GRUPA MICA TE RIDICA

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 2 septembrie 2013

Diaspora romaneasca_Grupa mica te ridica

Gradinita. Nu exageram daca o numim primul pas spre educatie al tuturor copiilor. Cu un rol atat de important in viata oricarui parinte, dar si al oricarui copil, gradinitele sunt primele cercetate, discutate, cautate si analizate de orice tanara mamica ce ajunge in Marea Britanie.

O optiune pentru familiile cu copii mici sunt gradinitele cu specific romanesc infiintate special pentru a acoperi necesitatile celor care nu s-au putut desprinde de sistemul de acasa.

Principalul motiv pentru care parintii romani aleg aceste gradinite este comunicarea in limba materna, pe care o considera foarte importanta in viata copiilor. Chiar daca nu intenționeaza sa se mai intoarca in tara, ei vor ca micutii lor sa cunoasca povestile, cantecele si poeziile copilariei romanesti.

Si astfel pornesc in cautarea gradinitei care sa le ofere copiilor tot ceea ce ofera cele din tara. Iar drumul parintiilor spre acest loc, la indigo cu unul de acasa, se dovedeste de multe ori plin de incercari.

 

 

Competitia pentru cei mai mici romani

 

Gradinitele romanesti din Londra s-au infiintat si functioneaza pentru a raspunde unei cereri. Ele exista pentru familiile de romani care isi doresc ca micutii lor sa beneficieze de invatamant prescolar in limba materna, dupa modelul celor existente in tara natala.

Ideea de „gradinita” cu care ne-am obisnuit in Romania este, totusi, greu de aplicat in Regatul Unit, sustin unii conationali, mai mult sau mai putin implicati in sistemul educational. Ei invoca in sprijinul afirmatiilor lor legislatia britanica in domeniu, rigorile diferite din sistemul de invatamant sau valorile specifice societatii multiculturale.

 

Totusi, gradinitele romanesti au devenit o realitate pe malurile Tamisei. Acestea s-au nascut in urma unor initiative private si incearca sa fie cat mai atractive pentru micutii romani…

In Marea Britanie, gradinita este numita de cele mai multe ori „nursery”. Aceasta este parte a unui sistem de invatamant prescolar total diferit de cel romanesc in care sunt acceptati copii incepand de la varsta de 3 luni si pana la 5 ani. Initial, aceste servicii sunt contra cost, valoarea taxelor putand varia de la cateva sute de lire sterline pe luna pana la cateva mii, in unitati private elitiste. Parintii pot opta pentru frecventa regulata a micutilor la gradinita sau pentru un program flexibil, in functie de necesitatile fiecarei familii si de posibilitatile financiare.

In plus, toti copiii din Marea Britanie care au implinit trei ani au dreptul la 15 ore de educatie prescolara gratuita in fiecare saptamana, timp de 38 saptamani pe un an calendaristic. Ei beneficiaza de acest drept pana la 4-5 ani, cand intra in clasa pregatitoare (reception) din cadrul invatamantului primar britanic. In anumite cazuri, aceste gratuitati se acorda cu incepere de la varsta de doi ani.

Copiii pot fi inscrisi la gradinite anual, cu incepere de la 1 septembrie, 1 ianuarie sau 1 aprilie, in functie de data la care copilul implineste trei ani.

Institutiile britanice care asigura invatamant prescolar pot fi de mai multe categorii si anume:

 • nursery schools;
 • children`s centres;
 • day nurseries;
 • playgroups;
 • childminders;
 • sure start children centres.

 

Gradinite romanesti in Londra?!

Tinerii parinti romani care traiesc in Marea Britanie au cel putin patru motive sa-si indrepte copiii spre gradinitele cu specific romanesc infiintate in aceasta tara, crede Carmen Roxana Balanuca, proprietara gradinitei Pinochio din estul Londrei. In primul rand, ei isi doresc ca „copilasii lor sa vorbeasca limba materna”, afirma aceasta. Apoi, costurile taxelor platite sunt mai „ieftine” intr-o gradinita care functioneaza dupa model romanesc decat intr-o „nursery” britanica. In fine, „educatia primita este diferita” in gradinitele romanesti din Londra, iar „cursurile sunt mai complexe”, in opinia Roxanei Balanuca.

Tanara recunoaste ca ideea de „nursery” la britanici este diferita „din multe puncte de vedere” fata de educatia prescolara din Romania. „La gradinitele englezesti, copiii primesc o educatie mai libertina, cursurile nu sunt atat de complexe”, pretinde romanca de la gradinita Pinochio.

„Ceea ce este de apreciat la ei este faptul ca pentru statul englez copiii sunt foarte importanti. (…) Exista foarte multe ajutoare pentru copii, chiar si decontul costurilor gradinitei, pana la 70-80% din valoarea totala”, recunoaste Roxana vorbind despre avantajele sistemului educational britanic.

——————————————

„La gradinita Pinochio suntem o mare familie, copilasii simtindu-se ca acasa; cred ca asta este important pentru un copil, sa simta dragoste in jurul lui, iar atunci cand cere ajutor, noi, cei de aici, i-l oferim si facem tot posibilul sa nu simta lipsa parintilor. Primim copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, iar fiecare copil umple gradinita de dragoste si bucurie.”

Carmen Ramona Balanuca, gradinita Pinochio

——————————————

 

Din Darmanesti pe Tamisa

„Imi plac foarte mult copiii si am o experienta de peste 10 ani in lucrul cu acestia datorita faptului ca am fost voluntara la un centru de zi din orasul meu”, s-a prezentat Carmen Roxana Balanuca la solicitarea Diaspora Romaneasca. Ea ne-a marturisit ca a venit in Marea Britanie din Darmanesti, judetul Bacau, si ca a infiintat gradinita Pinochio in estul Londrei in 2011.

„Incercam sa oferim cele mai bune conditii copiilor, cursurile se fac atat in limba romana, cat si in engleza, programul gradinitei este de la 6 a.m. – 7 p.m., de luni pana sambata. Gradinita este tot timpul deschisa, atat in vacante, cat si de Bank Holiday. Mancarea se pregateste zilnic, mereu proaspata, oferim 3 mese pe zi si 3 gustari. Dormitorul copiilor este dotat cu patuturi pentru fiecare copil in parte. Ceea ce este mai important e faptul ca suntem singura gradinita romaneasca acreditata din zona de est a Londrei”, ne-a declarat Roxana Balanuca.

 

 

Alternativa romano-britanica

 

Ideea infiintarii de gradinite romanesti in Marea Britanie nu este viabila, considera Doru Maliia, un roman de 46 de ani, originar din Braila, care viseaza sa coordoneze propria sa retea de gradinite pe intinsul capitalei britanice. Acestea vor accepta fara rezerve copiii romanilor ajunsi in aceasta tara, dar vor fi deschise micutilor de orice nationalitate.

„Voi dezvolta o retea de gradinite pentru copii in Londra. Am creat deja un website in acest sens, snowhite-kindergarten.co.uk. Si sunt in tratative cu mai multe primarii locale ale capitalei pentru a identifica zonele in care ar fi nevoie de acestea. Sper ca prima gradinita din reteaua Snow White sa-si deschida portile la inceputul anului scolar urmator”, afirma acesta.

 

Standarde speciale pentru Regatul Unit

Doru Maliia este unul dintre romanii ajunsi relativ recent in Marea Britanie. In ultimii ani petrecuti in tara, el a dezvoltat „un business foarte mare, in domeniul constructiilor”. Dar a ajuns la concluzia ca nu mai avea perspective ca om de afaceri in Romania, fiindca nu era „implicat politic”. Asa ca a decis sa se stabileasca la Londra, impreuna cu sotia; „mai ales pentru ca fiica mea termina anul viitor facultatea in Romania si vrea sa vina aici, pentru studii postuniversitare”, spune Doru Maliia.

In domeniul gradinitelor, sistemul britanic este unul complet diferit fata de cel pe care il cunoastem in Romania, apreciaza braileanul. „Aici nu se merge pe ideea de «programa», asa cum suntem obisnuiti in tot ce inseamna invatamantul romanesc. In Marea Britanie, gradinita este doar un loc conceput special pentru dezvoltarea abilitatilor diverse ale micutilor. Practic, fiecare gradinita este structurata pe ateliere. Asa se face ca acestea au propriile spatii destinate picturii, invatarii utilizarii calculatoarelor, dansului sau chiar a artei dramatice, de pilda. Fiecare dintre aceste asa-numite ateliere au toate dotarile specifice necesare si sunt menite sa urmareasca manifestarile copilului pentru a-l ajuta sa se dezvolte in directia cea mai potrivita personalitatii sale”, mai spune Doru Maliia.

Standardele pe care trebuie sa le indeplineasca o gradinita oarecare pentru a fi autorizata sa functioneze in Marea Britanie sunt foarte inalte, ne-a mai dezvaluit omul de afaceri. „Fiecare copil inscris intr-o astfel de gradinita trebuie sa aiba patul lui si un vestiar propriu. Normele mai impun existenta unei toalete in cladire pentru fiecare grup de 10 copii. Mai mult, fiecare atelier care functioneaza intr-o gradinita nu poate gazdui mai mult de 5-10 copii; si pentru fiecare dintre aceste grupuri trebuie sa existe cate un cadru specializat pentru educatia copiilor prescolari exact pe specializarea atelierului in cauza.

Pot sa mai mentionez regulile foarte stricte care trebuie respectate in ceea ce priveste alimentatia celor mici. Astfel, pe langa normele extrem de severe de igiena si siguranta a alimentatiei impuse in aceste institutii, se urmareste frecvent dieta si varietatea meselor oferite celor mici. Meniul trebuie sa fie diferit in fiecare zi, asigurand o alimentatie bogata in fructe si legume. Chiar si sandviciurile servite sub forma de gustari de catre cei mici trebuie sa se bazeze prioritar pe produse vegetale”, a adaugat romanul.

———————————–

„La gradinitele Snow White ne straduim sa facem tot ce este mai bun pentru fiecare pitic pe care il avem in grija. Stim ca fiecare copilas are propria sa personalitate, de aceea concepem si asiguram programe speciale pentru nevoile fiecaruia”

Se mentioneaza, in limba engleza, pe prima pagina a website-ului snowhite-kindergarten.co.uk, aflat inca in faza de constructie

———————————–

 

„Improvizatii” balcanice

Doru Maliia nu are o parere foarte buna despre gradinitele care functioneaza la Londra exclusiv pentru copiii romanilor. „Cred ca parintii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand urmaresc oferta gradinitelor private deschise de romani la Londra. In primul rand, pentru ca unele dintre acestea nici macar nu au o autorizatie de functionare. Se obisnuieste infiintarea de gradinite de unele persoane care poate nici nu au mai lucrat in acest domeniu in Romania, in spatii improvizate, in propria locuinta pe care acestea o ocupa in regim de chiriasi. In astfel de cazuri, gradinita nu este practic structurata pe ateliere, asa cum prevede metodologia britanica. Mai mult, copiii dorm in paturi folosite de persoane adulte pe timpul noptii, iar normelor de alimentatie nu li se acorda prea mare importanta. Toate acestea sunt impotriva standardelor minime obligatorii pe care ar trebui sa le respecte o institutie de invatamant prescolar.

Apoi, mai exista dezavantajul ca, in unele gradinite romanesti, copiii vorbesc exclusiv in limba romana. Acest fapt constituie un mare dezavantaj pentru cei mici, pentru ca ei nu reusesc sa socializeze cu copii de varsta lor care au origini etnice diverse, asa cum se intampla intr-o gradinita britanica oarecare”, sustine braileanul.

Taxele mici sunt singurul atu al gradinitelor romanesti, crede Doru Maliia. „Din informatiile pe care le detin, parintii romani platesc circa 20 de lire pe zi atunci cand isi lasa copilul intr-o astfel de gradinita. Se ajunge astfel la costuri lunare de aproximativ 500 de lire sterline, in timp ce la o gradinita privata de varf aceasta taxa poate fi de pana la 2.000 de lire sterline/luna. Acest pret mic nu este suficient pentru a garanta calitatea actului de invatamant din interiorul acestor institutii”, opineaza acesta.

 

Proiectul „Alba ca Zapada”

Cand prima gradinita din reteaua Snow White va deveni functionala, aceasta va fi una care va oferi servicii de educatie prescolara la cele mai inalte standarde, in conformitate cu legile in vigoare in Marea Britanie, sustine romanul care si-a propus crearea unei retele de gradinite la Londra. „Taxele nu vor fi nici foarte mari, dar nici foarte mici. Estimez ca acestea se vor situa sub cele practicate in gradinitele private britanice, dar vor fi mai mari decat in gradinitele improvizate deschise de romani, uneori fara autorizatie de functionare”, sustine Doru Maliia.

Ca o noutate, gradinitele Snow White vor fi dotate cu un sistem computerizat de monitorizare care le va permite parintilor sa isi urmareasca video copiii in orice moment de pe parcursul zilei. In plus, fiecare parinte va fi informat cu o saptamana in avans in legatura cu toate programele care se vor desfasura in gradinita.

„Website-ul nostru functioneaza deja. Acesta este foarte vizitat si apreciat in comunitatea romaneasca”, ne-a mai spus omul de afaceri originar din Braila.

„Ambitia mea este sa aduc la stadiul de functionare doua sau trei astfel de gradinite din reteaua Snow White. Apoi o sa concep un caiet de sarcini si am sa vand in franciza proiectul la cheie. Iar cand voi considera ca proiectul va ajunge la maturitate, voi vinde probabil intreaga afacere”, marturiseste Doru Maliia, cu siguranta in glas.

————————————————

Gradinite romanesti

 

Gradinita Pinochio

Adresa: 28 Connaught Road, Leytonstone E11 4AB

Contact: Roxana Balanuca

E-mail: roxana_balanuca@yahoo.com

Tel.: 075 7019 4947

 

Gradinita Prichindel

Adresa: Buller Road, London N17 9BH

Contact: Alina Olariu

E-mail: andreisialina2008@hotmail.com

Tel.: 079 3254 0617

————————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “GRUPA MICA TE RIDICA”

 1. ANDREEA Spune:

  DRAGI MAMICI DACA CITITI ACEST ARTICOL NU VREAU SA VA SPUN DECAT AVE-TI GRIJA CU CINE VA LASA-TI COPII….FETITA MEA A MERS ACUM CEVA TIMP LA ACEASTA GRADINITI SI ERA ORIBIL…DAR IN ACEL MOMENT NU AVEAM DE ALES CA NU AVEAM ACTE….COPII PRIMEAU PIZZA CONGELATA SI SUPA LA PLIC….FETITA MEA AVEA FEBRA SI AM GASIT-O JOS CU APA IN MANA IAR SEARA AM CHEMAT SALVAREA ….ACUM SLAVA DOMNULUI ESTE IN SISTEMU ENGLEZESC.,,..DAR ATENTIE DACA VA IUBITI COPII…..DA E ACREDITATA POATE DAR NU VA LASA-TI INSELA-TI….

 2. Andreea Spune:

  Buna, eu sunt unul din oamenii care au incercat sa faca ceva pentru copii romani, am facut UN Childminding home inregistrat, totul dupa legislatia din UK, am angajat fete calificate in Tara/ si UK, Dar stiti care e surpriza? TOATE CARE VIN SA LUCREZE CA EDUCATOARE SUNT INVATATE SA STEA CU CURU PE SCAUN, SA STRIGE LA COPII NU SA SE ASEZE PE PODEA/ MASA SA FACA ACTIVITATI, LE PLACE SA VB MULT NU SA SE OCUPE DE COPII, ASTA SE FACE CAND SE LUCREAZA NUMAI INTRE ROMANI SI NU AU SI ALTE NATIONALITATI, si ce credeti ca fac CAND le spui ca nu mai LUCREAZA? Suna la Ofsted si inventeaza orice sa te distruga, de ce? Pt ca Romancele in loc sa isi faca jobul ele calculeaza cat castiga proprietarul si in timpul in care ele muncesc( de fapt ar treb sa munceasca) ele calculeaza cat ar treb sa castige. Sunt f revoltata pt ca parintii asteapta calitate si nu cantitate. MENTIONEZ CA mi-au ajuns copii pe mana de la prima gradinita mentionata mai sus cu un mare Language and Speach Delay( intarziere de VB) si nu stia nici cum o cheama, canteccel sau sa interactioneze in joaca( copilul avand 2 ani juma) , doamnelor care doriti Bani oferiti calitate! Eu pe criteriul acesta am mers si nu am aparut in ziare sau mica publicitate si credeti_ma ca am lista de asteptare f lunga.Doamnelor care doriti aceasta meserie va rog ganditi_va la ce va asteapta nu la bani( daca vrei bani si nu ai suflet ai gresit meseria).EU am verificat aceste doamne de mai sus si nu figureaza in lista de inregistrare, eu atat va spun SA va fie rusine ca faceti meseria asta pe suferinta copilului( valabil pt prima doamna) Parinti folositi nursery/ childminders/ baby sitter inregistrate Ofsted pt ca in UK este ilegal ca cineva sa STEA CU copilul dvs mai mult de 2h fara a fi inregistrat( copii 0-8 ani), sau fara a avea DBS, pediatric first aid, food and safety etc.Daca nu vreti probleme nu le cautati, folositi oameni care LUCREAZA legal, chiar unii sunt mai ieftini ca doamnele de mai sus!(Mentionez ca lucrez childminder autorizat Ofsted de 7 ani, si nu am aparut in nici o reclama si nici nu o sa apar,pt ca daca iti faci treaba bine ai clienti de dai si celorlalti…….Asa se LUCREAZA Doamnelor si nu mai incercati sa faceti bani pe spatele copiilor…..si Inca cEva…..copii nu se pun la colt cu mainile sus k e ilegal asa ca terminati cu practici comuniste…

 3. Loredana Arama Spune:

  Pentru Andreeala comentariul publicat in 21 martie 2015.Ma numesc Arama Nicoleta Loredana,am 41 ani,sunt cadru didactic de 19 ani, am toate gradele didactice si imi place foarte mult sa lucrez cu copiii indiferent de varsta. Incepand cu 01.07.2015 ma mut in Londra impreuna cu fetita mea de patru ani si jumatate.As fi interesata de un loc de munca in domeniu la dumneavoastra si totodata as dori daca se poate sa-mi inscriu si fetita aici. Mentionez ca-mi pot demonstra calificarea cu acte in sprijin si am recomandari din partea Consiliului de Administratie a institutiei scolare in cadrul careia desfasor activitatea didactica de 19 ani.Daca doriti va pot trimite un CV cu calificarile mele.Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.

 4. Anca Spune:

  Gradinita Pinichio nu este inregistrata Ofsted. Aceasta domnisoara Balanuca a fost prinsa de Ofsted functionand fara acreditare si a fost inchisa gradinita. Din aceasta cauza, ea a inchiriat alta casa unde isi desfasoara activitatea. Nuexista personal calificat si copiii sunt lasati la televizor toata ziua. Mare grija unde va lasati copiii!

Spune-ti si tu parerea!