Guvernul de la Londra, vinovat pentru prejudicierea imaginii românilor

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 31 martie 2014

„Guvernul de la Londra a permis discriminarea românilor din Marea Britanie”, sugerează publicaţii importante din regat în apariţiile lor din 21 martie. Acuzaţia a fost lansată de către parlamentarul laburist Keith Waz, preşedintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor. Declaraţiile sale au fost citate în două articole apărute în cotidianul The Independent şi pe website-ul specializat în informaţii politice www.politics.co.uk.

Neputinţa guvernanţilor de a furniza, de-a lungul anului trecut, o estimare a numărul românilor şi bulgarilor ce urmau să vină în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014 a generat grave prejudicii comunităţii româneşti din această ţară, susţine preşedintele uneia dintre cele mai importante comisii parlamentare britanice.

„Isteria anti-imigraţie ce a cuprins presa tabloidă în ultimele luni ale lui 2013” putea fi evitată, dacă guvernanţii ar fi solicitat organizaţiilor de consultanţă specializate un raport cu cifre clare referitoare la prezenţa românilor în Marea Britanie, conform Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor. „«Viitura» anticipată atât de agresiv cu privire la numărul românilor şi bulgarilor sosiţi aici după 1 ianuarie 2014 se pare că este, în fapt, doar un mic «izvoraş». Iar eşecul celor din guvern de a oferi opiniei publice măcar o estimare a acestor cifre a dus la o retorică anti-migraţionistă care nu face cinste societăţii noastre pe care o considerăm una tolerantă”, a afirmat Keith Waz, preşedintele Home Affairs Select Committee (HASC).

Acesta a mai avertizat că HASC va prelua atribuțiunile guvernului şi va cere date estimative organizaţiei independente Migration Advisory Committee (MAC), în cazul unor eşecuri similare ale executivului, în viitor.„Este esenţial ca guvernul să deţină informaţii cât mai precise referitor la impactul migraţiei asupra Marii Britanii, în cazul unei viitoare extinderi a Uniunii Europene. Iar dacă ei nu sunt în stare, vom fi nevoiţi să o facem noi”, a accentuat parlamentarul laburist.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!