Guvern nou din 8 martie. Cu sau fără PNL?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 martie 2014

Ruptura USL-ului pare tot mai aproape după ce negocierile pentru remanierea guvernului au eșuat. Luni, premierul Victor Ponta a anunțat guvern nou până pe data de 8 martie, cu miniștri ai actualului cabinet numiți pe locurile vacante în cazul în care PNL se retrage, iar USD îi lasă poziția de președinte al Senatului lui Antonescu.

Marți, Crin Antonescu a convocat liberalii să hotărască ieșirea PNL de la guvernare.

„Dacă hotărârea va fi de retragere a PNL, voi nominaliza pe posturile acestora tot membri ai cabinetului”, a spus Victor Ponta, după ședința liderilor USD, arătând că termenul limită pentru numirea unui ministru la interne este 8 martie. După acea dată, a arătat șeful Guvernului, nu mai poate fi ținut un ministru interimar pe acea funcție.

„Nimeni din USD nu va iniția și nu va sprijini vreo procedură de revocare a domnului Antonescu din funcția de președinte al Senatului”, a adăugat premierul, care a spus că oricât ar fi de mare disensiunea între PNL și restul partidelor din USL, liberalii vor fi oricând bineveniți la guvernare.

„Dacă nu există o soluție de continuare a guvernării alături de PNL, voi merge în Parlament cu o structură a Guvernului care să permită continuarea programului USL și voi anunța faptul că, din punctul de vedere al PSD, PC și UNPR, mâna întinsă pentru PNL, de a fi alături în structurile centrale, guvernamentale, rămâne valabilă”, a spus Victor Ponta.

Premierul a anunțat și faptul că are mandat politic din partea celor trei partide care formează USD să găsească o majoritate parlamentară. „Voi iniția și am acest mandat să încep discuții pentru formarea unei majorități care să sprijine guvernul”, a mai spus președintele PSD.

Iohannis: „Primul pas, retragerea miniștrilor”

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eșuat. Totodată, a explicat că, dacă se ia decizia retragerii miniștrilor liberali din Guvern, în BPN al PNL, aceștia nu vor mai participa la următoarea ședință a Executivului. Acesta a mai precizat că ieșirea miniștrilor liberali de la guvernare ar fi „cu siguranță un prim pas” către ruperea USL: „Dacă Delegația Permanentă hotărăște retragerea miniștrilor, acest lucru nu va fi reversibil.”

Primarul Sibiului consideră că, existând o majoritate a USL de 70% în Parlament, ar fi fost „o chestiune care ar fi durat câteva minute dacă s-ar fi dorit, dar nu s-a dorit”, făcând referire la remanierea guvernamentală.

„Este un pretext din partea USD, care nu a vrut să intre în Parlament cu această mică modificare. (…) Negocierile au eșuat pentru că nu a existat dorința și voința politică simplă din partea USD de a intra în Parlament cu o mică modificare”, a spus prim-vicepreședintele liberal, citat de ziare.com. „Partenerii noștri, PSD, sau cum se numește mai nou, USD, se pare că nu au dorit să se facă aceste schimbări. Dacă la început totul părea că este în regulă, pe parcurs au apărut noi și noi pretexte de ce nu se poate face această remaniere”, a mai afirmat edilul.

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat, referitor la USL, că aceasta „există pe hârtie, nu mai există de facto”. Acesta a explicat că, dacă PNL se va retrage de la guvernare, partidul va ajunge în Opoziție: „Dacă vom colabora sau nu cu alte partide, e o decizie pe care o vom lua.”

Totodată, vorbind despre referendumul pentru Constituție, prim-vicepreședintele PNL a spus că este foarte posibil ca acesta să nu se mai organizeze odată cu alegerile europarlamentare, din moment ce USL s-ar rupe, după ce a susținut modificarea Constituției. „Nu sunt convins că mai există voință politică necesară pentru a duce mai departe un proiect de o așa amploare”, a explicat liderul liberal.

Crin Antonescu a convocat marți Delegația Permanentă pentru a se decide dacă PNL iese de la guvernare, după ce vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu (PSD), a anunțat programul camerei parlamentare pentru următoarele zile, în el nefigurând o ședință de plen reunit în care s-ar fi putut vota o nouă structură a Guvernului, așa cum ceruseră liberalii.

UDMR: „Posibil să avem un nou guvern”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu negociază cu PSD sau PNL intrarea la guvernare, însă susține că, dacă USL se rupe, probabil în foarte scurt timp se va naște un alt guvern, cu o altă susținere, dar cu „legitimitate în Parlament”.

Întrebat dacă a negociat cu PSD intrarea la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns: „Sunt zvonuri, sunt speculații, nu au nicio bază, nu există nici negocieri publice, nici secrete, de niciun fel. Până există un guvern care are o susținere în Parlament, fie că există un conflict, că există certuri, că există neînțelegeri, că se apropie sau nu o ruptură, putem discuta, dar până există o majoritate parlamentară, noi nu intrăm în discuții nici cu PSD, nici cu PNL, nu e corect, nu e fair și nu ne-a invitat nimeni la nicio negociere, nici PSD, nici PNL. Nu există astfel de situație, eu infirm aceste zvonuri, speculații. Comentatorii politici, unii cred că tot ceea ce se zboară, unii au impresia că se și mănâncă. Eu doar pot să infirm.”

El a menționat că nu a primit nicio invitație la dialog nici din partea PSD, nici a PNL. Întrebat dacă s-a discutat în UDMR despre cum se va poziționa Uniunea față de un eventual guvern USD, Kelemen a răspuns negativ.

„Nu am deschis acest subiect și nu îl vom deschide până nu va fi o situație despre care putem discuta la modul concret. Nu doresc să avem o astfel de situație în viitorul apropiat. Nu vreau să fim noi introduși în această ceartă de familie, în discuția între PNL și PSD. Am o rugăminte către toți comentatorii politici și toți scenariștii politici să nu ne introducă pe noi în aceste discuții, că am solicitat așa ceva, nimeni nu ne-a rugat pe noi să ne băgăm în așa ceva, nici PSD, nici PNL. Până când există coaliție, majoritate parlamentară, nu discutăm”, a adăugat el.

Întrebat dacă guvernul Ponta mai are legitimitate dacă un partid din USL nu mai este la guvernare, Kelemen Hunor a spus că va avea legitimitate așa cum a avut și guvernul Tăriceanu, când a plecat PDL și a rămas PNL cu UDMR și a avut o susținere parlamentară.

„Există fel și fel de soluții. Și în acest moment, dacă va exista și pentru un alt guvern, nu știu cine va pleca, nu știu ce majoritate va avea în Parlament. Așa a avut legitimitate și guvernul Boc în 2009 câteva luni până la alegeri. Față de 2007, când noi guvernam cu PNL și aveam 20% în Parlament, ce s-a schimbat?”, a conchis Kelemen.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!