Greva medicilor pentru orele suplimentare neplătite

Articol publicat in sectiunea Muncă, UK la zi pe data 16 ianuarie 2016

uk-doctorii-in-greva-nhs-protest

Reglementările NHS din ultimii ani fac viaţa tot mai grea pentru medicii care lucrează în sistem, astfel că nu e de mirare că există un trend ascendent în rândul acestora de a pleca în alte ţări şi a-şi continua cariera acolo.

În aceste condiţii, ultima reformă pe care o plănuieşte guvernul britanic, care are ca efect diminuarea veniturilor medicilor rezidenţi, nu este privită deloc cu ochi buni. Practic, se propune limitarea numărului de ore suplimentare plătite şi, cu toate că salariile de bază ale medicilor ar urma să fie majorate cu 11 procente în compensaţie, medicii nu sunt deloc încântaţi de acest tratament, motiv pentru care marţea aceasta aproximativ 50.000 de medici rezidenţi au intrat într-o grevă de 24 de ore. Insistenţele premierului britanic de a nu face această grevă nu au fost luate în seamă.

Pe parcursul grevei s-au asigurat doar urgenţele, amânând circa 4.000 de operaţii şi proceduri în ambulatoriu care erau programate pentru această zi.

Ultima grevă a medicilor din UK a avut loc în urmă cu 40 de ani, iar de această dată medicii amenință cu un protest pe termen nelimitat dacă guvernul nu va renunța la acest proiect.

„Lucrez până la 24 de ore și de multe ori asta înseamnă non-stop. Chiar nu am pauze între zi şi noapte. Dar dacă nu voi mai fi plătit, compania ne va obliga să lucrăm pe bani mai puţini câte ore vor. Vom fi şi mai obosiţi, frustraţi şi asta va afecta siguranța pacienților”, a declarat un rezident în chirurgie pediatrică.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!