Grupa mare, obligatorie la grădiniţă

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 martie 2014

Grupa mare ar putea deveni obligatorie la grădiniţă începând cu anul 2015. Ideea a fost supusă dezbaterii publice, a anunţat ministrul educaţiei naţionale, Remus Pricopie, în faţa Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, relatează Realitatea.net.

„Am supus dezbaterii publice ideea ca începând cu 2015 să avem grupa mare la grădiniţă obligatorie. În momentul de faţă avem deja 28% dintre copii cuprinşi în grupa mare de la grădiniţă. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga şi 2% dintre părinţi să meargă cu copiii la grădiniţă, ceea ce ar însemna un succes, pentru că de multe ori copiii care nu participă la grădiniţă sunt cei care nu reuşesc să facă faţă procesului de educaţie chiar din ciclul primar. Urmând ca în următorii doi, trei, patru ani, e bine să gândim de acum până în 2020-2025, în următorii ani, pe măsură ce consolidăm infrastructura, grădiniţa să devină obligatorie de la patru ani şi poate la un moment dat chiar de la trei ani”, a afirmat Pricopie la dezbaterile din Comisia de Învăţământ asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2013, prin care Ministerul Educaţiei Naţionale a propus mai multe modificări şi adăugiri la Legea Educaţiei Naţionale.

Patru ani de liceu

Pricopie a mai amintit că ciclul gimnazial şi liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit Ordonanţei de Urgenţă, scrie Agerpres. Documentul menţine astfel forma existentă a ciclului gimnazial şi elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial şi reducerea liceului la o durată de trei ani.

Durata învăţământului obligatoriu va creşte de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare şi prin menţinerea duratei liceului la patru ani. Prin urmare, învăţământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal şi primii doi ani ai şcolii profesionale pentru cei care aleg traseul învăţământului profesional şi tehnic.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!