Guvernul promite că nu va crește taxele, experții sunt sceptici

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 28 noiembrie 2014

bani, plati

Ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, a anunțat că bugetul pe 2015, care urma să fie definitivat până la 28 noiembrie, va fi discutat ulterior cu Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internațional (FMI), iar pe 10 decembrie va fi trimis Parlamentului. Oficialul a precizat că nu vor exista creşteri de taxe și că Executivul ia în calcul reducerea TVA.

Misiunea comună de experţi ai FMI şi Comisiei Europene se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015.

„De pe 2 până pe 10 (decembrie) îl vom pune în dezbatere, iar probabil pe 10 decembrie, când va pleca Comisia, vom veni cu el în Parlament şi în dezbatere. Mi-aş dori foarte mult ca până la sfârşitul sesiunii să îl şi finalizăm, undeva pe 19 decembrie cred că ne-am putea încadra cu aprobarea bugetului pentru anul viitor”, a spus ministrul Vâlcov, citat de Mediafax.

El a precizat că bugetul nu va conţine majorări de taxe şi impozite şi că Executivul ia în calcul adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală.

„Noi deja, datorită conformării şi gradului de colectare mai bun, preconizăm că vom putea să facem liniştiţi bugetul cu tot ceea ce am adoptat până azi, ba chiar ne gândim la unele măsuri suplimentare de relaxare fiscală”, a spus Vâlcov, adăugând că premierul Victor Ponta va anunța respectivele măsuri.

Întrebat dacă printre măsuri e inclusă şi reducerea TVA, Vâlcov a precizat: „Putem să ne gândim inclusiv la asta.”

 

Atenționare de la Consiliul Fiscal

Guvernul va trebui să demonstreze FMI că are resurse să acopere anul viitor un gol de venituri de 15-17 miliarde lei, care provine atât din reducerea deficitului bugetar, cât şi din măsurile legislative adoptate în ultimele luni, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Din păcate, Guvernul va avea o problemă să acopere acest gol. Autorităţile fie vor negocia noi ţinte cu FMI, fie vor apela la alte măsuri şi, din păcate, iau în calcul şi creşteri de taxe pentru anul viitor ca să acopere golul din buget”, a spus Dumitru, potrivit Mediafax.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, investiţiile publice au coborât la minimul ultimilor cinci ani.

Dumitru a confirmat ipoteza că lupta anticorupţie a dus la încetinirea investiţiilor, lansată recent de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că autorităţile publice nu încep noi investiţii de frica DNA.

Totodată, reprezentanţii antreprenorilor consideră că pentru 2015 sunt foarte importante menţinerea cotei unice şi a CAS redus, renunţarea la „unele pomeni electorale”, precum creşterea salariilor bugetare, care ar fi nesustenabilă, şi regândirea programelor pentru IMM-uri.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!