GREVĂ. „Îndeajuns! Nu mai daţi vina pe noi!” este sloganul polonezilor

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, UK la zi pe data 18 august 2015

uk_mitingul_polonezilor_cu_tricourile_1

Aşa-numita „grevă” a polonezilor din Marea Britanie, plănuită pentru data de 20 august, în faţa parlamentulului britanic de la Westminster, urmăreşte să aducă în prim plan şi să dovedească importanţa comunităţii de polonezi din UK şi contribuţia pozitivă a acestora la economia Marii Britanii.

Polonezii, ce numără o comunitate de 700.000 de persoane în UK, s-au săturat să tot fie arătaţi cu degetul când vine vorba de mersul stângaci al economiei britanice. Manifestaţia are ca şi promotor ziarul polonez de la Londra, Polish Express, care a creat un grup pe Facebook pentru popularizarea iniţiativei.

Tomasz Kowalski, editorul publicaţiei poloneze, a declarat pentru The Independent: „Este doar o modalitate de a arăta oamenilor din UK că suntem o parte importantă a Marii Britanii. Vrem să scoatem în evidenţă faptul că suntem aici şi că ne dorim să fim apreciaţi.”

Cei care sprijină iniţiativa au creat şi un tricou roşu pe care manifestanţii l-ar putea purta la miting, pe care scrie: „Îndeajuns! Nu mai daţi vina pe noi!”.

Într-un articol al publicaţiei poloneze, potrivit Daily Mail, se explica faptul că protestul trebuie să se desfăşoare în linişte şi să fie motivat de un „sentiment de mândrie”. „Este doar pentru a arăta britanicilor rolul vital pe care îl avem în dezvoltarea economică a ţării. În mare parte, datorită nouă Marea Britanie a ieşit atât de repede din criză, în timp ce restul Europei are încă dificultăţi”, este redactat în articolul polonezilor, în care se arată şi faptul că noţiunea că polonezii sosesc în Marea Britanie doar pentru a profita de asistenţa socială îi jigneşte profund. „Suntem conştienţi de valoarea noastră”, se continuă în articol, „fără noi, un grup de aproape un milion de oameni muncitori, economia britanică n-ar fi ieşit probabil din criză”.

Comentatorii articolului din Daily Mail nu sunt convinşi de iniţiativa jurnaliştilor polonezi. „De necrezut!”, scrie Tinkerbell81, „Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar ieşi la grevă până în momentul în care ar fi apreciaţi?!” YossanMehra, din Cambridge, vede lucrurile mai clar: „În mod sigur, dacă muncitorii polonezi sunt atât de vitali economiei britanice, mă gândesc că economia Poloniei este într-o creştere de neoprit!” (n.r. ceea ce nu este chiar fals), în timp ce eamonn_15, din Surbiton, trage concluzia: „Nu polonezii, ca şi indivizi, sunt problema. Problema este reprezentată de sistem, care a permis unui număr atât de mare de persoane să intre în ţara noastră, într-un timp atât de scurt.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!