Greva foamei pentru Diaspora: Cine susține protestul lui Adrian Mihai?

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 25 septembrie 2014

Mircea Lubanovici

Diaspora Românească a stat de vorbă cu patru membri ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților, din care face parte și deputatul Aurelian Mihai, aflat de zece zile în greva foamei în Parlamentul României. Aceștia își declară solidaritatea față de protestul colegului lor și susțin revendicările acestuia sintetizate prin sloganul: „Taxele reduse, ordine în consulate și morții acasă!”

 

Mircea Lubanovici: „Nimeni din Conducerea Camerei Deputaților nu a binevoit să stea de vorbă cu Aurelian Mihai”

Diaspora Românească: Explicați-ne ce s-a întâmplat miercuri (24 septembrie – n.r.) în Comisia pe care o conduceți.

Mircea Lubanovici, deputat, PDL, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților (M.L.): În primul rând, doresc ca prin dvs. să salut diaspora românească și să vă mulțumesc pentru posibilitatea de a vă face cunoscute câteva lucruri care au avut loc ieri (n.r. – miercuri) în Comisia pentru românii din afara granițelor țării din Parlamentul României. Așa cum ați aflat, unul dintre colegii noștri, domnul Aurelian Mihai, se află în greva foamei de nouă zile astăzi (n.r. – joi) și situația lui s-a înrăutățit, încât ieri (n.r. – miercuri) am fost nevoit să chem Serviciul SMURD pentru a-l duce la spital. Pe ordinea de zi a Comisiei s-a aflat în primul rând întâlnirea noastră cu domnul Bogdan Stanoevici (n.r. – ministru delegat pentru românii de pretutindeni), pentru a discuta despre primul congres al românilor din diaspora. Dar, întrucât la venirea mea în birou am constatat că situația domnului Aurelian Mihai s-a înrăutățit, a trebuit să discutăm întâi în conferință de presă situația lui și, pe această cale, să transmit faptul că sunt indignat că, în urma tuturor demersurilor pe care atât eu, ca președinte al Comisiei, cât și colegii mei deputați le-am făcut, nu am primit niciun răspuns la scrisorile noastre. Răspunsul pe care l-am primit a fost doar faptul că s-a luat la cunoștință, dar nimeni din conducerea Camerei Deputaților nu a binevoit să stea de vorbă cu domnul Aurelian Mihai. Mai mult decât atât, noi am depus o scrisoare de protest la Biroul Permanent al Camerei Deputaților prin care solicităm în mod expres ca pe ordinea de zi de la prima noastră ședință să fie pusă și propunerea legislativă a domnului deputat Mihai Aurelian (n.r. – privind reducerea taxelor consulare). Este o situație fără precedent din comisia noastră. Eu sunt membru în această comisie încă de la înființarea ei.

 

D.R.: Intenționați să mergeți până la capăt și să urmați gestul de a intra în greva foamei?

M.L.: În timpul ședințelor noastre din Comisia pentru românii din afara granițelor țării, noi am dat libertatea fiecărui deputat să aleagă modul personal de a susține sau a nu susține propunerea colegului nostru. Eu cred foarte mult în diplomația parlamentară și cred că într-o țară democratică, într-o țară membră a comunității europene, trebuie ca lucrurile să poată fi rezolvate pașnic, în mod diplomatic, prin negocieri. Fiecare deputat are libertatea să aleagă modul personal de a susține sau a nu susține. Nu s-a hotărât în cadrul comisiei ca toți deputații să intre în grevă, așa cum eronat a fost specificat în presă. Personal, nu cred că această formă de protest, în momentul de față, va da rezultate. Eu nu voi intra în grevă. Încă mai cred că diplomația parlamentară va lucra. Dar susțin acțiunea deputatului prin scrisorile pe care le-am făcut, prin scrisoarea noastră de protest prin care solicităm în mod expres, așa cum am spus, ca săptămâna viitoare, când este ședință de plen, solicitarea domnului deputat Aurelian Mihai să fie introdusă pe ordinea de zi.

 

Organizarea Congresului românilor de pretutindeni, plină de „ilegalități”

D.R: Ce ne puteți spune despre problema organizăii Congresului românilor de pretutindeni?

M.L.: Cu privire la Congresul românilor de pretutindeni, noi ieri (n.r. – miercuri) am avut o ședință și o întâlnire cu domnul ministru Bogdan Stanoevici. Am primit la comisie mai multe informații cu privire la organizarea acestui Congres. Evident că am constatat că acolo sunt foarte multe ilegalități. Una dintre problemele majore pe care eu le-am constatat este faptul că cele două comisii din Parlamentul României nu pot fi substituite prin Departamentul românilor de pretutindeni. În consecință, i-am propus domnului Stanoevici să ne trimită o altă informare cu privire la organizarea primului Congres. I-am solicitat domnului Bogdan Stanoevici să dea posibilitatea comisiilor parlamentare să studieze propunerea de organizare și să studieze încă o dată Legea 299/2007, pentru că am descoperit că această lege are nevoie de câteva amendamente pentru a putea fi funcțională. Apoi, după ce ambele comisii vor hotărî, prin vot, care este procedura legală de organizare în conformitate cu Legea 299/2007, vom da posibilitatea ca această propunere de organizare să fie dată în dezbatere publică pentru 30 de zile. Apoi va trebui să dăm o perioadă, probabil de trei luni, în care românii din diaspora să poată să se organizeze, pentru că eu sunt total împotriva procedurii de numire sau, conform propunerii actuale, de autonumire. Cred că reprezentanții la primul Congres al românilor de pretutindeni trebuie să fie aleși de comunitățile pe care le vor reprezenta.

 

D.R.: Vă mulțumește declarația domnului ministru Bogdan Stanoevici privind reducerea taxelor consulare pentru înregistrarea nou-născuților? Este suficient?

M.L.: Consideră că Parlamentul este cel care face legi. Evident că și Guvernul are posibilitatea să facă ordonanțe de urgență. Eu, ca deputat de diaspora, susțin orice măsură care este benefică românilor pe care îi reprezint, indiferent dacă se face prin ordonanță de urgență sau prin aprobarea unor propuneri legislative. Scopul meu în Parlamentul României este de a susține românii din diaspora. În momentul de față, salut orice inițiativă pentru reducerea taxelor pentru pașaport sau orice alte documente.

———————————————–

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR

Comunicat de presă

Bucureşti, 24 septembrie 2014

 

Dezminţire privind decizia de a intra în greva foamei

 

Deputatul PDL Mircea LUBANOVICI dezminte unele informaţii apărute în presă, potrivit cărora 16 membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării au intrat în greva foamei, alături de domnul deputat Mihai Aurelian:„Informaţiile apărute în presă potrivit cărora toţi membrii comisiei au intrat în greva foamei nu este corectă! Într-adevăr, domnul deputat Mihai Aurelian a intrat în greva foamei de mai bine de o săptămână, timp în care conducerea Camerei Deputaţilor şi reprezentanţii Guvernului au rămas pasivi la protestul colegului nostru. Noi, membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării ne-am solidarizat şi susţinem demersul colegului nostru, iar în cadrul şedinţei de ieri, a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, s-a decis să trimitem o notă de protest prin care am solicitat imperativ ca propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate (PLx 487/2013), care este unul din principalele motive pentru care deputatul de diaspora a recurs la gestul extrem, să fie introdusă pe ordinea de zi în termenul cel mai scurt posibil. De asemenea, în cadrul şedinţei, am specificat expres că fiecare deputat este liber să-şi aleagă în continuare modul de solidaritate. Un singur deputat, până în prezent, a anuţat că este dispus să urmeze, ca gest de solidaritate, exemplul colegului nostru Aurelian Mihai, în cazul în care, în urma apelului către decidenţii politici, nu va exista disponibilitate pentru un dialog real.”

Mircea LUBANOVICI

Deputat PDL

———————————————–

 

Alte articole din seria Greva foamei pentru Diaspora:

Autori articol: Ionut Mares, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!