Grupurile românești de pe Facebook, surse de informație

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 28 iunie 2016

Londra_Grupuri Facebook Romani in Londra

Vă propun să facem un exercițiu de imaginație! Sunteți un român stabilit în Anglia sau unul care se gândește la posibilitatea de a veni aici. În cazul în care aveți o nelămurire, care ar fi primul pas pe care l-ați face pentru a o rezolva?! Sunt sigură că cei mai mulți dintre dumneavoastră v-ați gândit deja la internet, o sursă inepuizabilă de informații.

Pentru a ușura căutările și a veni în sprijinul conaționalilor, câțiva români s-au gândit încă de acum ceva timp să înființeze grupuri pe Facebook, grupuri ce poartă chiar numele unor orașe din Marea Britanie unde s-au stabilit semeni de-ai noștri.

Între timp, aceste grupuri de genul „Români în…” au dobândit o importanță deosebită, astfel încât cu ajutorul membrilor s-au schimbat destine, s-au luat oameni de pe stradă și li s-a oferit un loc de muncă și un pat în care să doarmă. De asemenea, apelând la cei cu o mai mare experiență, românii nu au mai fost nevoiți să sune la diverse instituții pentru a rezolva problemele de care se loveau.

În Londra, capitala Marii Britanii, trăiește cea mai mare comunitate de români din UK. Prin urmare, și grupurile de pe Facebook destinate lor au cel mai mare număr de membri. Toate au un singur scop: să vină în sprijinul românilor din Anglia. Diaspora Românească a stat de vorbă cu administratorii a două dintre cele mai mari grupuri, ambele având aceeași denumire: „Români în Londra”…

 

 

„Români în Londra”, un proiect de suflet

 

Londra_Felix Arotaritei_grup Facebook Romani in Londra

De loc din județul Botoșani, cu o carieră de profesor în spate, Felix Arotăriței a ajuns în Marea Britanie în urmă cu cinci ani. Dezamăgit de cât de puține satisfacții îi oferea domeniul în care lucra, dascălul și-a spus în sinea lui că nu vrea să mai audă de România și de români. În scurt timp, și-a schimbat părerea, iar asta are o strânsă legătură cu înființarea grupului „Români în Londra” (https://goo.gl/jTfih4), în prezent, al doilea ca număr de membri (n.r. – aproximativ 70.500 de membri).

„În opinia mea, românii pleacă din țara lor din două cauze: una este cea materială, iar cealaltă, este cea profesională. Eu m-am încadrat în cea de-a doua. Am fost profesor de fizică, iar mai apoi directorul unui grup școlar din Botoșani. Dezamăgirile sistemului în care activam erau multe, așa că la un moment dat m-am decis să intru pentru un an în concediu fără plată și să vin la muncă în Anglia. Șederea s-a prelungit până în prezent. La început, însă, mi-a fost foarte greu, am lucrat ca muncitor necalificat, iar un job nu se găsea ușor. Cu timpul, am făcut toate demersurile pentru a intra în legalitate, însă fără prea mult ajutor din partea cuiva. De aici a pornit și ideea de a fonda un grup care, în viziunea mea, urma să fie un spațiu virtual unde cei cu experiență britanică să le întindă o mână ajutor celor aflați la început de drum.

Așa cum am sperat, proiectul meu de suflet a avut efectul scontat. În scurt timp, au apărut întrebări legate de obținerea diverselor carduri necesare în UK, de obținerea NINo sau efectiv despre oferte de muncă. De multe ori, primul care posta un răspuns eram chiar eu, bazându-mă pe experiența pe care o dobândisem.”

—————————————

La patru ani distanță de la înființare, numărăm peste 70.000 de membri în grup și mi-ar fi imposibil să le răspund tuturor, însă acum suntem mai mulți administratori și, de asemenea, oamenii și-au făcut un obicei din a oferi soluții celor care ridică diferite probleme.”

Felix Arotăriței, fondatorul unuia din cele două grupuri Români în Londra

—————————————

 

Prietenul virtual la nevoie se cunoaște

Din momentul în care a fost creat acest grup „Români în Londra”, oamenii au dat dovadă de maximă implicare de fiecare dată când un caz nou li se aducea în atenție.

Felix Arotăriței, fondatorul unuia din cele două grupuri „Români în Londra”: „De-a lungul timpului, am încercat să păstrez în grup numai oamenii cu o atitudine pozitivă, fără însă a exagera cu cenzura, lucru care, în opinia mea, omoară un grup de socializare. Împreună, toți cei din grup s-au implicat în numeroase acțiuni. Sute de oameni au fost ajutați cu un job imediat ce au postat pe grup că și-au pierdut serviciul sau că persoanele care se oferiseră să îi ajute s-au făcut nevăzute. De asemenea, foarte mulți români și-au găsit o locuință apelând tot la această comunitate virtuală. Vedeți dumneavoastră, oamenii apelează, în primul rând, la grup pentru că este gratis și, în al doilea rând, pentru că mulți dintre ei nu se descurcă să vorbească limba engleză și astfel le-ar fi mai greu să se adreseze unui birou abilitat sau unei instituții.

Au fost și cazuri de oameni rămași în stradă sau de oameni bolnavi care nu dispuneau de banii necesari pentru o intervenție chirurgicală. De fiecare dată, s-a încercat sprijinirea lor. În aceste situații trebuie precizat că nu numai românii din Londra au ajutat, ci și alții stabiliți în diverse orașe din UK sau chiar în alte țări. Unul dintre cele mai recente cazuri care a ajuns chiar și în atenția presei din România a fost cel în care un bătrân, moș Pătru, găsit pe stradă la cerșit, a fost ajutat să se întoarcă acasă (n.r.: mai multe informații despre cazul bătrânului abandonat de cel care l-a adus la cerșit găsiți AICI).”

—————————————

„Ce am încercat eu, pe cât a fost posibil, a fost să împiedic promovarea unor cazuri fictive ce i-ar fi făcut pe cei cu suflet bun să cadă în plasa celor rău intenționați. De fiecare dată când se postează un nou caz, sunt atent cine o face, iar dacă este o persoană cu vechime în grup sau despre care știu că are bune intenții, atunci las în pace postarea.”

Felix Arotăriței

—————————————

 

Un nou proiect pentru cei din grup

În interviul acordat pentru Diaspora Românească, fondatorul grupului „Români în Londra”, Felix Arotăriței, a dezvăluit care este cel mai nou proiect menit să le ofere românilor și mai mult sprijin, de data aceasta direct de la specialiști:

„Românii au mereu nevoie de informații. Este posibil ca pașii pe care i-am urmat eu, de exemplu, în obținerea unui card bancar să nu mai fie valabili și în cazul altei persoane, și asta pentru că criteriile se schimbă destul de des. Asta înseamnă că avem nevoie de sprijinul unor persoane aflate la curent cu toate noutățile. Prin urmare, împreună cu ceilalți administratori o să organizăm întâlniri cu diverși oameni, pregătiți pe anumite domenii și o să încercăm să răspundem la întrebările cetățenilor români aflați în UK. Aceste întâlniri vor fi filmate și vor putea fi urmărite pe pagina noastră de Facebook. Unele propuneri de discuții o să le facem noi, altele, însă, vor veni chiar de la cei direct interesați să afle un răspuns de la o persoană abilitată. De altfel, un prim astfel de interviu a avut deja loc, iar invitata noastră a fost Camelia Popa, fondatoarea organizației G&E in a bottle, organizație ce oferă sprijin familiilor ce au copii cu dizabilități (n.r. – puteți urmări întregul interviu AICI).”

Felix Arotăriței a oferit și câteva exemple de teme pe marginea cărora se vor purta discuții și se vor oferi răspunsuri în viitoarele interviuri. Acestea ar fi: integrarea românilor în UK, cursuri de limba engleză și cursuri de calificare profesională, cum redactăm un CV, cum ne înscriem copilul la școală, ce trebuie să știm despre vechimea în muncă, în UK (despre pensii) etc.

 

 

86.000 români uniți într-un singur grup

 

londra_Sorin Scarlat_grup Facebook_Romani in Londra

Fondat în urmă cu aproximativ cinci ani, grupul „Români în Londra” (https://goo.gl/Rz0XwY) a cunoscut o dezvoltare rapidă. Din dorința de a socializa cu alți români aflați în UK, în special în metropola de pe Tamisa, zilnic, câțiva conaționali trimit cereri de înscriere în acest grup.

Cei cinci administratori sunt cei care decid dacă îi acceptă sau nu pe cei care vor să se alăture celui mai numeros grup de prieteni virtuali, români, din Regatul Unit al Marii Britanii. Fondatorul a fost Lucian Neagu, iar pe parcurs i s-au alăturat alți administratori. Din luna februarie a acestui an, printre cei răspunzători de această comunitate este și Sorin Scarlat, un român stabilit în UK de aproximativ 12 ani. El a acceptat să acorde un interviu pentru Diaspora Românească și astfel a dezvăluit ce presupune această activitate și cum influențează grupul pe cei ce fac parte din el.

Sorin Scarlat, administratorul unui grup „Români în Londra”: „Români în Londra” reprezintă cel mai puternic grup care servește comunitatea românilor din Marea Britanie şi este renumit pentru oportunităţile de creştereşi dezvoltare personală și profesională pe care le oferă. Aici socializăm, ne ajutăm unii pe alții, legăm prietenii, facem schimb de informații, ne facem cunoscute serviciile, căutăm și oferim locuri de muncă, chirii, acte etc. De departe, postările cu cea mai mare priză sunt cele de natură socială. Românii din UK mereu au fost uniți și s-au implicat când a fost vorba să dea o mână de ajutor. Nu de puține ori implicarea celor care fac parte din grup a schimbat destine. Pe această cale vreau să le mulțumesc foștilor și actualilor admini și membri pentru tot ce au făcut pentru comunitate.”

—————————————

„Noi am preluat grupul la începutul anului și de atunci am ajutat la repatrierea a doi tineri care și-au pierdut viața aici, plus vreo câteva cazuri sociale. Când zic «am ajutat» mă refer, în principal, la membrii grupului. Puterea acestui grup stă exclusiv în MEMBRII săi, ei sunt grupul «Români în Londra».”

Sorin Scarlat

—————————————

Grupul pe care îl administrează Sorin Scarlat și celelalte patru persoane are cei mai mulți membri. Între timp, au apărut și alte grupuri, unul dintre ele reușind să strângă un număr de români destul de apropiat de al lor. Sorin Scarlat a ținut să sublinieze că, având în vedere această situație, nu există totuși animozități între cele două grupuri, chiar dacă unele diferențe există.

„Colaborăm foarte bine cu colegii noștri de pe celelalte grupuri, nu există o concurență și mereu ne ajutăm între noi. Nu știu dacă ne diferențiem foarte mult, probabil suntem puțin mai stricți și mai atenți la ce se postează pe grup. Deoarece au apărut mulți «postaci», și foarte multe site-uri obscure care dezinformează, considerăm că este datoria noastră să verificăm și să triem știrile și informațiile care se postează pe grup.”

—————————————

„Nu postați poze cu oameni bolnavi, nu cereți și nu donați bani pe grup pentru diverse cazuri aparent nobile. Cele mai multe sunt înșelăciuni la scară mare; nu lăsați mila să învingă rațiunea. Excepție fac cazurile care sunt postate de către administratorii grupului și care au fost verificate bine de tot în prealabil.”

Regula nr. 16 din Regulamentul grupului „Români în Londra”

—————————————

 

Nu lăsați mila să învingă rațiunea!

Fiind o comunitate atât de mare, există șanse destul de mari ca în spatele unor postări să se afle persoane care au intenția de a profita de românii cu dare de mână. În încercarea de a preveni aceste incidente, adminii verifică riguros fiecare mesaj ce apare în grup. De asemenea, chiar de la prima accesare a grupului Români în Londra (n.r. – cel cu 85.000 de membri) îți „sare în ochi” un regulament ce trebuie musai respectat.

—————————————

„Noi, adminii, verificăm fiecare caz pe care îl prezentăm comunității. Nu putem oferi garanții, dar vă spun sigur că fiecare caz este verificat temeinic.  Până acum n-am avut parte de înșelăciuni și sper să nu avem surprize nici în viitor. Și da, oamenii se implică de fiecare dată. Românii sunt oameni frumoși, cu suflet bun, gata să sară în ajutor de fiecare dată când este nevoie. Nu sunt de acord cu cei ce zic că «românii sunt hoți», «ferește-te de români» și toate miturile care circulă referitor la «cât de periculoși sunt românii în străinătate». Normal că sunt și excepții, dar cei mai mulți sunt oameni serioși și respectați în comunitățile din care fac parte.”

Sorin Scarlat

—————————————

Așa cum precizam și la începutul acestui material, aproape pentru fiecare oraș mai mare din UK a fost creată o pagină pe Facebook, special pentru românii stabiliți acolo. „Comunitatea virtuală” este direct proporțională cu cea „reală”. Însă, chiar dacă unele grupuri numără zeci de mii de persoane, iar altele doar câteva sute, scopul lor este același: socializarea și oferirea de sprijin tuturor celor care au nevoie. Uneori, acest sprijin poate însemna un sfat, alteori un loc de muncă sau, de ce nu, o sumă de bani. Indiferent despre ce a fost vorba, românii au dovedit că se pot uni atunci când cauza este una nobilă.

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!