Guvernatorul BNR: Cursul va rămâne în zona de echilibru

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 16 ianuarie 2015

Banca Națională a României este pregătită să intervină rapid în cazul unor situaţii de dezechibre pe pieţele interbancare, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când leul nu s-a depreciat, ci a pierdut din aprecierea anterioară, iar în 2015 va rămâne în zona de echilibru, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Categoric, leul este o monedă vie. A avut perioade de odihnă prelungite, dar mai pot să apară şi dezechilibre. Cum s-a întâmplat în decembrie. Ministerul Finanţelor face plăţi masive, apar mulţi lei pe piaţă. Nu stăm să ne uităm, reacţionăm (…) Suntem în continuare pregătiţi, ca şi anul trecut, să acţionăm rapid pe piaţă, dacă apar dezechilibre”, a spus Isărescu, referindu-se la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro.

El a precizat că nu există fundamente pentru mişcări ample ale cursului de schimb, întrucât deficitul de cont curent al balanţei de plăţi este mic şi acoperit de investiţiile străine directe, astfel că intervenţiile în situații de dezechilibre sunt explicabile, deşi banca centrală nu are un obiectiv de curs şi nu este deranjată de mişcări de până la 5%.

„Pentru anul trecut, noi nu vedem niciun fel de depreciere. Dacă leul a scăzut de la 4,52 (lei/euro n.r.) la 4,38, apoi a stat tolănit din martie în octombrie între 4,40 şi 4,44 şi apoi s-a dus spre 4,48, credeţi că s-a depreciat? Nu, el şi-a mai mâncat din apreciere. În 2014, leul nu s-a depreciat şi nu cred că va ieşi din zona de echilibru nici în acest an”, a continuat Isărescu, citat de Mediafax.

El a arătat că banca centrală intervine pe piaţă atunci când apar dezechilibre, inclusiv emoţionale.

„Curs de echilibru înseamnă cam unde a fost anul trecut”, a mai spus Isărescu, precizând că există un interval de variaţie care nu necesită intervenţii.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor, soliditatea economiilor din Europa Centrală şi de Est va contribui la aprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului, în 2015, după scăderile înregistrate în ultimele săptămâni.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis la 7 ianuarie să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!