Guvernul promite ordine în salarizare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 iunie 2016

Guvernul promite că ordonanța de urgență privind salarizarea în sectorul bugetar, adoptată de recent, reduce disfuncționalitățile de încadrare în sistemul public, restructurează complet sistemul de salarizare din sănătate și din educație, începând cu luna august, introduce un sistem de premiere bazat pe criterii de performanță și înființează registrul general de evidență al persoanelor plătite din fonduri publice.

Aproximativ 650.000 angajați din sistemul bugetar vor beneficia, din luna august, de înlăturarea inechităților salariale, cheltuiala bugetară cu aplicarea noilor măsuri fiind estimată la 873 milioane lei în anul 2016 și 2,6 miliarde lei în 2017, susține executivul, potrivit News.ro.

Modificările aduse de noul act normativ au în vedere, în principal, reducerea disfuncționalităților de încadrare în sistemul public și restructurarea completă a sistemului de salarizare din sănătate, începând cu luna august 2016, prin stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, în vederea eliminării inechităților existente.

De asemenea, schimbările urmăresc restructurarea completă a sistemului de salarizare pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, începând cu luna august 2016, introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță și înființarea registrului general de evidență al persoanelor plătite din fonduri publice pentru a avea o evidență clară a angajaților din sistemul bugetar.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice precizează că reducerea disfuncționalităților de încadrare în sistemul public se va face în mai multe moduri, unul fiind eliminarea inechităților de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități. Acest lucru se va face prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul instituției publice, autorității publice sau unității pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

În cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferențelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. În situația în care salariile de bază astfel calculate sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!