Greva foamei pentru Diaspora: Solidaritate fără gesturi extreme

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 25 septembrie 2014

Elena-Ramona Uioreanu

Diaspora Românească: Intenționați să intrați în greva foamei în semn de solidaritate?

Elena-Ramona Uioreanu, deputat, PNL, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării (E.R.): Aceasta a fost declarația colegului meu, domnul Dolha (n.r. – Mircea Dolha, deputat PNL). Ne-am exprimat solidaritatea față de colegul nostru Aurealian Mihai. Fiind

colegi de comisie, fiind acolo, am văzut cât s-a luptat pentru colegiul lui și, practic, pentru diaspora românească și am zis că suntem alături de el și încercăm totuși să facem niște pași ca să nu fim nevoiți să recurgem și noi la gesturi extreme, pentru că, dacă stăm să ne gândim, a fost un gest extrem al dânsului, cu care noi ne-am solidarizat.

 

D.R.: Acum așteptați o reacție din partea Guvernului?

E.R.: Așteptăm în primul rând o reacție din partea ministrului (n.r. – Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru românii de pretutindeni), pentru că totuși este un ministru al românilor de pretutindeni.

 

D.R.: Domnul ministru a spus că va fi redusă taxa consulară pentru înregistrarea nou-născuților.

E.R.: Declarația vine ca o reacție, dar aceste lucruri trebuie discutate, totuși, puțin altfel, pentru că nu putem ca pentru fiecare propunere a noastră să facem o grevă ca să obținem ceva. Lucrurile trebuie să intre într-un firesc. E foarte bine, eu mă bucur că a reacționat, dar trebuie ceva mai consistent, pentru că colegul nostru este foarte hotărât. Noi chiar am vrut să depunem o moțiune simplă referitor la acest caz, pentru că dânsul a intrat în grevă și abolut nimeni nu l-a întrebat: care sunt cerințele tale? Totuși, nu a interesat pe nimeni?

 

D.R.: Miercuri, deputatul Aurelian Mihai a fost transportat la spital.

E.R.: Era deja în a opta zi de grevă a foamei. Absolut nimeni nu l-a întrebat nimic, și mă refer aici chiar și la conducerea Camerei, pentru că unul dintre punctele revendicate de el a fost exact Congresul românilor (de pretutindeni), pe care în mod normal și firesc, fiind organizat de Parlamentul României – în Parlamentul României funcționând Comisia românilor de pretutindeni -, mi se părea normal să ne ocupăm de organizarea acestui Congres, pentru că unul din punctele de pe ordinea de zi aproape la fiecare ședință este și Congresul. S-a făcut o legea pentru aceasta și încă nu s-a organizat niciodată.

 

Alte articole din seria Greva foamei pentru Diaspora:

Autori articol: Ionut Mares, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!