Greva generala in sistemul sanitar

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 noiembrie 2013

Angajatii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie in greva generala pe termen nelimitat, a anuntat vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, precizand ca acestia vor cere si demisia ministrului sanatatii, pentru ca nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitarile transmise. Potrivit lui Sepi, protestele sunt sustinute si de catre organizatiile profesionale ale medicilor. El a precizat ca angajatii din sistemul sanitar sunt deschisi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de acestia.

Totusi, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a spus ca data anuntata de Federatia Sanitas pentru declansarea grevei generale este doar o propunere, care trebuie sa fie agreata de toate federatiile membre ale Coalitiei Profesionistilor din Sanatate.

 

Nicolaescu: „Greva, regretabila”

Pe de alta parte, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca este regretabil ca s-a ales declansarea grevei generale, intr-un moment in care au loc negocieri pentru solutionarea problemelor din sistemul sanitar si invita reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate la discutii. Ministerul Sanatatii face apel la profesionistii din sistemul sanitar sa dea dovada de responsabilitate fata de pacienti si sa nu afecteze, prin actiunile lor, buna functionare a sistemului sanitar.

„Imi exprim convingerea ca intelepciunea trebuie sa puna in fata interesul fundamental al cetateanului, ca dialogul va ajuta la clarificarea pozitiilor si la intelegerea cu buna-credinta a realitatilor care ne determina sa actionam intr-un anume mod”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu, citat intr-un comunicat de presa al MS, potrivit Mediafax. Ministerul Sanatatii considera ca problemele din sistemul sanitar pot fi rezolvate doar prin colaborare si sustine continuarea dialogului cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate.

Angajatii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate. La 2 noiembrie, peste 4.000 de angajati din sistemul sanitar au protestat in Capitala.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!