Guvernatorul Bancii Angliei: „Criza pietei imobiliare s-a incheiat”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 24 februarie 2014

Piata imobiliara din Regatul Unit a depasit criza cu care s-a confruntat incepand din 2008 si se afla acum in plin proces de revenire, a dat asigurari canadianul Mark Carney, actualul guvernator al Bank of England – banca nationala a Marii Britanii.

„Putem observa in acest moment cum pretul caselor incepe sa se recupereze; este vorba de un fenomen generalizat care se manifesta pe intreg teritoriul regatului”, a declarat Carney in 16 februarie, in cadrul emisiunii Andrew Marr Show, difuzata pe canalul BBC One. El a adaugat ca Irlanda de Nord este singura regiune a Marii Britanii in care valoarea locuintelor nu a crescut in ultima perioada.

Guvernatorul Bancii Angliei a recunoscut, in acelasi context, ca piata imobiliara din Londra traverseaza o evolutie aparte fata de restul tarii, in conditiile in care pretul imobilelor din capitala britanica a suferit cresteri mult peste media nationala. Mark Carney a subliniat ca banca nationala nu poate face nimic pentru a stopa aceasta evolutie.

Pretul locuintelor din metropola londoneza creste in medie cu 10% pe an, iar o interventie a Bancii Angliei in sensul cresterii ratei dobanzii de referinta nu ar modifica prea mult actualul trend ascendent, comenteaza BBC News, intr-un articol pe aceasta tema.

—————————–

„Cele mai multe tranzactii imobiliare care au loc in Londra nu se fac prin credite ipotecare, ci sunt facute cu bani lichizi, in general de catre investitori straini. De aceea, noi, in calitate de banca nationala, nu putem face prea mult. Putem modifica anumite reguli referitoare la desfasurarea tranzactiilor, dar fara niciun rezultat. Putem schimba, de asemenea, rata dobanzii de referinta, dar fara niciun rezultat”

Mark Carney, guvernator al Bank of England

—————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!