Guvernul Cameron introduce metode comuniste de „supraveghere” a studenţilor străini în universităţile din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Educaţie şi învăţământ pe data 24 iulie 2014

Statul britanic a ajuns să folosească metode comuniste de „supraveghere” a persoanei, pentru a combate imigraţia, reclamă studenţii străini şi profesorii de la universităţile din Scoţia, conform ediţiei online din 20 iulie a publicaţiei Herald Scotland.

 

Studenţii străini se simt „urmăriţi”

Personalităţi din mediul universitar academic critică politica actualului guvern de la Londra, acuzând că se simt obligaţi să monitorizeze studenţii străini şi să exercite atribuţiuni care le revin, de fapt, autorităţilor vamale din Marea Britanie.

Nemulţumirile manifestate de reprezentanţii universităţilor se referă la regulile severe introduse de guvernanţi pentru depistarea imigranţilor din afara UE care abuzează de posibilitatea de a studia în Regatul Unit, doar pentru a obţine o viză de şedere în această ţară.

Reacţiile au apărut la doar câteva luni după ce autorităţilor britanice li s-a reproşat că descurajează prezenţa studenţilor români şi bulgari în universităţi şi colegii. În luna noiembrie a anului trecut, ministerul învăţământului britanic a decis suspendarea finanţările acordate pentru perioada studiilor tinerilor originari din România şi Bulgaria, sub pretextul existenţei a numeroase abuzuri în sistem.

———————————

„Toate aceste obstacole de ordin birocratic mi se par umilitoare. Sunt student, iar după terminarea studiilor mă voi întoarce probabil acasă. Am fost acceptat la universitate în Glasgow şi am obţinut finanţare pentru a putea să studiez. Nu înţeleg de ce autorităţile sunt atât de pornite împotriva noastră. Nu cred că noi, studenţii, reprezentăm o ameninţare.”

Batuhan Sarp, student de origine turcă în Glasgow, Scoţia

———————————

 

Amintiri din comunism

„Unele dintre cele mai grave limitări caracteristice sistemelor comuniste din Europa de Est, dinainte de 1989, au fost absenţa pluralismului şi a transparenţei instituţionale”, a declarat dr. Jan Culik de la University of Glasgow, crescut în Cehoslovacia comunistă. „Oricine făcea parte din sistem trebuia să îşi manifeste susţinerea entuziastă a acestuia sau măcar să mimeze o astfel de atitudine. Iar dacă cineva nu se supunea acestei pretenţii şi nu îşi exprima fidelitatea faţă de regimul comunist, era considerat infractor. Iar în Marea Britanie se aplică acum acelaşi principiu”, a susţinut profesorul universitar, citat de Herald Scotland. „Ni se cere să ne substituim funcţionarilor vamali. Home Office (Ministerul de Interne britanic – n.r.) se aşteaptă ca moi, ca şi cadre universitare, să facem munca celor responsabili de problemele imigraţiei. Unii colegi de-ai mei chiar au solicitat, mai în glumă, mai în serios, uniforme de funcţionari vamali”, a continuat prof. Jan Culik, pe un ton critic.

„Studenţii străini reprezintă un câştig enorm atât pentru universităţi, cât şi pentru întreaga societate britanică”, a mai spus un reprezentant al University of Strathclyde din Glasgow, Scoţia. „Suntem mândri că în universitatea noastră învaţă studenţi veniţi din peste 100 de state”, a afirmat aceeaşi persoană, căreia publicaţia Herald Scotland nu îi divulgă identitatea.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!