The Guardian: 5 stele pentru un film românesc!

Articol publicat in sectiunea Cultură, UK, despre români pe data 23 ianuarie 2016

uk-aferim-in-the-guardian

„Bravo!”, spune criticul american Jordan Hoffman în cotidianul britanic The Guardian, la sfârşitul articolului în care are ca subiect ultimul film al lui Radu Jude, „Aferim!”, câştigător în 2015 al premiului „Ursul de Argint” de la Berlin.

Iată fragmente din critica generoasă a lui Hoffman despre „Aferim!” („Bravo”, cuvânt preluat din turcă), un film istoric plasat în Valahia anilor 1830, în care doi bărbaţi caută un rob fugit de pe moşie:

„(n.r. „Aferim!”) este plin-ochi de comportament josnic, limbaj usturător, rasism vulgar, misoginism şi, în general, o părere nu tocmai bună despre viaţa omului. Un moment de moralitate ar fi, spre exemplu, când personajul principal sugerează că, probabil, prizonierul nu ar trebui să fie executat de-a dreptul, ci să i se aplice mai degrabă o bătaie-soră-cu-moartea prin metode umilitoare. Şi totuşi, ca în aşa de multe alte filme româneşti, abordarea lui Radu Jude este făcută cu un umor ascuns sub o aparenţă de seriozitate, născut dintr-o cultură clădită de istoria zbuciumată a unei naţiuni care pare a avea o singură constantă: oamenii sunt făcuţi pentru a suferi.”

„Costandin şi Ioniţă, tată şi fiu, sunt oameni ai legii trimişi pentru a găsi un rob fugit de pe moşie. Cei doi circulă prin peisajul feudal, static, deranjând peste tot unde caută. La începutul drumului, ei întâlnesc un preot care ţine o predică furioasă despre evrei, turci şi ţiganii robi, pe care îi înzestrează cu tot felul de epitete, cel mai comun (şi cel mai puţin jignitor) fiind termenul de <<ciori>>.”

„În timp, oamenii legii găsesc robul fugit, Carfin, în slujba unui fermier. Este împuşcat în fund şi aruncat pe spinarea unui cal pentru a-l transporta înapoi la moşier. Din motive prea puţin clare, cei doi îl ridică şi pe Tintiric, un foarte precoce băiat rob. Acesta pare a ajunge la inima lui Costandin, secvenţe în care ai zice că filmul arată şi partea umană a personajelor, în special atunci când eroii peliculei ajung la un oarece târg de distracţii. Acolo, însă, Constandin îl vinde pe băiat fără a clipi, chiar la preţ redus pentru că nu avea acte asupra lui, spre marea consternare a băiatului.”

„(…) filmul, cu toate că te izbeşte din plin cu ororile istoriei, îţi dă nenumărate prilejuri de a te amuza.”

Mai departe, criticul american povesteşte câteva scene hazlii, vorbeşte despre robul Carfin, care fugise de la boier pentru că fusese prins cu nevasta stăpânului său şi, în final, face şi o descriere a kitsch-ului reprezentat de imaginea boierului, a gospodăriei şi moşiei acestuia.

„Întreaga peliculă este alb-negru, astfel că totul în Aferim! te duce cu gândul la filmele clasice. (…) Accentul pe care filmul îl pune pe problemele de rasism are rezonanţă cu actuala criză a refugiaţilor, la fel de actuală fiind şi atitudinea rezervată faţă de orice schimbare politică sau economică.”

„Bravo, indeed”, spune Hoffman în încheierea articolului său pentru un film, în opinia lui, de cinci stele.

Pelicula regizorului Radu Jude are mare succes, însă există şi critici la adresa filmului, care reclamă mesajele anticreştine din film, mergându-se până la atacuri de genul „Sigur că filmul va fi premiat pentru că regizorul are nume de evreu”, după cum se plânge însuşi regizorul român.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!