Guvernul Franței a demisionat. România nedorită în Schengen

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 aprilie 2014

Prim-ministrul Franței, Jean-Marc Ayrault, a demisionat, luni, în urma rezultatului slab al socialiștilor la alegerile locale. În locul lui Ayrault, președintele francez Francois Hollande l-a numit, luni seara, pe actualul ministru de interne, Manuel Valls, potrivit BBC.

Valls îl va înlocui astfel pe Ayrault, al cărui cabinet a confirmat demisia, luni. Potrivit sondajelor de opinie, socialistul Valls, în vârstă de 51 de ani, se bucură de popularitate inclusiv în rândul electorilor de dreapta. Noul premier, ministrul de interne al Franței, Manuel Valls, a fost unul dintre cei mai puternici contestatari ai aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, motivând prin problemele pe care le-ar putea ridica romii după ridicarea restricțiilor. Poziția lui Valls față de romi a fost aceeași pe toată durata mandatului său de ministru de interne. Astfel, în septembrie 2012, când a și vizitat România, acesta a spus că Franța „nu poate primi toată mizeria din lume și din Europa”, făcând referire la romi. Un an mai târziu, în septembrie 2013, ministrul francez spunea că singura soluție la situația romilor din țara sa este expulzarea, asociind această minoritate cu cerșetoria și infracționalitatea.

Socialiștii lui Hollande au suferit o înfrângere grea la alegerile locale, ai căror mari învingători au fost conservatorii și partidul de extremă dreapta Frontul Național. În urma celui de-al doilea tur al alegerilor municipale din Franța, de duminică, socialiștii au pierdut mai mult de 150 de primării de orașe de peste 9.000 de locuitori. Printre oraşele pierdute de socialişti se numără Pau, unde a câştigat centristul François Bayrou. Acest oraş era condus de socialişti din 1971 încoace. 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!