Greșelile altora, norocul meu

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 14 martie 2016

uk_restaurant-despagubiri-servicii

Clientul nostru, stăpânul nostru. În țara aceasta nu sunt doar niște simple vorbe, ci sunt fapte respectate cu strictețe și diplomație de către majoritatea companiilor, restaurantelor sau chiar persoanelor private care oferă… servicii. Mai exact? Dacă ați plătit, ați comandat sau doar ați rezervat ceva care nu corespunde cu ceea ce ați cerut, atunci nu trebuie neapărat să vă cereți drepturile de consumator. În multe cazuri se vor sesiza imediat chiar cei de la care ați cerut serviciul.

Iată și câteva din experiențele celor care au trecut de la dezamăgire la fericire: 

 

Când socoteala de la telefon nu se potrivește…

Știm cu toții că, deși pare greu de acceptat, în ziua de astăzi este destul de dificil să stăm într-o casă fără internet. Cu atât mai mult cu cât uneori chiar jobul nostru depinde de acest serviciu. Iulia este o tânără în vârstă de 29 de ani din Galați care s-a supărat foc pe compania Talk-Talk, după ce aceștia nu și-au ținut promisiunea.

„După ce m-am interesat și eu în stânga și în dreapta, am ales să îmi instalez internet și să îmi deschid un contract cu cei de la Talk Talk. Am sunat, m-au acceptat și mi-au spus că într-o săptămână broadband-ul meu va fi live, cum se spune. Voi primi router-ul, iar un inginer va veni doar să lege un fir, între casă și cutia din stradă. Culmea a fost că în ziua cu pricina nu s-a prezentat nimeni. Am sunat din nou la ei, mai ales că am întrebat de câteva ori în momentul în care am deschis contractul dacă voi avea internet exact când mi s-a promis, adică într-o săptămână. Când colo, mi se spune la telefon că, din păcate, inginerul nu a putut veni și că mai durează trei zile lucrătoare, asta în condițiile în care urma și weekendul la mijloc. M-am enervat atât de tare, pentru că eu mă ocup și de traduceri, și majoritatea documentelor le primesc și le trimit pe e-mail. Iar oamenii cărora le-am promis că le trimit traducerile legalizate ar fi renunțat și s-ar fi dus la altcineva. Așa că am cerut să mi se anuleze contractul și chiar le-am spus că voi suna la compania Sky, unde am înțeles că totul e foarte rapid, în două zile o echipă vine și instalează totul”, ne povestește tânăra din Galați.

 

Totul e bine când se termină pe gratis…

Hotărâtă să renunțe, Iulia a fost transferată la departamentul celor care se ocupă de astfel de situații.

„Când au auzit că vreau să anulez contractul, m-au transferat în secunda doi către un manager. I-am povestit și lui în câteva cuvinte nemulțumirea mea, faptul că am întrebat de la bun început dacă totul va dura fix o săptămână, lucru care mi-a fost confirmat, dar mai ales că job-ul meu depinde de internet. Omul m-a înțeles perfect, mi-a spus că a trecut și el prin astfel de momente și că știe cum mă simt și m-a întrebat dacă aș fi de acord să rămân cu ei, iar în schimb să îmi ofere două luni de zile serviciul gratuit. M-a încântat, să fiu sinceră. Nu că ar fi vorba de bani, pentru că factura este undeva la 17-18 lire pe lună, deci nu am salvat o avere, dar simplul fapt că au făcut ceva ca să mă facă să mă simt bine, pentru mine a contat”, ne povestește Iulia.

 

trimiteri-sus-4

Au mâncat gratuit pe Regents Street

Cuponiada şi alte tehnici fine pentru a ajunge cel mai mare economisitor din istorie

Despăgubiri de tot râsul…

Ai pe cineva în vizită? £10 pe noapte, please!

trimiteri-jos-4

 

Rezervarea anulată… nu e tocmai sfârșitul unei seri!

Nici prin cap nu i-ar fi trecut vreodată că aniversarea celor zece ani de căsătorie va fi cu totul și cu totul specială. Și nici nu s-a gândit vreo clipă că de la dezamăgire la fericire e doar un pas. În rolul principal este Nicu, un român în vârstă de 40 de ani din Cluj, care ne-a povestit că a rezervat o masă la un restaurant din centrul Londrei, pe Regents Street. Se împlineau 10 ani de la căsătorie și a ținut ca evenimentul să fie sărbătorit la restaurantul preferat al soției. Un loc atrăgător unde se servesc specialități din pește, fructe de mare, dar și alte delicatese în regim bufet suedez. Și-a invitat și cei mai buni prieteni, care erau și nașii de cununie.

„Am sunat cu patru săptămâni înainte și am făcut o rezervare prin telefon. Restaurantul arată foarte frumos, iar mâncarea este delicioasă. Mai ales că este și în regim bufet suedez. Practic, se plătește o sumă fixă și se poate mânca din tot. Și nu este scump, 27 de lire de persoană. Plus băutura, separat. Am ajuns acolo și am vorbit cu cei de la recepție, le-am spus numele, au verificat rezervarea și mi-au spus că le pare rău, dar s-a produs o greșeală și nu mai există nicio masă liberă. Am rămas calm, dar cred că m-am înroșit la față și le-am spus că este un eveniment deosebit și că ne vor strica seara. Nu ar fi fost ușor deloc să găsim o masă liberă sâmbătă seara, în centrul Londrei. În drumul nostru spre restaurant, chiar am văzut cum oamenii stăteau la rând pe afară ca să primească o masă, fie la pub, fie la restaurante. În cele din urmă, a venit unul dintre manageri, și-a cerut scuze și ne-a spus că, din păcate, nu îi poate da afară pe cei care mănâncă sau pe cei care s-au așezat deja la mese. Ne-a spus că, dacă nu ne deranjează, vor aduce o masă, cu patru scaune, pe care o vor așeza într-un colț, unde fusese un balcon. Era undeva mai retras… Am acceptat în cele din urmă pentru că nu voiam să ne pierdem seara așteptând pe la cozi pe la alte restaurante”, ne spune Nicu despre cum a început seara care trebuia să arate perfect.

 

Panicați, dar fericiți!

Masa a fost amenajată pentru românul din Cluj, soția sa și prietenii lor pe un balcon, un loc mai retras.

„Chiar ne-a plăcut foarte mult. Ne-au aprins lumânări, ne-au adus imediat o sticlă de vin. Am trecut peste incident fără să ne enervăm… O sumedenie de salate, cu legume, cu pește, cu fructe de mare, cu fructe. Aperitive, preparate din carne, supe, deserturi care mai de care mai tentante. Nu știu dacă am precizat, dar era un restaurant japonez. Fiind bufet suedez, fiecare își punea în farfurie cât voia. La final, am realizat chiar că a fost o seară frumoasă, trecând peste acel incident. Atmosferă frumoasă, intimă, mâncare bună și din belșug. Când am cerut nota de plată unuia dintre chelneri, acesta și-a chemat din nou managerul care se ocupase de așezarea mesei noastre. Ne-a spus că totul a fost gratuit, că nu trebuie să plătim nimic, că își cere scuze că s-a întâmplat așa, că a fost o neînțelegere, ceva de comunicare între staff, și că ne mai așteaptă pe acolo. Noi, când am auzit, nu ne-a venit a crede. Nu ne-am fi așteptat nici măcar o secundă să ne ofere chiar așa masa gratuit. Am plecat de acolo uimiți de acest «cadou» până la urmă pentru aniversarea noastră și chiar am discutat la o bere că este minunat dacă încă mai există astfel de servicii”, ne povestește cu zâmbetul pe buze românul care a avut noroc de astfel de tratament.

—————————————

Alte comenzi, alte dezamăgiri și alte fericiri

 

„Am comandat o saltea de pat de la Dreams. Am plătit totul online și în ziua în care mi-au adus-o nu mi-am dat seama că era mai mică decât cerusem. Nu părea… așa că băieții au plecat, eu le-am mulțumit și nu mă gândeam decât să îi fac proba, de somn. Atunci când să o pun pe pat, am văzut că e prea mică… Inițial, am zis că o fi greșeala mea și că nu am luat măsurile bine. Am verificat, am măsurat salteaua și când am văzut că e mai mică decât ceea ce comandasem, am sunat la ei. M-au transferat de la un operator la altul și când am zis că nu mai vreau nimic decât banii înapoi, mi-au dat la telefon pe unul dintre manageri. După ce i-am explicat ce am pățit, m-a asigurat că a doua zi voi avea salteaua la dimensiunile comandate, că își cere scuze și, ca să își repare greșeala, îmi va oferi o saltea cu opțiunea Memory Foam, care este mai scumpă cu 200 de lire față de ceea ce plătisem eu. A doua zi… am primit noua saltea. A meritat!

Marius, 40 de ani, București

 

Mi-am cumpărat de pe eBay în urmă cu șase luni de zile o fustă din tul. Comanda venea tocmai din China, costa 35 lire și știam că va dura în jur de trei-patru săptămâni până să o primesc. Problema a fost că după două luni de zile eu nu primisem nimic. L-am contactat pe vânzător, i-am spus că, din păcate, nu am primit nimic și că aș vrea să îmi returneze banii, pentru că nu mai pot aștepta. Mi-a răspuns imediat la mesaj și m-a întrebat dacă aș dori totuși să nu anulez comanda, iar ei în schimb îmi vor oferi o altă fustă în plus. M-a încântat, pentru că oricum oscilam de prima dată între două culori. Așa că m-am ales cu două fuste… și două culori pe care mi le doream.

Florina, 31 de ani, Slobozia

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!