților monedei euro e pe cale să se adeverească”, a spus acesta, referindu-se la ieșirea elenilor din uniunea monetară. Ministrul leton de externe a reacționat și el pe Twitter. „În timp ce respectăm rezultatul referendumului din Grecia, e clar că vor fi consecințe pentru toată lumea, iar cele mai grele vor fi resimțite de poporul elen”, a scris Edgars Rinkēvics.

Analiștii Barclays văd ieșirea Greciei din zona euro ca scenariu de bază și susțin că deciziile Băncii Centrale Europene vor fi cruciale în următoarea perioadă. Ei au avansat chiar data de 20 iulie drept dată la care instituția va tăia finanțarea băncilor elene, care se vor afla pe marginea prăpastiei. Dacă nu se va ajunge până atunci la un nou acord, guvernul elen va introduce „noua drahmă” pentru a recapitaliza acest sector, transmite The Telegraph.

 

Ponta: „Grecia este parte esențială a Europei”

Premierul Victor Ponta și-a prezentat, luni, opinia despre criza din Grecia, spunând că România nu seamănă deloc cu această țară. Trebuie să fii ignorant sau manipulator ca să faci această comparație, susține prim-ministrul aflat la tratament în Turcia, după o operație la genunchi.

„Opinia mea despre Grecia: sunt o democrație funcțională și asta trebuie respectat și chiar admirat, îi detest pe «talibanii» sau «măcelarii sociali» care demonizează un popor doar pentru că uneori îndrăznește acel popor să aibă altă părere decât ei. Grecia este parte esențială a Europei, grecii au nevoie de UE, dar și UE are nevoie de greci, soluția este doar împreună și doar prin dialog și respect, nu prin decizii unilaterale. Indiferent de calea aleasă de Grecia, vor fi necesari ani lungi de reforme care implică sacrificii și suferințe, când România a fost în criză, nimănui nu i-a păsat, aș vrea de data asta să fim toți mai solidari”, a scris pe Facebook Victor Ponta.

Premierul a ținut să sublinieze că România și Grecia nu seamănă deloc, având istorie, mentalitate și condiții naturale, sociale, politice și economice diferite.

„România nu seamănă DELOC cu Grecia, nici în bune, nici în rele, avem o istorie diferită, mentalitate diferită, condiții naturale, sociale, politice și economice diferite. Trebuie ca cineva să fie foarte ignorant sau foarte manipulator ca să facă niște comparații forțate acolo unde logica spune că nu poți compara mere cu pere”, a notat prim-ministrul.

Ponta a mai precizat că „România a trecut cu bine de o criză cumplită”, cea din 2009-2011, enumerând reușitele țării noastre din ultimii ani, mai exact că „se află în al patrulea an consecutiv de creștere economică sustenabilă (…), șomaj sub media europeană, pace socială și stabilitate guvernamentală (…), sistem bancar puternic și bine supravegheat de BNR”.

„Nici situația din Grecia, nici cea din Ucraina, nici războiul din Siria sau alte evenimente externe nu pot perturba direcția noastră pozitivă. Există, însă, și un pericol uriaș care poate strica tot, în buna tradiție a meșterului nostru național Manole: bătălia haotică și irațională a unor români contra altor români, foamea oarbă de «ciolan» a celor care au mai fost la putere și au folosit-o rău sau a celor care au primit deja mult pe degeaba și vor și mai mult, neavând habar ce să facă cu acea putere! O să vedem în curând dacă și de data asta vom strica tot când este bine sau putem să rupem acest blestem național”, a conchis premierul.

 

Tsipras: „Banii nu au ajuns niciodată la greci”

Premierul grec Alexis Tsipras a vorbit, miercuri, în plenul Parlamentului European, arătând o atitudine ceva mai reconciliantă, însă menținându-și poziția față de restructurarea datoriei și măsurile de austeritate. El le-a spus eurodeputaților că poporul grec a suferit toate „experimentele de austeritate” în ultimii cinci ani și că este momentul să fie lăsat să respire, mai ales având în vedere că banii pe care statul îi datorează nu au ajuns la cetățeni, ci s-au dus la băncile grecești și cele europene.

Tsipras a insistat că este nevoie de măsuri care să stimuleze economia, pentru ca aceasta să își poată reveni, și nu de reforme care să blocheze orice speranță de creștere. Rămâne de văzut ce strategie va adopta Grecia și cum o va prezenta la summit-ul UE ce va avea loc duminică, după ce marți, oficialii eleni au reușit să-i facă să-și piardă răbdarea până și pe cei mai îngăduitori euro-lideri după ce au venit la discuții doar cu vorbe, fără niciun plan concret.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “Grecii spun „Nu” Europei. Ce urmează?”

  1. Anghelo Spune:

    That’s an inileltgent answer to a difficult question xxx

Spune-ti si tu parerea!