Guvernul a aprobat Electorata

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2014

electorata1_1

Guvernul a aprobat forma finală a schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, denumită „Electorata”. Aceasta se va aplica pentru persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/lună, dar cu o reducere a plafonului cu care banca poate diminua rata lunară de plată, de la 50% la 35%.

Potrivit formei finale a ordonanţei de urgenţă, obţinute de Mediafax, deducerea din venitul lunar impozabil a fost menţinută la 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele lui 2015. Astfel, fiecare client care va obţine o restructurare a creditelor în condiţiile solicitate de stat ar putea primi un beneficiu lunar de cel mult 144 de lei, aferent impozitului de 16% aplicat la suma maximă deductibilă.

Ordonanţa stabileşte că deducerea se acordă lunar, după încheierea perioadei de reducere a ratei, încadrabilă în perioada 1 ianuarie 2016 şi 31 decembrie 2017 şi reprezintă rata din această perioadă, dar nu mai mult de 900 lei/lună.

 

Perioada maximă: un an și nouă luni

Întrucât băncile şi clienţii pot aplica astfel de restructurări începând cu 1 iulie 2014 până la 31 decembrie 2015, iar perioada în care se acordă deducerea este cuprinsă între 1 ianuarie 2016 şi 31 decembrie 2017, rezultă că perioada maximă pentru care un client ar putea beneficia de deducere este de un an şi nouă luni.

În proiectul publicat de Ministerul Finanţelor la începutul lunii iunie, schema fiscală se aplica pentru venituri din salarii de cel mult 2.000 de lei/lună, dar nu era precizat dacă este vorba de salarii brute sau nete.

Critici

Consiliul Fiscal apreciază că impactul bugetar în urma aplicării schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, Electorata, s-ar putea situa cu mult sub estimarea Finanţelor, de 725,5 mil. lei pentru 2016 şi 757 mil. lei pentru 2017, întrucât măsura nu este atractivă pentru majoritatea debitorilor.

Electorata a fost introdusă prea târziu şi va avea un efect redus, apreciază și Magda Săndulescu, directorul executiv al reţelei de retail BCR, afirmând că o variantă mai bună ar fi fost ca statul să deducă fiscal dobânda sau costul total aplicat creditului lunar pentru anumite segmente de clienţi.

„Impactul real al schemei nu va fi unul mare, întrucât clienţii au înţeles că amânarea unei dobânzi şi creşterea perioadei de credit vine cu un cost suplimentar, aşadar din efortul de educare se înţelege şi eficienţa instrumentului. Eram adepţii unor măsuri simplificate care să ducă la un efect rapid în piaţă”, a declarat Magda Săndulescu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!