Greu cu echivalarea diplomei din străinătate

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 21 iunie 2016

uk_echivalare diplome straine in Romania

Persoanele care au studii în străinătate și vor să le echivaleze în România trebuie să aibă și răbdare. Procedurile Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor îi aduc la disperare pe cei care ajung aici cu solicitările, relevă o analiză Digi24.

Zeci de studenți străini, descurajați de regulile greoaie, renunță să își continue studiile în România. De aceea, Universitatea din București și cea din Timișoara au propus, fără succes, Ministerului Educației să accepte echivalarea documentelor direct între instituțiile de învățământ.

Lison Merville, absolventă de studii superioare la Paris, este masterandă la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Anul trecut a fost la un pas să se declare învinsă în lupta pentru echivalarea diplomelor.

—————————————

„Am început să pregătesc dosarul în luna iunie, cu toate actele, și a trebuit să-mi recunoască diploma de bacalaureat. Nu-mi închipuiam să fie atât de dificil. Am trimis actele la începutul lui iulie și am așteptat un răspuns care presupunea să vină în 30 de zile.”

Lison Merville

Pentru că risca să rateze admiterea din iulie, a încercat să obțină lămuriri:

„Am început să sun, să trimit email-uri la Centrul de recunoaștere, dar nimeni nu răspundea niciodată. Am încercat și în românește, pentru că aveam un prieten român în Franța.”

—————————————

Sesiunea de vară s-a terminat fără să se poată înscrie. Nu s-a dat bătută și a cerut direct ajutorul conducerii Facultății de Științe Politice. La 1 septembrie reușea să obțină actele. Alții nu au fost însă la fel de norocoși.

„Foarte mulți candidați din UE, în ultimii 2-3 ani, au renunțat, nu au înțeles toate actele care li se cereau. Din păcate, ne-am pierdut mulți posibili viitori studenți din cauza acestui proces greoi, neînțeles de echivalare, care nu e gestionat de universitate, ci de acest centru din minister”, a spus, citată de Digi24, Ionela Băluță, decan la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

De altfel, Universitatea din București, acum sprijinită și de cea din Timișoara, solicită dreptul de a recunoaște direct diplomele obținute în străinătate.

—————————————

„Consiliul acesta care face această activitate de echivalare are un regulament, în așa fel încât rezultatul se obține foarte greu, procedurile sunt extrem de complicate, aplicarea lor nu este întotdeauna foarte transparentă.”

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București

—————————————

 

Probleme și pentru profesorii români

Probleme similare au și profesorii români. „Am cazuri concrete de colegi ai noștri care nu au putut să-și echivaleze certificate de abilitare obținute în Germania, fapt pentru care au trebuit să treacă din nou prin procesul de abilitare din România”, a spus Mircea Dumitru.

Reprezentanții Ministerului Educației resping acuzațiile că tergiversează procedurile. „Absolut toți inspectorii răspund, preiau tot ce înseamnă apeluri telefonice. Nu pot să zic, poate se întâmplă un apel sau două apeluri, dacă sună mai mulți cetățeni în același timp, să nu fie preluat pentru moment”, a afirmat Gianina Chirazi, director Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Ea oferă și explicații pentru problemele apărute: „Majoritatea vin și își depun dosarele foarte târziu, când deja universitatea începe procesul de admitere”.

România are aceleași norme în privința recunoașterii diplomelor ca Albania, Azerbaidjan, Kazahstan, Republica Moldova și Macedonia.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!