Guvernul blocheaza in continuare angajarile

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 noiembrie 2013

Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numarul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decat cu aprobarea speciala a Guvernului sau a autoritatilor locale, dar vor putea creste cheltuielile salariale, indiferent daca au avut sau nu profit, in functie de inflatia pe 2014. Prevederile au fost incluse in proiectul de buget obtinut de Mediafax.

Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoza de venituri de 201,9 miliarde lei si un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde lei, rezultand un deficit de 14,5 miliarde lei.

Defalcat, bugetul de stat se bazeaza pe venituri de 100,8 miliarde lei, iar cheltuielile se vor ridica la 119,1 miliarde lei, din care 47,7 miliarde lei reprezinta cheltuieli de personal.

Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost construit pe venituri de 51,8 miliarde lei si cheltuieli de 52 miliarde lei. Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei. Bugetul este construit pe un deficit de 2,2% din PIB si o crestere economica de 2,2%.

Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor. Nivelul contributiei la Pilonul II prevazut pentru acest an, de 4%, a fost cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul initial, dupa ce, in 2009, Guvernul a decis sa mentina cota la 2% pe fondul crizei financiare. Pana in 2016, contributia ar trebui sa ajunga la 6%, potrivit legislatiei.

Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decat fondurile alocate in acest an, dar le va impune sa finanteze cu prioritate proiecte UE si interzice alocarea de fonduri pentru lucrari noi, daca nu sunt asigurate mai intai proiectele in derulare. In acest an, bugetele locale au fost alimentate cu sume defalcate din taxa pe valoare adaugata in cuantum de 14,6 miliarde lei.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!