Greva foamei pentru Diaspora: Viața unui parlamentar, în pericol pentru drepturile românilor din Diaspora

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 25 septembrie 2014

Londra_Aurelian Mihai_Greva foamei_Bucuresti

26 septembrie a fost a zecea zi în care Aurelian Mihai, deputatul românilor stabiliți în alte state europene a renunțat să se mai alimenteze în semn de protest față de ignorarea drepturilor alegătorilor săi de către reprezentanții Guvernului de la București și în Parlamentul României. Demersul și cererile parlamentarului sunt tratate cu indiferență de premierul Victor Ponta și miniștrii săi, ca și de conducătorii celor două camere ale forului legislativ al țării.

 

10 zile de greva foamei tratate cu indolență de cei ce conduc România

Deputatul independent Aurelian Mihai a fost dus de urgență la spital pentru că starea sa de sănătate se înrăutățise, miercuri, 24 septembrie, după opt zile de greva foamei. Parlamentarul, ajuns în Camera Deputaților după ce a trăit 11 ani ca imigrant în Spania, a refuzat spitalizarea după numai o zi, pentru a-și continua supliciul în sălile Palatului Parlamentului. „Taxele reduse, ordine în consulate și morții acasă!” este sloganul sub care se desfășoară protestul deputatului. El este susținut doar de colegii din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților și de românii din străinătate, prin intermediul mesajelor telefonice ori a postărilor acestora pe website-urile de socializare. Aurelian Mihai spune că va refuza orice fel de hrană până când îi va determina pe conducătorii României să manifeste preocupare pentru cetățenii români ajunși să trăiască în afara granițelor țării natale.

 

Mărturisiri din… greva foamei

„A mai trecut o zi de protest, a 9-a”, mărturisea deputatul Aurelian Mihai în seara de 24 septembrie, printr-o postare de pe contul său personal de pe website-ul de socializare Facebook. Textul trădează gravitatea stării sale de sănătate și reflectă hotărârea sa de a continua greva foamei: „Am lăsat spitalul, cum am refuzat alimentarea de orice fel, inclusiv prin perfuzii; nu avea rost să rămân la spital, așa că dorm la Parlament, nu plec din zonă până când nu avem un semnal serios din partea celor in cauză.”

„Greva foamei, a 10-a zi!”, nota Aurelian Mihai în 26 septembrie, pe același website. „Vă mulțumesc pentru mesajele de susținere și înțelegere. Mulțumesc de asemenea colegilor din Parlament, mai ales din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, care mi-au telefonat sau m-au vizitat din prima zi, interesându-se de starea sănătății mele”, continuă parlamentarul.

Acesta a recunoscut că a fost contactat de Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, acesta fiind primul reprezentant al Guvernului Ponta care l-a căutat pe perioada primelor nouă zile de grevă a foamei.

„Din partea Guvernului s-a autosesizat dl. Stanoevici, care mi-a telefonat ieri! (25 septembrie – n.r.). Îi mulțumesc pentru acest lucru! Nu-i mulțumesc pentru minciunile spuse aseară într-o emisiune televizată, dar asta este mai puțin important!”

„Cum spuneam, nu există dialog, nu sunt reacții serioase pentru reformă și schimbare. A cam sosit momentul să înțeleagă și guvernanții că DIASPORA dorește binele românilor de acasă, acasă unde ne-am născut, ROMÂNIA”, concluzionează deputatul.

————————————–

„Noi toți cei 16 membri ai comisiei ne solidarizăm demersului făcut de colegul nostru Aurelian Mihai.”

Niculina Mocioi, deputat PDL

————————————–

 

În slujba alegătorilor…

Bogdan Stanoevici a declarat miercuri, 24 septembrie, că a luat foarte în serios reducerea taxelor la consulare pentru românii din străinătate, una dintre principalele revendicări care fac obiectul protestului prin greva foamei inițiat în Parlamentul României de deputatul Aurelian Mihai. Guvernantul a susținut acest lucru într-o întâlnire cu membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, precizând că a propus reducerea „substanțială” a taxei consulare care se plătește pentru înregistrarea nou-născuților. Ulterior, Stoianovici a mai reclamat faptul că deputatul Aurelian Mihai nu i-a trimis propriul proiect legislativ pentru reducerea taxelor consulare.

Propunerea legislativă a deputatului Aurelian Mihai pentru reducerea taxelor consulare așteaptă în Parlamentul României din primăvara anului trecut. Introducerea acesteia pe ordinea de zi pentru a fi dezbătută în Camera Deputațiilor a fost amânată în ultimele aproximativ 20 de luni, după cum susține Niculina Mocioi, deputat PDL, Vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților.

„Nu i-am trimis niciodată niciun proiect de lege de modificare a taxelor consulare, l-am depus în Parlament, nu aveam de ce să-i trimit, nu ține de departamentul pe care îl conduce și nici de Guvern. Taxele în discuție fac obiectul anexei din Legea 198/2008, de aceea, încă din primăvara trecută am trimis proiectul, la sfârșitul lunii aprilie, în Camera Deputaților, de unde a intrat pe circuit”, i-a răspuns Aurelian Mihai ministrului Bogdan Stanoevici.

Parlamentarul aflat în greva foamei a replicat și la acuzația că protestul său este motivat politic, lansată tot de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. „Demersul meu este unul politic? Bineînțeles! Nu știam că facem altceva decât politică în Parlamentul României! Este un păcat? Nu! (…) Păcat este să faci politică ignorând vocile celor care te-au votat sau nu te-au votat, dar pe care îi reprezinți!”, afirmă deputatul Aurelian Mihai.

El își expune în continuare crezul politic și devotamentul față de alegătorii săi. „Din momentul alegerilor pe care le-ai câștigat și până la jurământ, ai timp să reflectezi, după aceea 90% din timp și datoria ca politician este față de cetățeni și doar 10% față de formațiunea care te-a propus.”

Aurelian Mihai a fost ales ca deputat în circumscripția 43 Diaspora, din care fac parte românii din străinătate, stabiliți în statele Europei. Acesta a câștigat alegerile ca și candidat din partea PPDD, dar a părăsit partidul, la scurt timp după ce a fost ales, devenind deputat independent.

————————————–

„(…) Dacă planurile partidului nu coincid cu cele ale cetățenilor pe care îi reprezinți sau cu principiile morale, creștine, politice ale acestora, atunci cetățenii câștigă, îi reprezinți 100%; dormi, respiri, dai tot ce poți pentru ei, pentru că trebuie sa fii cel care trage, cel care reprezintă, cel care se bate pentru drepturile lor. Altfel, încrederea pe care cetățenii ți-o acordă, de care nu ții cont, devine ca un fruct putrezit, din care gustăm cu toții și cetatenii si politicianul.”

Din crezul politic al deputatului Aurelian Mihai, aflat de peste zece zile în greva foamei pentru drepturile celor care l-au ales

————————————–

 

Alte articole din seria Greva foamei pentru Diaspora:

Autori articol: Ionut Mares, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!