Gripa aviară, confirmată în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 24 noiembrie 2014

Prezenţa unei tulpini a virusului H5N8 al gripei aviare, cu riscuri reduse în ceea ce priveşte transmiterea la oameni, a fost confirmată marţi într-o fermă de raţe din Marea Britanie, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel la vigilenţă în Europa, relatează AFP.

„Tulpina a fost identificată drept H5N8, care prezintă un risc redus pentru sănătatea oamenilor şi niciun risc pentru alimentaţie„, a explicat Ministerul britanic al Agriculturii, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Preventiv, ferma contaminată aflată în Yorkshire, în nordul Angliei, a fost plasată în carantină începând de duminică şi a fost decisă sacrificarea celor 6.000 de raţe.

Expertul Elizabeth Mumford, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afirmă că şi alte cazuri ale virusului H5N8 vor apărea „cu siguranţă„ la animale aflate în libertate. „Nu sunt foarte îngrijorată cu privire la acest virus (…), dar trebuie să dăm dovadă de vigilenţă„, a afirmat Mumford, marţi, la Geneva.

Deocamdată, nu există informaţii cu privire la riscul contaminării oamenilor, potrivit agenţiei ONU, care nu exclude însă un astfel de risc.

Autor articol: Cosmin Lungu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!